Social Icons

.

Pages

16 Ιανουαρίου 2013

San Bernardino alle ossa: η εκκλησία της φρίκης!

San Bernardino alle ossa

 Η San Bernardino alle ossa είναι μια εκκλησία στο Μιλάνο όπου μπαίνοντας μέσα οι έννοιες της περισυλλογής, της αγαλίασης της ψυχής, της απερίσπαστης προσευχής πακετάρουν τα αναγκαία και την κάνουν για κάποιο ξωκλήσι στην Άνω Μαγούλα. Διάφοροι κόμποι ναυτικοί δένονται στο λαιμό σου, το σάλιο σου πετρώνει σαν τη γυναίκα του Λωτ και κατεβαίνει σχίζοντας όλο τον οισοφάγο σου. Το στομάχι σου αρχίζει να πονάει ζητώντας τα zantac του και τα πόδια σου αποκτούν τη σταθερότητα αυτών του Scooby Doo όταν εμφανίζεται μπρος του φάντασμα!

Η διακόσμηση των τοίχων απ’ το μικρό παρεκκλήσι της έχει γίνει με χιλιάδες κρανία ανθρώπων. Η ιστορία της λέει ότι πρώτα χτίστηκε το παρεκκλήσι (1210), ως οστεοφυλάκιο παρακείμενου νοσοκομείου και νεκροταφείου. Η εκκλησία έγινε σχεδόν 60 χρόνια αργότερα (1269).

Η προέλευση των κρανίων δεν είναι βέβαια. Υπάρχουν πολλές εκδοχές και δεν είμαι σίγουρος ποια απ’ όλες είναι πιο φρικιαστική. Λένε ότι ίσως πρόκειται για κεφάλια αποκεφαλισμένων κατάδικων. Επειδή όμως το μέγεθος πολλών απ’ αυτών είναι τέτοιο που δεν ταιριάζει με ενήλικων ανθρώπων, υπάρχει η εκδοχή να είναι τα κρανία των παράνομων παιδιών των γυναικών της αριστοκρατικής μιλανέζικης κοινωνίας! Αλλά κι αυτές οι Μιλανέζες πλούσιες, τόσο καρπερές ήταν; Τέλος η πιο… εκκλησιαστική εκδοχή είναι ότι πρόκειται για οστά οπαδών του Αρειανισμού που σφαγιάστηκαν κατά χιλιάδες.

Όπως και να ‘χει τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά: τι λατρεύουν οι άνθρωποι στις εκκλησίες; Είναι ποτέ δυνατόν ένας χριστιανικός ναός της αγάπης να είναι διακοσμημένος με παιδικά κρανία; Ποιες άρρωστες ψυχές γονατίζουν μπρος στον –με αυτά σχηματισμένο- σταυρό και προσεύχονται για σωτηρία ψυχής και συγχώρεση αμαρτιών; Τι περίεργα πλάσματα ήταν οι ιερείς το 13ο αιώνα που είχαν για χόμπι μια τέτοια συλλογή;

San Bernardino alle ossa

San Bernardino alle ossa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com