Social Icons

.

Pages

2 Μαΐου 2011

Οι κορυφαίοι αθλητές όλων των εποχών

amaliaes

Πως κρίνεται το μεγαλείο ενός αθλητή; Με τον αριθμό των μεταλλίων που έχει κερδίσει ή με τον αριθμό των ρεκόρ που έχει σπάσει; Σημασία έχει η λαμπερή του καριέρα ή ένα μοναδικό απίστευτο κατόρθωμα; Κάθε ένας από αυτούς τους αθλητές είναι «κορυφαίος», ποιος όμως είναι ο καλύτερος απ' όλους;

Πάαβο Νούρμι

Ο αυθεντικός «ιπτάμενος Φινλανδός», Πάαβο Νούρμι, κέρδισε 9 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια και τρία ασημένια από το 1920 μέχρι το 1928 και όλα σε αγώνες μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 1924, ο Νούρμι κέρδισε στα 1,500 μέτρα, ενώ δύο ώρες μετά κέρδισε και στα 5,000 μέτρα.

Η σταδιοδρομία του τελείωσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1928 στο Άμστερνταμ, καθώς αποκαλύφθηκε ότι είχε πάρει χρήματα και έτσι θεωρήθηκε επαγγελματίας, απαγορεύοντάς του να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1932 στο Λος Άντζελες. Μέχρι τότε όμως, ο Νούρμι είχε κερδίσει χρυσά μετάλλια στα 1,500, στα 3,000, στα 5,000 και στα 10,000 μέτρα.

Τζέσε Όουενς

Ο Τζέσε Όουενς είναι ένας θρύλος. Μέσα σε μία μέρα το 1935 έσπασε 3 παγκόσμια ρεκόρ (κάποια ισχυρίζονται ότι ήταν 5 τα ρεκόρ), ενώ κατάφερε να σημειώσει ένα ακόμα ρεκόρ – και όλα μέσα σε διάστημα 45 λεπτών.

Την επόμενη χρονιά, κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου. Δεν ήταν απλά μία απόδειξη των ικανοτήτων του αλλά μία ισχυρότατη δήλωση από έναν Αφρικανό-Αμερικανό αθλητή σε μία παγκόσμια κορυφαία αθλητική διοργάνωση, που είχε ως στόχο να προβάλει τις θεωρίες του Χίτλερ περί ανωτερότητας της Άριας φυλής.

Ο Όουενς ασχολήθηκε πλέον επαγγελματικά με τον αθλητισμό λίγο αργότερα, αλλά δεν συμμετείχε ποτέ ξανά σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Εμίλ Ζάτοπεκ

Ο Τσεχοσλοβάκος δρομέας Εμίλ Ζάτοπεκ κέρδισε 4 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια καθ' όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, τρία από τα οποία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι το 1952. Έχοντας κερδίσει τα 5,000 και 10,000 μέτρα, ο Ζάτοπεκ δοκίμασε για πρώτη φορά να συμμετάσχει σε μαραθώνιο και κέρδισε.

Μέχρι τη στιγμή που αποσύρθηκε, είχε σημειώσει 18 παγκόσμια ρεκόρ και ήταν ο πρώτος αθλητής που διένυσε 20 χιλιόμετρα σε λιγότερο από μία ώρα.

Ιρένα Σεβίνσκα

Κατά τη διάρκεια της λαμπρής της καριέρας, η Πολωνέζα αθλήτρια Ιρένα Σεβίνσκα κέρδισε εφτά μετάλλια σε 5 διαφορετικά αθλήματα σε 4 διαφορετικούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο και σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ στα 200 μέτρα το 1968, στους Ολυμπιακούς του Μεξικού, ενώ επανέλαβε το διπλό της αυτό κατόρθωμα στα 400 μέτρα το 1976, στους Ολυμπιακούς του Μόντρεαλ.

Η Σεβίνσκα κέρδισε 34 συνεχείς διαδοχικούς τελικούς των 400 μέτρων από το 1974 μέχρι το 1978.

Μαρκ Σπιτζ

Ο Αμερικανός κολυμβητής Μαρκ Σπιτζ κέρδισε άνευ προηγουμένου εφτά χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς του 1972 στο Μόναχο και έσπασε εφτά παγκόσμια ρεκόρ.

Με δύο νίκες στην κολυμβητική σκυταλοδρομία στους Ολυμπιακούς του 1968, o Σπιτζ αποσύρθηκε σε ηλικία 22 ετών, με 9 χρυσά μετάλλια στη σταδιοδρομία του.

Καρλ Λιούις

Η IAFF απέδωσε στον Καρλ Λιούις τον τίτλο του κορυφαίου άντρα αθλητή του 20ου αιώνα, τιμώντας τη σταδιοδρομία του κατά τη διάρκεια της οποίας κέρδισε 9 ολυμπιακά μετάλλια και 8 χρυσά σε παγκόσμια πρωταθλήματα.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στο Λος Άντζελες, ο Λιούις έφτασε σε μετάλλια τον Τζέσε Τζέιμς κερδίζοντας από ένα χρυσό στα 100 μέτρα, στα 4x100 σκυταλοδρομία και στο άλμα εις μήκος.

