Social Icons

.

Pages

12 Δεκεμβρίου 2010

SCIENCE / Η οικονομικότερη λύση για οικιακό φωτισμό έγινε πραγματικότητα.

Μια από τις σημαντικές ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας για να ελαττώσουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου, είναι η λογικότερη κατανάλωση ενέργειας στα σπίτια μας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους.
Είτε προσπαθώντας να ανάβουμε το φωτισμό σε κάθε δωμάτιο μόνο όταν είναι πραγματικά απαραίτητο, είτε χρησιμοποιώντας τις ενεργοβόρες συσκευές με σύνεση, ή για τους πιο τυχερούς που μπορούν να έχουν αυτή την επιλογή, να χρησιμοποιούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά ή αιολική ενέργεια. Στο πλαίσιο της μάχης κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί η παρότρυνση του κόσμου για χρήση οικονομικών λαμπτήρων κατανάλωσης, οι οποίοι εκτός του ότι κάνουν καλό στην τσέπη μας, έχουν σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής,  και καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια.

Εκτός όμως από τους οικονομικούς λαμπτήρες κατανάλωσης που όλοι ξέρουμε και πολλοί από εμάς έχουμε στα σπίτια μας, υπάρχουν και οι λιγότερο γνωστοί λαμπτήρες LED. Οι συγκεκριμένοι λαμπτήρες είναι ακόμα πιο οικονομικοί από τους λαμπτήρες φθορισμού και μπορούν να προσφέρουν την ίδια ποιότητα φωτός.

Μεταξύ των διαφόρων τύπων LED που έχουν κατασκευαστεί, υπάρχουν και τα LED του νιτριδίου του γαλλίου (Gallium Nitride (GaN)). Τα συγκεκριμένα LED αν και έχουν κατασκευαστεί εδώ και 30 περίπου χρόνια και έχουν σημαντικά πιο λαμπρό φως, μέχρι στιγμής ήταν δύσκολη η εμπορική αξιοποίησή τους λόγω του υψηλού κόστους κατασκευής τους. Τους συγκεκριμένους λαμπτήρες (αν και το όνομα μπορεί να σας φαίνεται άγνωστο) τους έχουμε χρησιμοποιήσει όλοι μας κάποια στιγμή. Είναι τα LED τα οποία υπάρχουν και προσφέρουν φωτισμό, τόσο στα φλας των φωτογραφικών μηχανών, όσο και στα φώτα των ποδηλάτων ή στο εσωτερικό των αεροπλάνων.

Θα αναρωτηθείτε λοιπόν που βρίσκεται η καινοτομία.
Ερευνητές από το Cambridge University κατάφεραν να κατασκευάσουν λαμπτήρες LED από το συγκεκριμένο υλικό (Gallium Nitride (GaN)) με σημαντικά μειωμένο κόστος κατασκευής. Ο λόγος που το νιτρίδιο του γαλλίου ήταν τόσο ακριβό, ήταν ότι για να δημιουργηθεί ήταν απαραίτητη η χρήση πλακιδίων από ζαφείρι , κάτι το οποίο εκτόξευε το κόστος κατασκευής αρκετά ψηλά. Οι ερευνητές κατάφεραν να αναπτύξουν το νιτρίδιο του γαλλίου πάνω σε πλακίδια από πυρίτιο, στοιχείο που είναι σημαντικά φθηνότερο. Αυτό όπως καταλαβαίνουμε ανοίγει τον δρόμο για ευρεία χρήση του συγκεκριμένου υλικού στους λαμπτήρες και την ευρεία εμπορική του αξιοποίηση.

Οι λαμπτήρες GAN εκτός από τον κλασσικό φωτισμό όμως, προσφέρουν και κάποια άλλα μοναδικά πλεονεκτήματα. Χρειάζονται αλλαγή μόνο κάθε 60 χρόνια περίπου,και το σημαντικότερο δεν περιέχουν καθόλου υδράργυρο (σε αντίθεση με τους λαμπτήρες CFL οι οποίοι αποτελούν πονοκέφαλο όσον αφορά την ανακύκλωσή τους). Επιπλέον φτάνουν άμεσα στο μέγιστο της φωτεινότητας (και πάλι σε αντίθεση με τους περισσότερους CFL) τους και επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ροοστάτη.Επιπλέον λόγω της λαμπρότητας τους μπορούν να μιμηθούν την φωτεινότητα του ήλιου δίνοντας ένα ξεκούραστο φυσικό φωτισμό.

Αν και οι συγκεκριμένοι λαμπτήρες μέχρι πρότινος μπορούσαν να παράγουν μόνο μπλε ή πράσινο φως, πλέον είναι εφικτή η κάλυψή τους με ένα λεπτό στρώμα φωσφόρου ο οποίος προσδίδει στο φως ένα φυσικό λευκό χρώμα.

Εκτός όμως του φωτισμού στα σπίτια μας, οι συγκεκριμένοι λαμπτήρες μπορούν να βρουν όμως και άλλες σημαντικές εφαρμογές. Για παράδειγμα σε ασθενείς με καρκίνο, μπορούν να βοηθήσουν τον χειρουργό να βρίσκει τα όρια του όγκου με το συνδυασμό του φωτός που παράγουν τα συγκεκριμένα LED και της κατάλληλης χρωστικής κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην απολύμανση του πόσιμου νερού, αν κατά την κατασκευή τους χρησιμοποιηθεί αλουμίνιο ώστε να παράγουν υπεριώδες φως το οποίο εξολοθρεύει πιθανούς ιούς και βακτήρια που βρίσκονται στο νερό.

Το μόνο που ευχόμαστε πλέον, είναι να δούμε τους συγκεκριμένους λαμπτήρες σύντομα στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com