Social Icons

.

Pages

30 Μαρτίου 2011

Ταχύτερη η ανθρώπινη εξέλιξη;

image

Εάν πιστεύετε ότι ο άνθρωπος έχει σταματήσει να εξελίσσεται, μάλλον κάνετε λάθος. Στην πραγματικότητα, η ανθρώπινη εξέλιξη συνεχίζεται και μάλιστα με ακόμα ταχύτερο ρυθμό!

«Οι άνθρωποι εξελίσσονται πολύ γρήγορα ενώ ο ρυθμός των αλλαγών έχει επιταχυνθεί αρκετά τα τελευταία 40.000 χρόνια, ειδικά από το τέλος της εποχής των παγετώνων» σχολιάζει ο Henry Harpending, καθηγητής ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο της Utah και συντάκτης μιας γενετικής έρευνας σχετικής με την ανθρώπινη εξέλιξη, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό "Proceedings of the National Academy of Sciences".

«Παρουσιάζουμε αρκετές διαφορές με τους προγόνους μας, ακόμα και από εκείνους που υπήρξαν πριν από 1.000 ή 2.000 χρόνια, γεγονός το οποίο είναι δυνατόν να εξηγήσει εν μέρει τη διαφορά ανάμεσα στην επιθετική φυλή των Βίκινγκς και τους ειρηνικούς Σουηδούς διαδόχους τους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Harpending.

Σύμφωνα με τις παραδοσιακές δοξασίες, η αλλαγή αυτή οφείλεται σε πολιτιστικές διακυμάνσεις, ωστόσο κάθε αλλαγή υπόκειται σε ισχυρές γενετικές επιδράσεις.

Οι ανθρώπινες φυλές εξελίσσονται με ένα ξεχωριστό τρόπο η κάθε μια. Νέα γονίδια αναπτύσσονται στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική αλλά σχεδόν όλα παρουσιάζουν μια ξεχωριστή δομή.

«Με το πέρασμα του χρόνου παρουσιάζουμε όλο και περισσότερη ανομοιομορφία ως είδος. Αυτό συμβαίνει διότι, εκτός από την μετακίνηση των Αφρικανικού πληθυσμού πριν από 40.000 χρόνια, έκτοτε δεν υπήρξε ξανά ευκαιρία ανάμιξης των γονιδίων» τονίζει ο Harpending.

Στην πραγματικότητα, η ραγδαία αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού από εκατομμύρια σε δισεκατομμύρια τα τελευταία 10.000 χρόνια έχει προκαλέσει έναν ανάλογο ρυθμό εξέλιξης, επειδή βρισκόμαστε συνεχώς μέσα σε νέο περιβάλλον, στο οποίο θα πρέπει να επιβιώσουμε. Επιπλέον, ένας μεγάλος πληθυσμός έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες διαφοροποιήσεις.

«Η ιστορία μοιάζει όλο και περισσότερο με ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, στο οποίο τα μεταλλαγμένα άτομα εκτοπίζουν τους φυσιολογικούς ανθρώπους, μερικές φορές αναπόφευκτα, επιβιώνοντας σε καταστάσεις έλλειψης τροφής και εμφάνισης ασθενειών και άλλες φορές λόγω εμφάνισης κατακτητικής μανίας.

Στην περίπτωση αυτή οι μεταλλαγμένοι είμαστε εμείς» λέει ο Gregory M. Cochran, φυσικός και αναπληρωτής καθηγητής ανθρωπολογίας από το Νέο Μεξικό, που ασχολείται με θέματα εξελικτικής βιολογίας.

Το 2005, η ίδια ομάδα έδειξε ότι τα δείγματα ευφυΐας που παρουσίασε η ελίτ των Ashkenazi (εβραίοι που προέρχονταν από την Βόρεια Ευρώπη), οφείλεται στην επαγγελματική τους πορεία ως οικονομολόγοι, έμποροι και διοικητικά στελέχη.

Όλο και περισσότερα άτομα αποκτούσαν πλούτη και μπορούσαν να υποστηρίξουν όλο και μεγαλύτερες οικογένειες, με παιδιά που είχαν τις ίδιες ικανότητες, οι οποίες όμως, όπως αποδείχθηκε, συνδέονταν με γενετικές ασθένειες, όπως η Νόσος του Γκοσέ και η ασθένεια Tay-Sachs.

Η νέα έρευνα επικεντρώθηκε στην έρευνα του γενετικού υλικού για διαφοροποιήσεις που ονομάζονται "πολυμορφισμοί ενός νουκλεοτιδίου "(SNPs). Οι διαφοροποιήσεις αυτές συνήθως εντοπίζονται ανά μια σε 1.000 ζευγάρια βάσεων.

Τα δεδομένα που εξετάστηκαν στην μελέτη συμπεριέλαβαν 3.9 εκατομμύρια SNPs από 270 άτομα τεσσάρων διαφορετικών πληθυσμών: Κινέζοι, Γιαπωνέζοι, μια φυλή από την Αφρική και Βόρειοι Ευρωπαίοι.

Όπως αποδείχτηκε, τα χρωμοσώματα διασπώνται με τυχαίο τρόπο και επανασυνδέονται, έχοντας αποτέλεσμα νέα δείγματα χρωμοσωμάτων. 

«Εάν εμφανιστεί μια ευνοϊκή διαφοροποίηση, τότε ο αριθμός των αντιγράφων αυτών των χρωμοσωμάτων θα αυξηθεί και θα εξαπλωθεί στον πληθυσμό επειδή οι άνθρωποι με τη νέα αυτή μετάλλαξη είναι πιθανότερο να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν.

Ακολούθως, εάν αυξηθεί γρήγορα, τότε γίνεται κοινή σε όλο τον πληθυσμό μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» σχολιάζει ο Harpending.

Μια ραγδαία εξέλιξη σε όλο το μήκος της ανθρώπινης ιστορίας θα μπορούσε να μεταδώσει περισσότερα γονίδια, ενώ βρέθηκε ότι ορισμένα γονίδια ήταν περισσότερο κοινά σε ορισμένους πληθυσμούς, υποδηλώνοντας μια πρόσφατη επέμβαση στον πληθυσμό. Τα αποτελέσματα της μελέτης υποστηρίζουν ότι η εξέλιξη είναι πολύ πιο γρήγορη σε μεγάλους πληθυσμούς.

«Τα τελευταία 10.000 χρόνια έχει συντελεστεί μια πολύ γρήγορη σκελετική και οδοντική εξέλιξη στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά έχουν κάνει και την εμφάνιση τους πολλές νέες γενετικές απαντήσεις που σχετίζονται με θέματα διατροφής και ασθένειες.»

Η μετανάστευση του ανθρώπινου είδους σε νέο περιβάλλον δημιούργησε επιλεκτικές πιέσεις, ευνοώντας την χρωματική διαφοροποίηση, την προσαρμογή στο κρύο νερό και διάφορες διαιτητικές αλλαγές.

Με το πέρασμα των χρόνων, όλο και πιο ευνοϊκά γονίδια έχουν κάνει την εμφάνιση τους και η εξέλιξη έχει επιταχυνθεί τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και ανάμεσα σε ομάδες πληθυσμού. Θα πρέπει να κατανοήσουμε τις γενετικές αλλαγές, έτσι ώστε να κατανοήσουμε την ιστορία μας.

SociaLMagazinE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com