Social Icons

.

Pages

8 Μαΐου 2011

JR:O φωτογράφος που έβγαλε την τέχνη στους δρόμους(video)


Νοσοκομείο στη Μονρόβια, Λιβερία
imageWrinkles of the City Project, ΣανγκάηimageWrinkles of the City Project, Λος Άντζελες

«Εύχομαι σε όλους να υπερασπίζονται αυτά τα οποία πιστεύουν συμμετέχοντας σε ένα project παγκόσμιας τέχνης, και μαζί θα καταφέρουμε να γυρίσουμε τον κόσμο ανάποδα». Αυτή είναι η ευχή του βραβευμένου με TED Prize και ταλαντούχου street artist JR, ο οποίος κατάφερε να βγάλει την τέχνη στο δρόμο.

O JR είναι ένας photograffeur, ένας φωτογράφος-γραφίστας (στα γαλλικά graffeur σημαίνει γραφίστας) αναγνωρίσιμος μέχρι πρόσφατα μόνο από τα αρχικά του με τα οποία υπογράφει τα έργα του. Η ανατρεπτική τέχνη του 27χρονου Γάλλου προκάλεσε τον παγκόσμιο θαυμασμό και οδήγησε στη βράβευσή του από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό TED (Technology, Entertainment, Design). Ο οργανισμός TED λειτουργεί από το 1984 και κάθε χρόνο απονέμει το βραβείο «One Wish to Change the World» απευθυνόμενος σε άτομα που εκφράζονται με τη βοήθεια της τεχνολογίας και του design με απώτερο σκοπό να αλλάξουν τον κόσμο. Στα βραβεία TED το έπαθλο κάθε χρονιά είναι 100.000 δολάρια, τα οποία ο νικητής οφείλει να αξιοποιήσει προωθώντας την τέχνη του. Ανάμεσα στους νικητές προηγουμένων ετών συγκαταλέγονται προσωπικότητες, όπως οι Bill Clinton, Bono, Jamie Oliver και ο βιολόγος E. O. Wilson.

Στο καθιερωμένο συνέδριο του οργανισμού, που πραγματοποιήθηκε αρχές Μαρτίου, ο Γάλλος JR αποκάλυψε πως το δικό του art project, που ονομάζεται Inside Out, θα προσπαθήσει να περάσει μηνύματα μέσα από την αντισυμβατική του τέχνη, χρησιμοποιώντας ασπρόμαυρα φωτογραφικά πορτρέτα καθημερινών ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Τα τεράστια posters τοποθετούνται παντού -από τα παράθυρα ενός κτιρίου ή έναν τοίχο, μέχρι ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο ή ακόμα και σε ολόκληρα στάδια- ενώ καθένας από εμάς μπορεί να συμμετέχει κάνοντας upload τη δική του φωτογραφία.

Phnom Penh, ΚαμπότζηimageWomen Are Heroes in the Favela, Ρίο ντε ΤζανέιροimageWrinkles of the City Project, Silverlake

Το καινοτόμο έργο του καλλιτέχνη στηρίζεται στην εικόνα που δημιουργεί συναισθήματα και καταφέρνει να αναδείξει κοινωνικοπολιτικά ζητήματα του σύγχρονου κόσμου. Η δύναμη της εικόνας του JR ταξιδεύει επίσης παντού: από τις γειτονιές του Παρισιού, στις μισογκρεμισμένες γέφυρες της Αφρικής, μέχρι τις φαβέλες της Βραζιλίας και τα τείχη της Μέσης Ανατολής. Όλα ξεκίνησαν όταν βρήκε μία φωτογραφική μηχανή στο μετρό του Παρισιού και παρατηρώντας τους γκραφιτάδες γρήγορα διαπίστωσε πως η δική του δράση θα στηριχτεί στη δύναμη της εικόνας και τις συγκινήσεις που μπορεί να προσφέρει.

28 Millimetres : Face2Face, ΙσραήλimageUnframed Project, Vevey, πρώην φυλακές, Ελβετία

Το 2006, το Δημαρχείο της Πόλης του Παρισιού επέλεξε να προβάλει τις τυπωμένες ασπρόμαυρες φωτογραφίες της έκθεσης «Portrait of a Generation» στην πρόσοψή του, ενώ το 2007 σε συνεργασία με το φωτογράφο Marco ολοκλήρωσε την ανατρεπτική έκθεση «Face 2 Face», στην οποία τεράστια πορτραίτα Ισραηλινών και Παλαιστινίων διακοσμούν τις δύο μεριές του Τείχους που χωρίζει το Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη. Στην συνέχεια ταξίδεψε στην Κένυα και φωτογράφισε γυναίκες του τόπου, ενώ αργότερα οι φωτογραφίες του στις φαβέλες της Βραζιλίας έκαναν το γύρο του κόσμου. Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε art installation χρειάζεται 8-12 μέρες και περίπου 10 άτομα για να υλοποιηθεί, ενώ σε μερικά κτίρια απαιτείται ειδική άδεια που άλλες φορές την έχει και άλλες όχι. Αυτή την περίοδο ο 28χρονος Γάλλος εργάζεται για το project Wrinkles of the City στην Σαγκάη, μιλάει χρησιμοποιώντας slang εκφράσεις, λατρεύει τις στέγες των σπιτιών του Παρισιού και νιώθει σπίτι του οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο.

by SociaLMagazinE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com