Social Icons

.

Pages

21 Ιανουαρίου 2013

Τι κρύβεται πίσω από τη μάσκα...

Σε γενικές γραμμές θεωρούμε τις μάσκες και τα αποκριάτικα κοστούμια ως αντικείμενα πίσω από τα οποία μπορούμε να κρύψουμε ή να μεταμφιέσουμε τον εαυτό μας. Ωστόσο, όταν διαλέγουμε τι θα ντυθούμε στις απόκριες, συνήθως αποκαλύπτουμε περισσότερα απ’ όσα κρύβουμε. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζουν οι ειδικοί στην ψυχολογία, οι οποίοι εκτιμούν πως όταν διαλέγουμε το κοστούμι μας, διαλέγουμε μια φαντασίωση, η οποία μπορεί να φανερώσει πολλά για εμάς.

«Επιστημονικά στοιχεία και προσωπικές μαρτυρίες υποστηρίζουν την άποψη ότι τα κοστούμια αποτελούν εκφράσεις του εαυτού μας», λέει ο δρ Μάικλ Μαντέλ, κλινικός ψυχολόγος στο Σαν Ντιέγκο. «Οι μάσκες, όπως όλα τα μέσα ανωνυμίας, παρέχουν ένα αίσθημα απελευθέρωσης - από τις φυσικές αναστολές, από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, από το συμβατικό και το πρέπον. Ταυτοχρόνως, μας δίνουν την ευκαιρία να ''μπούμε'' στο πετσί ενός ρόλου και να υποδυθούμε ένα φαντασιακό πρόσωπο, που ενδεχομένως θα θέλαμε και να ήμασταν. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή ενός κοστουμιού δεν είναι τυχαία και μπορεί να δείχνει περισσότερα απ’ όσα θα ήθελε κανείς».
Ασφαλώς, την επιλογή μας επηρεάζουν διάφοροι εξωγενείς παράγοντες -από το κόστος έως το τι είναι στη μόδα- αλλά πάντοτε βάζει το χεράκι του και το υποσυνείδητό μας, προσθέτει.

Μαζί του συμφωνεί η ψυχολόγος Λόρι Πόλικ-Κίνλεν, από το Έντμοντον του Καναδά. «Αν και τα κοστούμια επιλέγονται με κύριο, συνειδητό γνώμονα να προκαλέσουν το γέλιο, συνήθως φανερώνουν στοιχεία της προσωπικότητας ενός ατόμου, αποκαλύπτουν τον αληθινό του εαυτό και δείχνουν τι του δίνει ψυχική ώθηση», λέει. «Μερικές φορές αποκαλύπτουν και κρυφές επιθυμίες, πολλές από τις οποίες ανάγονται στην παιδική ηλικία. Ουσιαστικά το κοστούμι αντανακλά την ταυτότητα που μπορεί κανείς να εκφράσει όταν υποσυνείδητα αισθάνεται ότι είναι ασφαλές να λειτουργεί δίχως αναστολές».

Τι σημαίνουν

Τι αποκαλύπτετε, λοιπόν, όταν εμφανίζεστε στο πάρτι με αυτήν τη μάσκα του Δράκουλα; Να τι μπορεί να σημαίνει το κάθε κοστούμι ή η μάσκα της επιλογής σας:
*Σέξι (λ.χ. «καυτή» επαγγελματίας, σύμβολο του σεξ): Τα σέξι κοστούμια μπορεί να υποδηλώνουν ότι είστε σεξουαλικά απελευθερωμένοι ή καταπιεσμένοι. Με άλλα λόγια, είτε είστε η καταπιεσμένη γατούλα του σεξ που λαχταράει να εξωτερικευθεί είτε, ήδη, είστε έτοιμοι για όλα και θέλετε να το δείξετε κιόλας. Σε κάθε περίπτωση, σημαίνει επίσης ότι απολαμβάνετε να βρίσκεστε στο επίκεντρο της προσοχής.

*Διάσημος (λ.χ. σταρ του Χόλιγουντ, πολιτικός): Παρακολουθείτε τις εξελίξεις, βρίσκεστε μέσα στη μόδα και θέλετε να δείξετε ότι ξέρετε όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο του Χόλιγουντ, της χώρας σας ή του πλανήτη, εξαρτάται από την επιλογή σας. Θέλετε, επίσης, να συσχετίσουν οι άλλοι με εσάς ορισμένα από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των διασήμων (λ.χ. τη δύναμη της επιρροής τους ή την ικανότητά τους να σκορπούν το γέλιο - και πάλι εξαρτάται από την επιλογή).

* Τρομακτικός (λ.χ. Δράκουλας, βαμπίρ): Τα τρομακτικά πλάσματα αποτελούν μεγάλη επιτυχία στις Απόκριες - και όσο πιο τρομακτικά είναι τόσο το καλύτερο. Όπως όλοι οι άνθρωποι, έχετε κι εσείς μερικές φοβίες. Όταν, όμως, μεταμφιέζεστε σε κάτι τρομακτικό, αποκτάτε ένα αίσθημα ελέγχου επί των φόβων σας.

