Social Icons

.

Pages

28 Μαΐου 2011

Skylon: Το βρετανικό «διαστημοπλάνο»(video)

Skylon: το βρετανικό «διαστημοπλάνο»

Την είσοδο της στον τομέα των μεταφορών στο διάστημα θέλει να κάνει η Μ. Βρετανία με το Skylon, ένα διαστημικό σκάφος. Πρόκειται για ένα επαναστατικού σχεδιασμού σκάφος, μήκους 84 μέτρων, που μπορεί να μεταφέρει φορτία αλλά και επιβάτες με πολύ χαμηλό κόστος.

Έτσι το Skylon που μοιάζει με μεγάλο πύραυλο μπορεί να αξιοποιηθεί για εμπορικούς ή επιστημονικούς σκοπούς όπως για παράδειγμα, την μεταφορά δορυφόρων. Φυσικά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στον αναπτυσσόμενο τομέα του διαστημικού τουρισμού είτε για μια σύντομη βόλτα των επιβατών έξω από την Γη είτε για την μεταφορά ατόμων μελλοντικά σε διαστημικά ξενοδοχεία.

  • Το Skylon

Η αρχική ιδέα για τον σχεδιασμό ενός «διαστημοπλάνου» προτάθηκε την δεκαετία του 1980 από την British Aerospace και την Rolls Royce. Όμως το Hotol όπως ονομάστηκε το προτεινόμενο σκάφος είχε σημαντικές τεχνικές αδυναμίες και έτσι η κατασκευή του εγκαταλείφθηκε. Όμως ορισμένοι από όσους αρχικά ασχολήθηκαν με αυτή την πρόταση συνέχισαν την εργασία τους και προχώρησαν σε βελτιώσεις. Δημιούργησαν μάλιστα την εταιρία Reaction Engines Limited (REL) και αποφάσισαν να σχεδιάσουν ένα σκάφος με βάση το σύστημα προώθησης Sabre.

Πρόκειται για ένα υβριδικό κινητήρα που συνδυάζει τις λειτουργίες των πυραυλοκινητήρων αλλά και των κινητήρων τύπου τζετ. Το καύσιμο του είναι μίγμα υδρογόνου-οξυγόνου και όταν το σκάφος θα βρίσκεται σε μικρά ύψη το απαιτούμενο οξυγόνο θα λαμβάνεται από την ατμόσφαιρα. Άλλο σημαντικό πλεονέκτημα του Skylon είναι επίσης ότι μπορεί να χρησιμοποιεί κοινά αεροδρόμια για την προσγείωση και απογείωσή του.

Η Υπηρεσία Διαστήματος της Μ.Βρετανίας έστειλε τα σχέδια του Skylon στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) η οποία απάντησε ότι μετά την πρώτη εκτίμηση που έκαναν τα στελέχη της δεν φαίνεται το σκάφος να έχει κάποιες εμφανείς τεχνικές αδυναμίες ή άλλα προβλήματα. Μάλιστα η ESA σκέφτεται σοβαρά να συμμετάσχει στην χρηματοδότηση της κατασκευής του σκάφους το συνολικό κόστος της οποίας η REL εκτιμά ότι θα κυμαίνεται ανάμεσα στα 9-12 δις δολάρια.

Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com