Τα τατουάζ κουβαλούν ιστορία χιλιάδων χρόνων και αποτελέσαν ξεχωριστά σύμβολα για πολλές κουλτούρες ανά τον κόσμο. Ακολουθούμε τα χνάρια τους στα βάθη του χρόνου και σκιαγραφούμε την ερμηνεία τους…
Το τατουάζ στην ελληνική γλώσσα σημαίνει δερματοστιξία και πρόκειται για εισαγωγή ανεξίτηλης μελάνης στο δέρμα, για διακοσμητικούς ή άλλους λόγους. Χρονολογούνται από την εποχή του χαλκού (3000 π.Χ.) και συναντώνται σε αρκετούς αρχαίους λαούς όπως τους: Αιγύπτιους, Έλληνες, Ρωμαίους, Ασιάτες και Αφρικανούς. Ενδεικτικά οι αρχαίες Ελληνίδες χρησιμοποιούσαν τα τατουάζ για καλλωπισμό, ενώ οι Ρωμαίοι για στιγματισμό των δούλων και των εγκληματιών. Αργότερα ο βυζαντινός αυτοκράτορας Κωνσταντίνος έχοντας καθιερώσει το χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία του κράτους, απαγόρεψε τα τατουάζ θεωρώντας ότι έτσι παραμορφώνεται το σώμα που αποτελεί κάτοπτρο της όψης του Θεού. Ωστόσο παρά τα όποια ταμπού περιβάλλουν τα τατουάζ στο πέρασμα των χρόνων, η τέχνη της δερματοστιξίας εξακολουθεί να είναι δημοφιλής σε πολλά μέρη του κόσμου και να αποκτά σιγά-σιγά όλο και περισσότερους υποστηρικτές. Ας δούμε λοιπόν μερικές χρήσεις των τατουάζ.
Διακοσμητικές και πνευματικές χρήσεις
Τατουάζ έχουν χρησιμοποιηθεί ως σύμβολα της οικονομικής κατάστασης και της κοινωνικής τάξης, σύμβολα της θρησκευτικής και πνευματικής αφοσίωσης, διακοσμήσεις για την ανδρεία, τoσεξουαλικό θέλγητρο. Ακόμα μπορούν να αποτελούν σύμβολο της γονιμότητας, υποσχέσεις του έρωτα, φυλαχτά, σημάδια τιμωρίας και στιγματισμού απόκληρων , σκλάβων και κατάδικων. Το τατουάζ μπορεί να δείξει πώς αισθάνεται ένα άτομο για ένα συγγενή (συνήθως τη μητέρα ή τον πατέρα, τη κόρη ή το γιό) ή για ένα μη συγγενικό πρόσωπο (όπως ο/η σύντροφος του).
Οι άνθρωποι, επίσης επιλέγουν να τατουάζ για θρησκευτικούς λόγους αλλά και για να συμβολίσουν ότι ανήκουν ή ταυτίζονται με ειδικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των εγκληματικών συμμοριών αλλά και κάποιας εθνικής μειονότητας. Βέβαια, ο συμβολισμός και ο αντίκτυπος των τατουάζ ποικίλει σε διαφορετικά μέρη και κουλτούρες.
Στη νεότερη παγκόσμια ιστορία αρκετοί άνθρωποι αναγκάστηκαν με άσκηση βίας να αποκτήσουν τατουάζ. Ένα πολύ γνωστό παράδειγμα είναι το σύστημα αναγνώρισης των κρατουμένων σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Τα τατουάζ έχουν χρησιμοποιηθεί επίσης για αναγνώριση και με άλλους τρόπους. Οι ιατροδικαστές χρησιμοποιούν τα τατουάζ μερικές φορές για να αναγνωρίσουν καμένα, αποσυνθεμένα ή ακρωτηριασμένα σώματα. Αυτό συμβαίνει διότι η χρωστική ουσία που χρησιμοποιείται για το σχεδιασμό ενός τατουάζ είναι “θαμμένη” αρκετά βαθιά στο δέρμα. Ακόμη και σοβαρά εγκαύματα, δεν είναι δυνατό να καταστρέψουν ένα τατουάζ. Τέλος για πολλούς αιώνες οι ναυτικοί έχουν υποστεί τατουάζ ώστε να καθίσταται δυνατή η αναγνώρισή τους μετά από πνιγμό. Με τον τρόπο αυτό τα ανακτημένα πτώματα πνιγμένων ανθρώπων μπορούσαν να συνδεθούν με τα μέλη των οικογενειών τους ή τους φίλους τους ώστε να παραδοθούν για ταφή.
Αισθητική
Όταν το τατουάζ χρησιμοποιείται ως καλλυντικό περιλαμβάνει το μόνιμο μακιγιάζ και την απόκρυψη ή και την εξουδετέρωση δυσχρωμιών του δέρματος. Μόνιμο μακιγιάζ είναι η χρήση των τατουάζ για να τονιστούν σημεία του προσώπου όπως τα φρύδια, τα χείλη (lip linerή κραγιόν) και τα μάτια (eyeliner). Συνήθως για τέτοιου είδους τατουάζ χρησιμοποιούνται φυσικά χρώματα και τα σχέδια για να μοιάζουν με μακιγιάζ.
Ιατρική
Η ιατρική δερματοστιξία χρησιμοποιείται για να δείξει τις ασθένειες ή τις αλλεργικές αντιδράσεις από τις οποίες μπορεί να πάσχει κανείς. Το ιατρικό τατουάζ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους λόγους:
- Ως προειδοποίηση ότι ο ασθενής πάσχει από μια χρόνια ασθένεια που μπορεί να επιδεινώσει ξαφνικά και ότι θα απαιτείται άμεση αντιμετώπιση με ειδική φαρμακευτική αγωγή.
- Κατά τη διάρκεια αποκατάστασης του μαστού μετά από μαστεκτομή (αφαίρεση του στήθους για τη θεραπεία του καρκίνου). Το τατουάζ μερικές φορές χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει τη θηλαία άλω που έχει αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια της μαστεκτομής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου