Social Icons

.

Pages

30 Μαρτίου 2011

Αστέρια αρχαιότερα από το σύμπαν

Γαλαξίας της Ανδρομέδας

Η πρόοδος των επιστημών και η τεχνολογική ανάπτυξη που επιτρέπει βαθύτερη μελέτη των φυσικών φαινομένων δεν λύνει πάντα τις απορίες του ανθρώπου για τη Φύση. Πολλές φορές μας φέρνει μπροστά σε αναπάντητα ερωτηματικά και γρίφους, των οποίων η λύση φέρνει την επιστήμη στα «όριά» της.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα έρχεται απ' το χώρο της Αστροφυσικής και της Κοσμολογίας, όπου οι επιστήμονες έχουν να λύσουν το γρίφο της ανακάλυψης αστέρων, για τα οποία οι μετρήσεις δείχνουν ότι η ηλικία τους είναι μεγαλύτερη απ' αυτή του Σύμπαντος !!!

Το αίνιγμα αυτό είχε τεθεί εδώ και καιρό, καθώς σε κάποιες μεγάλες ομάδες αστέρων του Γαλαξία μας, που για τους αστροφυσικούς είναι γνωστές ως «σφαιρωτά σμήνη» είχαν εντοπιστεί αστέρια & αρχαιότερα του Σύμπαντος.

Όμως μια πρόσφατη μελέτη επέκτεινε την & άγνοιά μας και στον γαλαξία της Ανδρομέδας. Η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε με δύο τηλεσκόπια: το τηλεσκόπιο "Isaac Newton" που βρίσκεται στα Κανάρια Νησιά και ένα ακόμα μεγάλο διαστημικό τηλεσκόπιο που βρίσκεται στη Χαβάη.

Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας είναι γείτονας του δικού μας γαλαξία (είναι ο πιο κοντινός στον δικό μας) και έχει σπειροειδή μορφή. Με τη μελέτη αυτή διαπιστώθηκε λοιπόν ότι και σ' αυτόν το γαλαξία υπάρχουν αστέρια που υπολογίζεται ότι είναι αρχαιότερα από το Σύμπαν. Μόνο που αυτά δεν είναι οργανωμένα σε σφαιρωτά σμήνη όπως στον γαλαξία μας, αλλά είναι διασκορπισμένα σε ομάδες σε διάφορα σημεία του γειτονικού μας γαλαξία.

Για να ταιριάξουν όλα αυτά με κάποια αλήθεια, κάτι πρέπει να αλλάξει λοιπόν: ή τα μοντέλα που έχουμε και που υπολογίζουν την ηλικία του Σύμπαντος ή οι μέθοδοι μέτρησης ή ακόμα και ο τρόπος που μελετάμε το Σύμπαν.

Μια τέτοια προοπτική ίσως γκρεμίζει την ιδέα που έχουν κάποιοι για το «αλάθητο» της επιστήμης, όμως ας συλλογιστούμε ότι η γνώση πάντα κατακτιέται μέσα απ' την εμπειρία και τη διόρθωση των λαθών μας. Κάθε μεγάλη πρόοδο στην επιστήμη έφερε μαζί της και την αναθεώρηση των ήδη υπαρχόντων μοντέλων, ενώ κάθε περίοδος στασιμότητας προέκυψε από την αδιαλλαξία κάποιων επιστημόνων που για εγωιστικούς λόγους έμεναν πεισματικά στις θέσεις τους.

Οι κοσμολόγοι λοιπόν βρίσκονται μπροστά σε άλλο ένα μυστήριο το οποίο περιμένει τη λύση του. Ήδη διάφορες υποθέσεις έχουν διατυπωθεί για τον τρόπο σχηματισμού αυτών των ομάδων αστέρων που ανατρέπουν τα κοσμολογικά δεδομένα, θεωρίες που έχουν να κάνουν κυρίως με το σχηματισμό του γαλαξία της Ανδρομέδας αλλά και του γαλαξία μας, καθώς και με τη πιθανή σύγκρούση και συγχώνευση τους με άλλους γαλαξίες.

Πάντως το μυστήριο παραμένει και θα ήταν καλό να καταλάβουμε ότι μόνο με την παραδοχή της άγνοιας μας είναι δυνατή η λύση κάθε αινίγματος.

SociaLMagazinE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com