Social Icons

.

Pages

11 Φεβρουαρίου 2014

Επιστήμονες δημιουργούν δόντια από… ούρα!

Επιστήμονες ανέπτυξαν στοιχειώδεις δομές δοντιών χρησιμοποιώντας ως βάση, ανθρώπινα ούρα. Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκαν σε ιατρικό περιοδικό, έδειξαν πως τα ανθρώπινα ούρα μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη μικρο-δομών που μοιάζουν πολύ με τα δόντια μας.

Η επιστημονική ομάδα από την Κίνα ελπίζει πως η τεχνική θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντικατάσταση των χαμένων ανθρώπινων δοντιών. Ωστόσο άλλοι ερευνητές βλαστοκυττάρων, επεσήμαναν πως ο στόχος αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις.

Επιστημονικές ομάδες από ολόκληρο τον κόσμο αναζητούν τρόπους προκειμένου να αντικαταστήσουν τα δόντια που χάνονται εξαιτίας του γήρατος και της κακής στοματικής υγιεινής.

Τα βλαστοκύτταρα, δημιουργοί όλων των υπόλοιπων τύπων κυττάρων, θεωρούνται «κύτταρα-κλειδί» για πολλούς κλάδους της ιατρικής. Η ομάδα από το Ινστιτούτο Βιοιατρικής της Guangzhou, που έκανε την νέα ανακάλυψη, χρησιμοποίησε τα ανθρώπινα ούρα ως βάση για την έρευνα της. Τα κύτταρα που υπάρχουν στο ουροποιητικό σύστημα του ανθρώπου συλλέχθηκαν από τους επιστήμονες στα εργαστήρια τους και στη συνέχεια μετατράπηκαν σε βλαστοκύτταρα.  Ένας συνδυασμός αυτών των βλαστοκυττάρων και άλλων οργανικών ουσιών, που προέρχονταν από ζώα, εμφυτεύθηκαν σε πειραματόζωα. Τρεις εβδομάδες μετά από το πείραμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το εμφύτευμα άρχισε να θυμίζει δόντι.

“Οι δομές του έμοιαζαν με αυτές του δοντιού, περιέχοντας πολφό, οδοντίνη και σμάλτο” δήλωσαν οι κινέζοι ερευνητές, ωστόσο διευκρίνισαν πως το δόντι που δημιούργησαν δεν ήταν τόσο σκληρό, όσο το φυσικό.

Η συγκεκριμένη έρευνα δεν θα οδηγήσει άμεσα σε νέα τεχνική εμφύτευσης δοντιών, όμως οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες έρευνες σχετικά με την αναγέννηση των δοντιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com