Social Icons

.

Pages

6 Φεβρουαρίου 2013

Πλανήτες σαν τη Γη βρίσκονται… δίπλα μας

Είναι πιθανό να υπάρχουν σε απόσταση 13 ετών φωτός

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ο αριθμός των πλανητών με μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης είναι τεράστιος τόσο στον γαλαξία μας όσο και στο Σύμπαν γενικότερα. Μια εξ αυτών έδειξε ότι μόνο στον γαλαξία μας υπάρχουν περί τους 17 δισεκατομμύρια πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη! Αστρονόμοι του Κέντρου Αστρονομίας Harvard Smithsonian πιστεύουν ότι ένας τέτοιος πλανήτης είναι πιθανό να βρίσκεται πολύ κοντά μας, σε απόσταση 13 ετών φωτός από εμάς.

«Η επιστημονική κοινότητα θεωρούσε ότι για να βρεθεί ένας πλανήτης που να μοιάζει με τη Γη θα πρέπει να ψάξουμε στα βάθη του Διαστήματος. Τώρα αντιλαμβανόμαστε ότι μια νέα Γη είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται στη… γειτονιά μας και περιμένει να την εντοπίσουμε» αναφέρει η Κόρτνι Ντρέσινγκ, επικεφαλής της νέας έρευνας.

{Δείτε σχετικά

Βρήκαμε τη νέα Γη;

Πριν από λίγα 24ωρα ομάδα ερευνητών ανακοίνωσε ότι στον γαλαξία μας υπάρχουν τουλάχιστον 17 δισ. πλανήτες με μέγεθος παρόμοιο με εκείνο της Γης. Μια άλλη επιστημονική ομάδα υποστηρίζει ότι από τους περίπου 700 εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα εντόπισε έναν που έχει τα περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά από κάθε άλλο με αυτά του πλανήτη μας.
Μοιάζει πολύ
Πρόκειται για τον KOI 172.02 ένα πλανήτη με ακτίνα μόλις 1,5 φορά μεγαλύτερη από αυτή της Γης. Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι ο πλανήτης αυτός βρίσκεται στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη», δηλαδή σε απόσταση τέτοια από το μητρικό του άστρο που να επιτρέπει τη δημιουργία ευνοϊκών για την  ανάπτυξη ζωή συνθηκών. Ο ΚΟΙ-172.02 βρίσκεται σε απόσταση 70 εκατομμυρίων μιλίων από το άστρο του (η Γη βρίσκεται 93 εκατομμύρια μίλια από τον Ηλιο) και ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από αυτό σε 242 μέρες. Την ανακοίνωση έκανε ο Κρίστοφερ Μπουρκ του Ινστιτούτου SETI στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας που γίνεται αυτές τις μέρες στο Λονγκ Μπιτς στην Καλιφόρνια.}

Οι κόκκινοι νάνοι

Οι ερευνητές μελέτησαν τα ευρήματα της αποστολής Kepler που αναζητά εξωπλανήτες στον γαλαξία μας. Επικέντρωσαν την προσοχή τους στους κόκκινους νάνους. Είναι άστρα μικρότερα, πιο ψυχρά και λιγότερο φωτεινά από τον Ηλιο. Ενας μέσος κόκκινος νάνος είναι περίπου 70% μικρότερος από τον Ηλιο και έχει χίλιες φορές μικρότερη λαμπρότητα από το μητρικό μας άστρο.

Παρά το γεγονός ότι είναι πιο ψυχρά και λιγότερο φωτεινά άστρα οι επιστήμονες θεωρούν ότι γύρω τους μπορούν να σχηματίζονται όχι μόνο πλανητικά συστήματα αλλά και πλανήτες παρόμοιοι με τη Γη. Στο γαλαξία μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 75 δισεκατομμύρια άστρα, το 80% των οποίων είναι κόκκινοι νάνοι.

Οι Γαίες

Το διαστημικό παρατηρητήριο Kepler έχει υποδείξει την παρουσία περίπου τριών χιλιάδων εξωπλανητών. Οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη μερικών δεκάδων εξ αυτών ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν στην κατηγορία των «υποψηφίων». Οι ερευνητές του Κέντρου Αστρονομίας Harvard Smithsonian ανακάλυψαν άλλους 95 «υποψηφίους» πλανήτες, οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από κόκκινους νάνους.

Τρεις εξ αυτών έχουν μέγεθος και συνθήκες παρόμοιες με αυτές της Γης. Στατιστικά αυτό σημαίνει ότι το 6% των κόκκινων νάνων διαθέτει πλανήτες με μέγεθος αλλά και συνθήκες παρόμοιες με αυτές της Γης. Με βάση αυτό το εύρημα και με δεδομένο ότι το 75% των γειτονικών μας άστρων είναι κόκκινοι νάνοι οι ερευνητές κάνουν την εκτίμηση ότι μια νέα Γη μπορεί βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον πλανήτη μας και πιο συγκεκριμένα 13 έτη φωτός μακριά από εμάς.

Οι υποψήφιοι της ζωής

Οι τρεις υποψήφιοι πλανήτες είναι ο KOI 1422.02, που είναι 10% μικρότερος από τη Γη, ο KOI 2626,.01 που είναι 1.4 φορές μεγαλύτερος από τη Γη και ο KOI 854.01, που είναι 1.7 φορές μεγαλύτερος από τον πλανήτη μας.

Οπως υποστηρίζουν οι ερευνητές δεν είναι υποχρεωτικό για την ύπαρξη ζωής αυτοί οι πλανήτες να διαθέτουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με εκείνα της Γης. Θεωρούν ότι η ύπαρξη μιας σχετικά πυκνής ατμόσφαιρας ή ενός ωκεανού είναι παράγοντες ικανοί να επιτρέψουν την ανάπτυξη και εξέλιξη της ζωής. «Δεν απαιτείται ένας κλώνος της Γης για να υπάρξει ζωή» δηλώνει χαρακτηριστικά η Ντρέσινγκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com