Social Icons

.

Pages

10 Φεβρουαρίου 2014

Ποια είναι η πιο ασυνήθιστη γλώσσα στον κόσμο;

Υπάρχει μια γλώσσα, αυτή των Βάσκων, που ομιλείται από τους κατοίκους της βορειοανατολικής Ισπανίας και της νοτιοδυτικής Γαλλίας και η οποία δεν έχει σχέση με οποιαδήποτε άλλη γλώσσα.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι και Ασιάτες, μιλούν μία από τις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες, όπως τα γερμανικά, τα χίντι και τα ρωσικά. Ωστόσο, υπάρχει μια γλώσσα, αυτή των Βάσκων, που ομιλείται από τους κατοίκους της βορειοανατολικής Ισπανίας και της νοτιοδυτικής Γαλλίας και η οποία δεν έχει σχέση με οποιαδήποτε άλλη γλώσσα.
Οι ρίζες της καλύπτονται από ένα πέπλο μυστηρίου και μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται επίσης ότι η γλώσσα αυτή ομιλούνταν στην… «χαμένη ήπειρο της Ατλαντίδας».

Φαίνεται πλέον πιθανό ότι οι πρόγονοι των Βάσκων, της Ανώτερης Παλαιολιθικής περιόδου, εγκαταστάθηκαν σε περιοχές της σημερινής Ισπανίας και της Γαλλίας πολύ πριν τους ινδοευρωπαίους. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η γλώσσα των Βάσκων ομιλούνταν κάποτε σε μια ευρύτερη περιοχή από ό,τι σήμερα. Αλλά δεν ήταν ποτέ η γλώσσα ενός μεγάλου κράτους.
Το πρώτο βιβλίο σε αυτή τη γλώσσα -αν και με λατινικό τίτλο- τυπώθηκε το 1545 και από τότε χρονολογείται και η σοβαρή έρευνα για τη γλώσσα αυτή.

Οι Βάσκοι συνεχώς αγωνίζονται για την επιβίωση της γλώσσας τους ενάντια των πιο διαδεδομένων, της ισπανικής και της γαλλικής. Από καιρό σε καιρό έχει τεθεί εκτός νόμου σε επίσημα κείμενα, στα σχολεία και μάλιστα σε δημόσιους χώρους, σε διάφορες περιοχές. Παρόλα αυτά υπάρχουν σήμερα περίπου 720.000 άτομα που μιλούν άπταιστα βασκικά και η βασκική είναι επίσημη γλώσσα κάποιων επαρχιών δίπλα στην ισπανική.
Η πλειοψηφία των βασκόφωνων είναι συγκεντρωμένη σε μια στενή περιοχή περίπου 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία είναι γνωστή ως Χώρα των Βάσκων (Euskadi) και έχει σημαντική πολιτική και πολιτιστική ανεξαρτησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com