Social Icons

.

Pages

20 Ιανουαρίου 2013

Σούπερ -υπολογιστής συγκεντρώνει ηλεκτρομαγνητικά κύματα από το Διάστημα

Δεκαεπτά τετράκις εκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο. Είκοσι εκατομμύρια συνδέσεις. Δύο χρόνια για να εγκατασταθεί. Αυτοί είναι απλά κάποιοι από τους μεγάλους αριθμούς πίσω από ένα νέο υπερ-υπολογιστή, που σχεδιάστηκε για να επεξεργάζεται τα δεδομένα που θα λαμβάνει ένα από τα πιο περίπλοκα επίγεια τηλεσκόπια του πλανήτη.

O Correlator (Συσχετιστής) ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) θα συνδυάζει σήματα (εικόνες και πληροφορίες) από το Διάστημα, τα οποία θα αχιμαλωτίζουν οι δεκάδες κεραίες του τηλεσκοπίου.Η κατασκευή του αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, αν και ήδη λειτουργεί δοκιμαστικά. Στην πλήρη λειτουργία του θα χρησιμοποιεί μια τεράστια σειρά από 66 κεραίες, που θα συλλέγουν ηλεκτρομαγνητικά σήματα.

Μεταξύ των προκλήσεων που οι μηχανικοί έπρεπε να αντιμετωπίσουν κατά την κατασκευή του, ήταν οι δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες και τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, καθώς ο υπολογιστής κατασκευάζεται στο οροπέδιο Chajnantor της Χιλής, που βρίσκεται 5 χιλιόμετρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

"Πρόκειται για μια αρκετά δύσκολη υπόθεση, το να κατασκευάσεις ένα τέτοιο υπολογιστή που θα μπορεί να χειρίζεται σήματα από 2016 πιθανούς συνδυασμούς από τις κεραίες και που να λειτουργεί σε ύψος 5.000 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, όπου η συγκέντρωση οξυγόνου είναι πολύ χαμηλή" αναφέρει στο ScienceInsider ένας εκ των διαχειριστών του Correlator, ο Alain Baudry από το εργαστήριο Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο της γαλλικής πόλης Μπορντώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com