Social Icons

.

Pages

12 Δεκεμβρίου 2010

Το εύκαμπτο ηλεκτρονικό κύκλωμα είναι γεγονός.

 

image

Σήμερα όλο και περισσότερος λόγος γίνεται για “έξυπνα ρούχα” τα οποία ενσωματώνουν ηλεκτρονικά τα οποία επιτελούν διάφορες λειτουργίες. Το βασικότερο πρόβλημα όμως είναι ότι το πυρίτιο δεν λυγίζει και ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα που να λειτουργεί αποδοτικά δεν έχει κατασκευαστεί μέχρι στιγμής. Πλέον μια νέα ανακάλυψη έδωσε ώθηση στον τομέα αυτό δημιουργώντας τα θεμέλια για ένα σωρό νέες εφαρμογές στην καθημερινή μας ζωή.

Μία ομάδα ερευνητών καθοδηγούμενη από τον καθηγητή Takao Someya στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο, κατασκεύασαν ένα ελαστικό υλικό το οποίο άγει τον ηλεκτρισμό, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή εύκαμπτων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων.
Το νέο αυτό υλικό μπορεί να τεντωθεί μέχρι και 1,7 φορές το αρχικό του μέγεθος, κάτι που το κάνει ιδανικό για μία σωρεία εφαρμογών όπου είναι απαραίτητη η ελαστικότητα.Το υλικό αποτελείται από νανοσωλήνες άνθρακα οι οποίοι άγουν το ηλεκτρικό ρεύμα. Το πρόβλημα με τους νανοσωλήνες είναι ότι στο παρελθόν αν και έχουν δοκιμαστεί για τον ίδιο σκοπό παρουσίαζαν ένα σημαντικό ελάττωμα. Όταν αναμιγνύονταν με ένα πολυμερές για να αποκτήσουν ελαστικότητα, είχαν την τάση να συσσωματώνονται καθιστώντας αδύνατη τη χρήση τους για τέτοιους σκοπούς. Οι ερευνητές από το Τόκυο βρήκαν τη λύση στο πρόβλημα, εισάγοντας στο μείγμα ιονισμένο υγρό, το οποίο έχει την ικανότητα, να κρατάει τους νανοσωλήνες σε ίσες αποστάσεις μεταξύ τους. Εκτός της επιτυχίας αυτής το υλικό που κατασκευάστηκες έχει την δυνατότητα να άγει τον ηλεκτρισμό μέχρι και 500 φορές καλύτερα από τις ήδη υπάρχουσες λύσεις κάνοντάς το αποδοτικότερο.Το αποτέλεσμα , ένα ελαστικό κύκλωμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί, από τον αθλητισμό (για καταγραφή επιδόσεων και ζωτικών σημείων του ασθενή), μέχρι και σε ρούχα τα οποία θα φοράμε και θα μπορούν να επιτελούν πολλές λειτουργίες.Τα εύκαμπτα ηλεκτρονικά κυκλώματα μπορούν να βρουν πολλές εφαρμογές και ανυπομονούμε να τις ανακαλύψουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com