Το μετάλλιο που κέρδισε στους Ολυμπιακούς του 1996 στην Ατλάντα, σε ηλικία 35 ετών, απετέλεσε το 4ο συνεχόμενο χρυσό του μετάλλιο στο άλμα εις μήκος.

Τζάκι Τζόινερ-Κέρσι

Η Αμερικανίδα Τζάκι Τζόινερ-Κέρσι όχι μόνο κέρδισε στο άλμα εις μήκος στους Ολυμπιακούς του 1988 στη Σεούλ, αλλά σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ στο έπταθλο με 7291 βαθμούς, ένα ρεκόρ που μέχρι και σήμερα κανείς δεν έχει καταφέρει να σπάσει.

Παρόλο που κέρδισε και άλλα μετάλλια το 1992 στη Βαρκελώνη και το 1996 στην Ατλάντα, δεν κατάφερε ποτέ να κερδίσει και τρίτο χρυσό μετάλλιο.

Σεργκέι Μπούμπκα

Ο Ουκρανός Σεργκέι Μπούμπκα, που αγωνιζόταν με τα χρώματα της Σοβιετικής Ένωσης πριν τη διάλυσή της το 1991, κατάφερε να σπάσει 35 φορές στη σταδιοδρομία του το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ.

Ήταν ο πρώτος άντρας που κατάφερε να περάσει τα 6 μέτρα και μέχρι και σήμερα κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ ανοιχτού στίβου με 6,14 μέτρα.

Δεδομένου ότι κέρδισε 6 συνεχόμενα χρυσά μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος πως αποσύρθηκε από τον αθλητισμό με μόνο ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο ενεργητικό του.

Μάικλ Τζόνσον

Ο Μάικλ Τζόνσον κέρδισε 5 χρυσά μετάλλια σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά πάντα θα τον θυμόμαστε για τις επιδόσεις του στους Ολυμπιακούς του 1996 στην Ατλάντα.

Ξεκίνησε τους αγώνες αήττητος για 7 ολόκληρα χρόνια στα 400 μέτρα και κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο. Τρεις μέρες μετά, ο Τζόνσον κέρδισε τα 200 μέτρα, στον απίστευτο χρόνο των 19,32 δευτερολέπτων, σπώντας το παγκόσμιο ρεκόρ που είχε κάνει ο ίδιος σε μία από τις πιο αξέχαστες κούρσες όλων των εποχών.

Ο Τζόνσον κέρδισε 9 Παγκόσμια Πρωταθλήματα κατά τη διάρκεια της αθλητικής του σταδιοδρομίας και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 400 μέτρα.

image

Λανς Άρμστρονγκ

Μεταξύ 1999 και 2005, ο Αμερικανός ποδηλάτης Λανς Άρμστρονγκ κέρδισε τον Γύρο της Γαλλίας εφτά συνεχόμενες φορές, σπώντας κάθε ρεκόρ.

Το εκπληκτικό στο κατόρθωμα αυτό είναι ότι ο Άρμστρονγκ είχε ήδη διαγνωστεί με καρκίνο το 1996.

Ο Άρμστρονγκ αποσύρθηκε από της ενεργό δράση μετά τον Γύρο της Γαλλίας του 2005, αλλά από τότε είχε δηλώσει πως θα ήθελε να συμμετάσχει στον Γύρο του 2009.

image

Χαϊλέ Γκεμπρσελασιέ

Ο Χαϊλέ Γκεμπρσελασιέ είναι ίσως ο καλύτερος αθλητής από μία μεγάλη λίστα Αιθιόπων δρομέων μεγάλων αποστάσεων.

Έχει κερδίσει δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια και έχει σπάσει 26 παγκόσμια ρεκόρ σε διαδρομές από τα 5,000 μέτρα μέχρι και το μαραθώνιο. Επίσης, κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ μαραθωνίου, με χρόνο 2 ώρες, 3 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα.

Μάικλ Φελπς

Σε ηλικία 23 ετών, ο Αμερικανός κολυμβητής Μάικλ Φελπς έχει κερδίσει ήδη περισσότερα χρυσά ολυμπιακά μετάλλια από οποιονδήποτε άλλο αθλητή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Φελπς έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, κερδίζοντας 8 χρυσά μετάλλια, και φτάνοντας συνολικά τα 14 μετάλλια σε όλη του τη σταδιοδρομία.

Έχοντας ακόμα πολλά χρόνια συμμετοχής μπροστά του, ποιος ξέρει πόσα ακόμα χρυσά μετάλλια θα κερδίσει μέχρι τη στιγμή που θα αποφασίσει να αποσυρθεί;

by SociaLMagazinE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com