Social Icons

.

Pages

25 Μαρτίου 2013

Οι πύλες μιας Αποκάλυψης

Με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα που αφορούσαν τη καταστροφή του κόσμου σύμφωνα με τις προφητείες των Μάγιας,  θα ήταν χρήσιμο να εξετάσουμε πώς οι άνθρωποι μπορούν να επινοήσουν σενάρια "Αποκάλυψης".

Η αγωνία για το άγνωστο και η προσπάθεια πρόβλεψης του μέλλοντος είναι κάτι που υπάρχει στα ζώδια, στις σύγχρονες θρησκείες αλλά και στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, με την Πυθία να μασάει τα φύλλα της δάφνης για να βγάλει τους χρησμούς της.

Είναι πια τεκμηριωμένο πως πολλές ουσίες που βρίσκονται στη φύση είναι αυτό που λέμε ψυχοενεργές και μπορούν να δημιουργήσουν παραισθήσεις.

Κάποιες από αυτές μπορούν να είναι μέρος κάποιου τροφίμου, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις ποικιλίες "μαγικών" μανιταριών.

Οι Μάγιας, οι Αζτέκοι, οι Εβραίοι, οι Έλληνες, είχαν εύκολη πρόσβαση σε αυτές, αφού δεν ήταν παράνομες.

Μάλιστα, αυτές οι ουσίες έχουν πάρει την ονομασία "ενθεογόνα", αφού είναι πια επιστημονικά τεκμηριωμένο πως προκαλούν στο χρήστη "εμπειρίες" ή για να το θέσουμε καλύτερα, ψευδαισθήσεις θρησκευτικού τύπου, με το να αλλάζουν τη βιοχημεία του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Η καλή σχέση των περισσότερων θρησκειών με τη χορτοφαγία μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από αυτό το γεγονός.

Η Αποκάλυψη του Ιωάννη είναι μία περίπτωση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. 

Ακρίδες με ανθρώπινα πρόσωπα, με δόντια από λιοντάρια, ουρές από σκορπιούς, δράκους με επτά κεφάλια και δέκα κέρατα, άνθρωποι να αιωρούνται σε σύννεφα, άλογα που βγάζουν από το στόμα τους καπνούς και θειάφι, είναι μερικά από τα "οράματα" του Ιωάννη. 

Η λέξη "όραμα" χρησιμοποιείται πολύ συχνά σε θρησκευτικά πλαίσια, αντί της λέξης "ψευδαίσθηση" που είναι αυτή που θα χρησιμοποιούσε ένας επιστήμονας.

Σε ένα σημείο του δέκατου κεφαλαίου υπάρχουν ευθείς ενδείξεις πως ο Ιωάννης χρησιμοποιούσε κάποια ουσία με ψυχότροπο δράση.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο:

"Και η φωνή που άκουσα από τον ουρανό, μιλούσε πάλι μαζί μου και έλεγε: Πήγαινε, πάρε το μικρό ανοιγμένο βιβλίο, που είναι στο χέρι του αγγέλου, ο οποίος στέκεται επάνω στη θάλασσα κι επάνω στη γη. Και πήγα προς τον άγγελο, λέγοντας σ' αυτόν να μου δώσει το μικρό βιβλίο. Και μου λέει: Πάρε, και φά' το ολοκληρωτικά· και θα πικράνει την κοιλιά σου, όμως στο στόμα σου θα είναι γλυκό σαν μέλι. Και πήρα το μικρό βιβλίο από το χέρι τού αγγέλου, και το έφαγα ολοκληρωτικά· και στο στόμα μου ήταν γλυκό σαν μέλι· και όταν το έφαγα, πικράθηκε η κοιλιά μου. Και μου λέει: Πρέπει πάλι να προφητεύσεις για λαούς και έθνη και γλώσσες και πολλούς βασιλιάδες."

Σύγχρονος πολιτισμός και παραισθησιογόνα.

Η διείσδυση των παραισθησιογόνων στην κουλτούρα μας δεν συναντάται μόνο στη θρησκεία, αλλά σε ένα μεγάλο φάσμα αυτού που λέγεται σύγχρονος πολιτισμός, στην τέχνη, αλλά και στην επιστήμη.

Για παράδειγμα, το όνομα των "The Doors" είναι φόρος τιμής στο βιβλίο του Aldus Huxley "The Doors of Perception" (ελλ. έκδοση "Οι πύλες της Αντίληψης"), στο οποίο ο συγγραφέας διηγείται την εμπειρία του με τη μεσκαλίνη, μία ουσία με παραισθησιογόνο δράση, η οποία "ξεκλείδωσε" στον Huxley μία διαφορετική αντίληψη της πραγματικότητας. 

Η λίστα των καλλιτεχνών που χρησιμοποίησαν παραισθησιογόνα, είναι τεράστια.

Ενδιαφέρον έχουν όμως και οι επιστήμονες που πειραματίστηκαν με τα παραισθησιογόνα.

O Francis Crick, ο οποίος μαζί με τον Watson ανακάλυψε τη διπλή έλικα του DNA, είχε πειραματιστεί πολύ με το LSD.

Ο Αμερικανός Βιοχημικός, κάτοχος βραβείου Nobel,  Karry Mullis έχει δηλώσει πως έχει κάνει χρήση LSD, όπως και ο Sam Harris, νευροεπιστήμονας.

Οι ουσίες που αναφερόμαστε αποκαλούνται πολλές φορές ως "ναρκωτικά", αλλά αυτό δεν είναι επιστημονικά παραδεκτό.

Ναρκωτικό, δηλαδή κατασταλτικό στο νευρικό σύστημα, είναι η ηρωίνη και πολύ πιο ήπιο ναρκωτικό το αλκοόλ, αλλά και η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής.

Μάλιστα, σύμφωνα με την πρόσφατη επιστημονική βιβλιογραφία το LSD θα είχε θετική επίδραση στους αλκοολικούς.

Σύμφωνα ακόμα, με πολύ πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, παραισθησιογόνα όπως το LSD, το Ecstasy ή τα μανιτάρια, έχουν πολύ λιγότερες παρενέργειες για το χρήστη απ' ό,τι νόμιμα ψυχοενεργά προϊόντα.

Αντίστοιχα, τα παραισθησιογόνα έχουν πολύ μικρό δυναμικό να προκαλέσουν ζημία σε όσους βρίσκονται γύρω από ένα χρήστη.

Συμπέρασμα.

Οι διάφορες προφητείες και οι παραισθήσεις θρησκευτικού τύπου μπορούν να εξηγηθούν επιστημονικά με πολύ ικανοποιητικό τρόπο.

Ποιος ξέρει, ίσως σε μερικά χρόνια το μάθημα των θρησκευτικών στο σχολείο εξηγεί στα παιδιά τις θρησκείες αντικειμενικά, δημιουργώντας μία γέφυρα με το μάθημα της χημείας. 

Γράφει ο Ανδρέας Ζουρδός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com