Social Icons

.

Pages

17 Ιανουαρίου 2011

Health / Υγεία / Νέα γρίπη: Ο δεκάλογος της σωστής προφύλαξης


image

Τέσσερα νέα κρούσματα μετάδοσης του ιού Η1Ν1 τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας μας έκαναν να θυμηθούμε τις οδυνηρές μέρες που είχαμε ζήσει πριν ένα χρόνο περίπου μετρώντας κρούσματα και θύματα από τον ιό της νέας γρίπης. Εμείς, εδώ από το SociaLMagazinE θα παρουσιάσουμε εκ νέου τα σωστά μέτρα προφύλαξης, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, και θα επιμείνουμε στη συνεπή τήρησή τους και φυσικά στην ψυχραιμία που πρέπει να επιδεικνύουν οι γονείς ώστε να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος και για κανέναν.

1. Το εμβόλιο της εποχικής γρίπης (αυτό που κατά βάση γίνεται τους φθινοπωρινούς μήνες κάθε έτους) δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της νέας γρίπης
Δεν έχει κανένα νόημα να κάνει κάποιος το εμβόλιο της εποχικής γρίπης, ως μέτρο πρόληψης για τη νέα γρίπη. Το εμβόλιο για την εν λόγω γρίπη θα είναι διαφορετικό και ειδικό.

2. Οι ιατρικές μάσκες δεν προστατεύουν από τη μετάδοση
Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι ξεκάθαρο πόσο δραστική προφύλαξη παρέχουν οι ιατρικές μάσκες από τη μετάδοση του Η1Ν1 ή ακόμη και από την εποχική γρίπη.
Η χρήση μάσκας θεωρείται πάντως απαραίτητη σε ειδικές περιπτώσεις όπως είναι η διακομιδή ασθενών, σε άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα ή ήδη ασθενείς για να προστατεύσουν τους γύρω τους.

3. Αποφύγετε τις συγκεντρώσεις για να «κολλήσετε»
Σύμφωνα με την Παγκόαμια Επιτροπή Υγείας, το στέλεχος του ιού που έχει μολύνει κάποιον και εμφανίζει ήπια συμπτώματα, δεν είναι βέβαιο ότι θα εμφανίσει και στους υπόλοιπους που θα κολλήσουν… οικειοθελώς ήπια συμπτώματα. Αυτό εξαρτάται από την ανοσοαντίδραση του καθενός.

4. Καθημερινή καθαριότητα πάνω απ’ όλα
Το χερούλι του τρόλεϊ, τα χρήματα, οι χειραψίες είναι τα βασικά. Από κει και έπειτα, το στέλεχος του ιού μπορεί να βρίσκεται ακόμη και σε σημεία που δεν υποψιαζόμαστε: στα παιχνίδια, τα τηλέφωνα, τα σημειωματάριά μας, το χερούλι της πόρτας στο σπίτι, αλλά και στο αυτοκίνητο κ.ά. Οπότε φροντίστε να πλένετε τα χέρια τα δικά σας και των παιδιών όσο πιο συχνά μπορείτε μέσα στη μέρα.
Αν επισκεφτείτε νοσοκομείο ή γνωστό σας που έχει μολυνθεί από Η1Ν1, πλύνετε έπειτα τα ρούχα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και σιδερώστε τα για πλήρη απολύμανση.

5. Η προσοχή σώζει
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, όλες οι επιφάνειες με τις οποίες έρχεται σε επαφή κάποιος που ασθενεί, θα πρέπει να καθαρίζονται με χλωρίνη, η οποία θα πρέπει να αραιώνεται σε νερό, σε διάλυμα ένα προς δέκα. Προσέξτε όμως, η χλωρίνη δεν πρέπει να αναμειγνύεται με άλλα καθαριστικά. Επίσης, οι κλειστοί χώροι μαζικής συνάθροισης, καλό είναι να απολυμαίνονται κατά τις ώρες που παραμένουν κλειστοί, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια τόσο του προσωπικού όσο και των πελατών.

6. Ο πανικός δεν βοηθά
Μπορεί να έχουμε επανεμφάνιση της γρίπης, ωστόσο σύμφωνα με την πρόεδρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάργκαρετ Τσαν αυτό που γνωρίσαμς πέρσι ήταν «μέτρια» πανδημία. Για να συμπληρώσει ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών είχε ήπια συμπτώματα και είχε πλήρη ίαση σε μία εβδομάδα».

7. Μείνετε σπίτι εάν υπάρχουν συμπτώματα γρίπης
Σύμφωνα με τις συστάσεις του CDC αλλά και του ελληνικού υπουργείου Υγείας όποιος έχει συμπτώματα γρίπης ή κρυολογήματος να παραμένει στο σπίτι του. Η διακομιδή σε νοσοκομείο θα πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις παιδιών, ηλικιωμένων, πρόσφατα χειρουργημένων και ανθρώπων με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, επικοινωνήστε τηλεφωνικά με το 1135 για οδηγίες και συμβουλές.

8. Επιφυλακή για τα παιδιά, ακόμη και εάν έχουν διαφορετικά συμπτώματα
Η Παγκόσμια Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε πως τα παιδιά θα πρέπει να επισκέπτονται ειδικό ακόμη και όταν εμφανίσουν διαφορετικά συμπτώματα από αυτά της γρίπης. Τα συμπτώματα που θα πρέπει να αφυπνίσουν τους γονείς είναι:
• Γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή
• Γαλάζιο ή γκρι χρώμα δέρματος
• Δεν πίνουν αρκετά υγρά
• Αρκετοί εμετοί
• Δεν ξυπνούν ή δεν έχουν σωστές αντιδράσεις
• Είναι τόσο ευαίσθητα που δεν επιτρέπουν να τα αγγίζετε
• Πόνο ή πίεση στο στήθος ή την περιοχή της κοιλιάς
• Ξαφνική ζάλη
• Μπερδεύουν τα λόγια τους

9. Μάθετε στα παιδιά μέτρα προφύλαξης
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Επιτροπή Υγείας μπορείτε να υιοθετήσετε κάποιες μεθόδους για να βοηθήσετε το παιδί να εμπεδώσει τα μέτρα προφύλαξης. Για παράδειγμα, υιοθετήστε τα προσωπικά σας «ορόσημα» για να συνειδητοποιήσει τη διάρκεια που πρέπει να έχουν ορισμένα «καθήκοντά» του. Για παράδειγμα, τραγουδήστε μαζί το αγαπημένο του τραγούδι για 20 δευτερόλεπτα ενόσω πλένει τα χέρια του, ώστε να αντιληφθεί για πόσο χρόνο θα πρέπει να μείνει στο νιπτήρα.

10. Μη στέλνετε τα παιδιά σε χώρους που δεν έχετε ελέγξει
Επιθεωρήστε με τα ίδια σας τα μάτια τους χώρους όπου τα παιδιά θα περάσουν αρκετό χρόνο μέσα στη βδομάδα, αλλά και τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί από τους υπεύθυνους. Επίσης, βάλτε στην τσάντα τους ένα καθαριστικό χεριών με αλκοόλ, για τις περιπτώσεις που δεν θα έχει την ευκαιρία να πάει στο μπάνιο. Πάντως, στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς καλό είναι να υπάρχει για γενική χρήση το καθαριστικό χεριών και οι δάσκαλοι να διδάξουν στα παιδιά να το χρησιμοποιούν συχνά και πάντα πριν και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα ή πριν ανοίξουν το κολατσιό τους.

by SociaLMagazinE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com