Social Icons

.

Pages

9 Φεβρουαρίου 2014

Ποιες χώρες απλώνονται σε δύο ηπείρους;

Μία χώρα, δύο ήπειροι. Δεν πρόκειται μόνο για τη γείτονα Τουρκία, υπάρχουν τουλάχιστον άλλες εφτά χώρες των οποίων τα εδάφη μοιράζονται δύο ήπειροι!

Υπάρχουν αρκετές χώρες, των οποίων τα εδάφη μοιράζονται δύο ήπειροι! Ας τις δούμε…
Και Ασία και Ευρώπη…

Η Τουρκία λοιπόν αποτελεί το πιο γνωστό σε εμάς παράδειγμα χώρας, η οποία «μοιράζεται» σε δύο ηπείρους, αφού, αν και κατά το μεγαλύτερο μέρος  της είναι ασιατική, είναι και κατά 3% ευρωπαϊκή.

Αντιθέτως, περισσότερα από τα δύο τρίτα της Ρωσίας βρίσκονται στην Ασία, όμως το 75% του πληθυσμού της ζει στα ευρωπαϊκά της εδάφη.

Ο ποταμός Ουράλης ο οποίος πηγάζει από τα Ουράλια Όρη και χύνεται στην Κασπία θάλασσα, δεν αποτελεί μόνο  ένα από τα  φυσικά σύνορα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, αλλά «δίνει» και ευρωπαϊκά εδάφη στο κατά τα άλλα ασιατικό Καζακστάν το οποίο διατρέχει.

Όχι μόνο Αφρική…

Οι ισπανικές πόλεις Ceuta και Melilla, είναι σήμερα τα μοναδικά εδάφη ευρωπαϊκών κρατών στην Αφρική.

Η νήσος Μαδέρα, αν και  γεωγραφικά ανήκει μάλλον στην Αφρική, δεν παύει να αποτελεί κομμάτι του πορτογαλικού κράτους.

Η χερσόνησος του Σινά, η οποία ανήκει στην Ασία, είναι το μοναδικό κομμάτι της Αιγύπτου το οποίο δεν ανήκει στην Αφρική.

Όχι μόνο Ωκεανία…

Η ασιατική Ινδονησία αποτελείται από 13.700 νησιά: όσα βρίσκονται ανατολικά, συμπεριλαμβανομένων των νήσων Παπούα, ανήκουν στην ήπειρο της Ωκεανίας.

Και βέβαια, μπορεί οι Ηνωμένες Πολιτείες να μετρούν τη Χαβάη ως την πεντηκοστή τους πολιτεία, ήδη από το 1959, όμως, γεωγραφικά, η Χαβάη αποτελεί ένα από τα νησιά που συνθέτουν  το σύμπλεγμα της Πολυνησίας, το οποίο ανήκει στην Ωκεανία.

H Ευρασία είναι η περιοχή της Γης που συντίθεται από τις ηπείρους της Ευρώπης και της Ασίας. Μπορεί να θεωρηθεί υπερήπειρος ή εναλλακτικά τμήμα μιας υπερηπείρου, όπως είναι η Αφρική-Ευρασία ή απλά ήπειρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com