* Δυνατός (λ.χ. Σούπερμαν, Σπάιντερμαν, ήρωες ταινιών δράσης, όργανα της τάξης, γενναίος πολεμιστής): Εάν έχετε την τάση να διαλέγετε κοστούμια ηρώων και υπερηρώων, μπορεί να διαθέτετε την παιδιάστικη, ενδόμυχη λαχτάρα να σώσετε τον κόσμο και την επιθυμία να πολεμήσετε το «κακό», έτσι όπως ορίζει ο καθένας μας ξεχωριστά το κακό. Σας αρέσει, επίσης, το συναίσθημα ότι είστε πανίσχυροι και ότι οι άλλοι σας θαυμάζουν και παραδέχονται την αξία σας. Με την επιλογή σας αυτή μπορεί επίσης να αποκαλύπτετε υποκείμενα αισθήματα ανασφάλειας και μη-βοήθειας στην καθημερινή σας ζωή.

* Αθώος (λ.χ. πριγκίπισσες, νεράιδες, μωρά, Πίτερ Παν): Η αθωότητα που αποπνέουν μερικά κοστούμια μπορεί να υποδηλώνει την επιθυμία σας να γυρίσετε το ρολόι του χρόνου πίσω για να ξαναγίνετε νέοι ή για να ανακτήσετε τη χαμένη ασφάλεια, την απλότητα και την αφέλεια της παιδικής ηλικίας. Όπως ισχύει και με τα κοστούμια των υπερηρώων, έτσι και αυτά της αθωότητας μπορεί να σημαίνουν πως εύχεστε να είχατε τη μαγική ικανότητα να διώξετε το κακό από τον κόσμο.

* Διαβολικός (λ.χ. δολοφόνος, δήμιος, φημισμένοι «κακοί» της Ιστορίας): Όταν κάποιος επιλέγει ένα διαβολικό κοστούμι, αποκαλύπτει μια προσωπικότητα που τη συναρπάζει η σκοτεινή πλευρά του εαυτού της και την οποία ενδεχομένως θα ήθελε να γνωρίσει καλύτερα. Υπάρχει, επίσης, περίπτωση να προσπαθεί (συνειδητά ή ασυνείδητα) να αποξενώσει τους άλλους, γεγονός που υποδηλώνει ότι μάλλον δεν νιώθει και τόσο καλά όταν οι άλλοι τον πλησιάζουν πάρα πολύ.

* Ζωάκι (λ.χ. κουνέλι, άλογο, κουτάβι): Τα κοστούμια ζώων αντιπροσωπεύουν τα ένστικτα και τα χαρακτηριστικά του πλάσματος που διαλέγει κανείς. Αν λ.χ. διαλέξετε να ντυθείτε αρκούδα, θέλετε να δείξετε τη δύναμη και τον κυριευτικό όγκο της. Αντίστοιχα, οι καμηλοπαρδάλεις σημαίνουν γαλήνη και ηρεμία, τα κουνέλια ζεστασιά και φροντίδα, οι σκύλοι υποδηλώνουν πίστη, και τα λιοντάρια εκπέμπουν κυριαρχία και αυτοπεποίθηση. Οι γάτες, από την πλευρά τους, σημαίνουν ανεξαρτησία - άρα, είτε δηλώνετε τη δική σας είτε αυτήν που θα θέλατε να έχετε.

Επιλέγοντας «δίδυμα» κοστούμια

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ, όμως, για όσους αρέσκονται να κάνουν κοινή εμφάνιση με τον/την σύντροφό τους, επιλέγοντας «δίδυμα» κοστούμια; Και αυτά μπορεί να αποκαλύψουν αρκετά πράγματα για τη μεταξύ τους σχέση:

* Ταιριαστό ζευγάρι (λ.χ. γιατρός-νοσοκόμα, Ρωμαίος-Ιουλιέτα, Αντώνιος-Κλεοπάτρα): Θέλετε να δείξετε σε όλο τον κόσμο ότι είστε δεμένοι. Αυτού του είδους οι μεταμφιέσεις αποτελούν επίσης την προσωποποίηση του ρομαντισμού.

* Δύο υπερήρωες (λ.χ. Μπάτμαν-Κάτγουμαν): Είστε και οι δύο ισχυρές προσωπικότητες και μπορεί να βρίσκεστε σε συνεχή «πόλεμο εξουσίας».
* Δυνατός άντρας/αδύναμη γυναίκα (λ.χ. Ταρζάν-Τζέιν): Για μία νύχτα τουλάχιστον θέλετε να παίξετε τους παραδοσιακούς ρόλους που μας διδάξανε οι παλιότερες γενιές.

* Κυριαρχική γυναίκα/δούλος άντρας: Για ένα βράδυ τουλάχιστον θέλετε να… τσακίσετε τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων.

* Αστείοι χαρακτήρες από καρτούν: Ως ζευγάρι, έχετε ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αίσθηση του χιούμορ και μια εξίσου καλά ανεπτυγμένη αίσθηση της ταυτότητάς σας, ο καθένας ξεχωριστά, αλλά και οι δύο μαζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com