Social Icons

.

Pages

16 Ιανουαρίου 2013

Μπορεί ο πόνος από τις αιμορροΐδες να σε σκοτώσει;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΜΟΡΟΙΔΕΣ

Οι αιμοροιδες είναι μάζες από αγγειακό ιστό που μπορεί να προεξέχουν από τον πρωκτό και πολύ συχνά αιμορραγούν. Οι αιμοροίδες οφείλονται στην χαλάρωση των φυσιολογικών αγγειακών ιστών  που βοηθούν στην συγκράτηση των κοπράνων και στην αφόδευση. Προδιαθεσικοί παράγοντες για τις αιμοροίδες είναι η δυσκοιλιότητα, η εγκυμοσύνη, οι αναβολές της αφόδευσης λόγω έλλειψης χρόνου ή κοινωνικών περιστάσεων και η παρατεταμένη παραμονή στον χώρο της αφόδευσης. Εμφανίζονται και στη διάρκεια της εγκυμoσύνης και συχνά επιμέvouv μετά τον τοκετό.

Τι προκαλούν οι αιμοροιδες

►Το κυριότερο πρόβλημα των αιμοροϊδων είναι η αιμορραγία. Μπορεί να χαθούν σημαντικές ποσότητες αίματος με αποτέλεσμα σιδηροπενική αναιμία.  Αιμορραγία από τον πρωκτό δεν προκαλούν μόνο οι αιμοροΐδες, αλλά και άλλες καλοήθεις ή κακοήθεις παθήσεις. Αυτές πιθανόν να συνυπάρχουν με αιμοροιδες και γι' αυτό το αίμα πρέπει να διερευνηθεί με ενδοσκόπηση. Εάν κάποιος παρατηρήσει αίμα στα κόπρανα του ή στον πρωκτό, θα πρέπει απαραίτητα να επισκεφθεί τον ιατρό για να διευκρινίσει το θέμα
Πόνος (έντονος σε περίπτωση περίσφιγξης), δυσφορία, ψηλάφηση μάζας, υγρά από τον πρωκτό και κνησμός.
►Η θρόμβωση του εξωτερικού αιμοροιδικού πλέγματος εμφανίζεται σαν μία μελανή επώδυνη ψηλαφητή μάζα ακριβώς έξω από τον δακτύλιο του πρωκτού
  • Απαραίτητες είναι οι σωστές συνήθειες αφόδευσης - ειδικά δεν πρέπει να καθόμαστε στην τουαλέτα πάνω από πέντε λεπτά.
  • Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν αιμοροιδες θα πρέπει να αποφεύγουν την δυσκοιλιότητα με την σωστή διαιτητική αγωγή (Μεσογειακή δίαιτα με πολλές ίνες φυτικές ίνες, δημητριακά ολικής άλεσης, λαχαvικά και φρούτα) και μεγάλες ποσότητες νερού).
  • Στην θεραπεία συμβάλλει και η φαρμακευτική αγωγή με χάπια, υπόθετα και αλοιφές. Εάν η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπισθεί με αυτά τα απλά μέτρα, θα πρέπει να γίνει κάποια θεραπευτική επέμβαση.

θεραπευτική επέμβαση

Η τοποθέτηση ελαστικών δακτυλίων στους αιμοροιδικούς όζους (Barron band ligation) αποτελεί μία πολύ αποτελεσματική, σύντομη και ανώδυνη μέθοδο αντιμετώπισης των αιμοροΐδων. Αυτή αφορά αιμοροιδες που δεν προπίπτουν μόνιμα έξω από τον πρωκτό.

Η θεραπεία αυτή εφαρμόζεται στο ιατρείο χωρίς καμμία αναισθησία και είναι ανώδυνη

ΑΙΜΟΡΟΙΔΕΣ ΠΕΡΙΔΕΣΗ ΔΑΚΤΥΛΙΟΙ

  • Οι ελαστικοί δακτύλιοι τοποθετούνται διαμέσου ενός πρωκτοσκοπίου στην βάση των αιμοροΐδων. Στο σημείο αυτό δεν υπάρχουν νευρικές απολήξεις και η μέθοδος δεν πονάει.
  • Η αιμοροΐδες ατροφούν περίπου σε μία εβδομάδα. Η ίνωση που δημιουργείται από την πληγή συγκρατεί τις αιμορροΐδες και εμποδίζει την πρόπτωση τους έξω από τον αυλό του πρωκτού.
  • Συνήθως τοποθετούνται δακτύλιοι σε δύο αιμορροιδικούς όζους. Οι δακτύλιοι αποπίπτουν σε λίγες μέρες.
  • Στις υπόλοιπες αιμοροιδες (μία ή δύο), η περίδεση επαναλαμβάνεται μετά από τρεις εβδομάδες.
  • Μετά την τοποθέτηση των δακτυλίων στις αιμοροίδες ο ασθενής δεν έχει σημαντικά ενοχλήματα.
  • Μπορεί να υπάρχει αίσθηση προς αφόδευση ή ελαφρός πόνος. Ο σπάνιος ήπιος πόνος αντιμετωπίζεται με χλιαρά λουτρά και αναλγητικά τύπου Depon ή Ponstan.
  • Εμφανίζεται μικρή και παροδική αιμορραγία 4-7 ημέρες μετά την τοποθέτηση λόγω πτώσης των δακτυλίων από τις αιμοροίδες. Η αιμορραγία αυτή θεραπεύεται μόνη της.

Τα αποτελεσματα της χειρουργικής θεραπείας είναι καλύτερα αλλά η χειρουργική επέμβαση για αιμοροιδες είναι επιθετική μέθοδος, απαιτεί μακρύτερη αποθεραπεία και παρουσιάζει μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com