Social Icons

.

Pages

18 Ιανουαρίου 2011

Science / Τεχνολογία / Βλαστοκύτταρα Και Αύξηση Του Προσδόκιμου Της Ζωής!


image

Η χρήση των βασικών κυττάρων του οργανισμού μας, δεν υπόσχεται μόνο απίστευτες θεραπείες, αλλά και διπλασιασμό του προσδόκιμου της ζωής μας μέχρι το τέλος του αιώνα

Όταν πριν από μερικά χρόνια η επιστήμη κατάφερε αφ ενός να αποκωδικοποιήσει το ανθρώπινο DNA και αφ’ ετέρου να μπορέσει να απομονώσει βλαστοκύτταρα, τα βασικά δηλαδή κύτταρα του οργανισμού μας, από τα οποία εξελίσσονται όλα τα άλλα εξειδικευμένα κύτταρα του σώματός μας , είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται θεωρίες για τις τεράστιες αλλαγές που θα μπορούσε να φέρει η χρήση τους στη θεραπεία ασθενειών και στην καταπολέμηση του γήρατος.

image

Γιατί θεωρητικά τα βλαστοκύτταρα με την κατάλληλη επεξεργασία μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε άλλο κύτταρο και θεωρητικά πάλι να αντικαταστήσουν κατεστραμμένους ιστούς από ασθένεια ή από τραύμα.. Θεωρητικά επίσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία ολόκληρων οργάνων, για παράδειγμα πνεύμονες, καρδιά, συκώτι, δημιουργώντας καινούργια δεδομένα γι αυτούς που πάσχουν από ανίατες ασθένειες, ή έχουν χάσει κάποιο όργανο από άλλη αιτία. Μέχρι και πριν λίγα χρόνια η δυνατότητα εξασφάλισης βλαστοκυττάρων μπορούσε να γίνει, μόνο από τον πλακούντα του εμβρύου, κάτι που δημιουργούσε και εμπόδια ηθικής φύσης. Εδώ και μερικά χρόνια όμως τα πράγματα απλοποιήθηκαν μια και ο καθ’ ένας μπορεί να αποκτήσει βλαστοκύτταρα από το λίπος του, οπότε το μόνο που χρειάζεται είναι μια μικρή λιποαναρρόφηση. Έτσι τα τελευταία χρόνια η χρήση των βλαστοκυττάρων έχει εξελιχθεί σε μια κούρσα ταχύτητος, προκειμένου να αποδειχτεί πειραματικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και με ποια αποτελέσματα. Και οι ιατρικές ανακοινώσεις με αποτελέσματα που μόνο ως θαυματουργά θα μπορούσαμε να τα θεωρήσουμε μερικά χρόνια πριν, έχουν αρχίσει να φτάνουν κάθε τόσο. Πριν από ένα μήνα ανακοινώθηκε ότι επιστήμονες κατάφεραν να θεραπεύσουν περιπτώσεις τύφλωσης αναπλάθοντας με βλαστοκύτταρα κατεστραμμένους ιστούς οφθαλμών. Πριν από λίγες μέρες πάλι ανακοινώθηκε πως επιστήμονες, κατάφεραν να αναπλάσουν σε αρουραίους κατεστραμμένους ιστούς από τις κλειδώσεις στο γόνατο, πράγμα που σημαίνει πως αν το πείραμα επαναληφθεί με επιτυχία και σε ανθρώπινους οργανισμούς μια καινούργια προοπτική θα δημιουργηθεί για τραυματίες σε ατυχήματα.

Σε προβολή όμως αυτό σημαίνει ότι αν η χρήση των βλαστοκυττάρων έχει ήδη πραγματοποιηθεί με επιτυχία σε περιπτώσεις κατεστραμμένων ιστών, η θεωρητική πρόβλεψη ότι θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν κάθε ιστό όχι μόνο είναι ισχυρή, αλλά έχει έρθει και πιο κοντά σε πρακτικό επίπεδο. Αν όμως μπορούμε να αντικαταστήσουμε κάθε κατεστραμμένο ιστό μας, τότε θα ζούσαμε πολύ περισσότερο από ότι είναι σήμερα το προσδόκιμο της ζωής μας. Πολλοί κάνουν ήδη την πρόβλεψη ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν σ’ αυτόν τον εικοστό πρώτο αιώνα που διανύουμε, δεν θα προλάβουν να δουν μόνο την αυγή του επόμενου αιώνα, αλλά και του μεθεπόμενου. Και ίσως έρθει κάποια εποχή που η ευχή «να τα χιλιάσεις» να μην είναι τελείως εξωπραγματική.

by SociaLMagazinE


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com