Social Icons

.

Pages

2 Μαΐου 2011

Η διαφορετική οργάνωση των αυτιστικών εγκεφάλων

image

Τα άτομα που πάσχουν με αυτισμό χρησιμοποιούν τον εγκέφαλό τους διαφορετικά, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ανθρώπους, γεγονός που εξηγεί γιατί κάποια από αυτά τα άτομα έχουν εξαιρετικές ικανότητες σε ό,τι αφορά στην απομνημόνευση και την απεικόνιση αντικειμένων με κάθε λεπτομέρεια.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ υποστηρίζουν ότι στους αυτιστικούς, οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την οπτική πληροφορία είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένοι, ενώ άλλες περιοχές του εγκεφάλου είναι λιγότερο ενεργές.

Η Βρετανική Οργάνωση Αυτισμού αναφέρει πως τα ευρήματα της νέας έρευνας συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση της ασθένειας.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Human Brain Mapping, συγκεντρώνει δεδομένα 15 ετών σχετικά με το πώς λειτουργεί ένας αυτιστικός εγκέφαλος.

Καλύτεροι στις οπτικές εργασίες

Η έρευνα έδειξε πως ο εγκέφαλος των αυτιστικών ατόμων είναι οργανωμένος διαφορετικά, συγκριτικά με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Η περιοχή στο πίσω τμήμα του εγκεφάλου, που επεξεργάζεται τις οπτικές πληροφορίες, είναι πολύ πιο ανεπτυγμένη, περιορίζοντας έτσι τον όγκο των περιοχών εκείνων που σχετίζονται με τη λήψη των αποφάσεων και τον προγραμματισμό.

Ενδεχομένως, αυτό να εξηγεί γιατί τα άτομα που πάσχουν με αυτισμό είναι καλύτερα από άλλα ως προς την εκτέλεση διαφόρων οπτικών εργασιών. Για παράδειγμα, κάποιοι αυτιστικοί μπορούν να ζωγραφίσουν με απόλυτη ακρίβεια και λεπτομέρεια μία εικόνα που έχουν απομνημονεύσει. Εντούτοις, τους είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποσαφηνίσουν πράγματα, όπως οι εκφράσεις του προσώπου.

Η σοβαρότητα της ασθένειας ποικίλλει. Υπάρχουν άτομα με ελαφριά μορφή αυτισμού, που μπορούν να λειτουργήσουν καλά, και άλλα που δεν μπορούν να συμμετέχουν καθόλου σε μία φυσιολογική κοινωνία.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως τα ευρήματά τους μπορεί να βοηθήσουν στην ανεύρεση νέων τρόπων βοήθειας των αυτιστικών ατόμων.

«Για παράδειγμα, μπορεί να βρεθεί ένας τρόπος που να βοηθά τους αυτιστικούς στη στοιχειώδη εκπαίδευση με έναν πιο φυσικό τρόπο αυτό τις ασυνήθιστες μεθόδους που υπάρχουν σήμερα,» υποστηρίζει ο Δρ. Laurent Mottron, από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.

«Έχουμε την τάση να θεωρούμε πως ο αυτισμός είναι μία μορφή αποδιοργάνωσης. Εδώ, βλέπουμε τελικά ότι είναι μία μορφή αναδιοργάνωσης του εγκεφάλου.»

Κατανοώντας τον αυτισμό

Ειδικοί στον αυτισμό θεωρούν πως τα ευρήματα της έρευνας είναι πολύ σημαντικά.

«Η έρευνα τονίζει πως δεν θα πρέπει να βλέπουμε τον αυτισμό μόνο ως μία ασθένεια με προβλήματα συμπεριφοράς αλλά και ως μία ασθένεια που σχετίζεται με ιδιαίτερες ικανότητες,» αναφέρει η Δρ. Christine Ecker από το Ψυχιατρικό Ινστιτούτο του Kings College στο Λονδίνο.

«Προσφέρει μία μοναδική εικόνα του τρόπου με τον οποίο οι αυτιστικοί αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους και μας βοηθά να κατανοήσουμε σε έναν μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά τους.»

Η ίδια πρόσθεσε σχετικά με την κατανόηση του αυτισμού: «Εάν γνωρίζουμε τη δύναμη και τις δυσκολίες που έχει ένας αυτιστικός, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες του και να τον βοηθήσουμε να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητές του.»

Η Carol Povey, από τη Βρετανική Οργάνωση Αυτισμού, αναφέρει: «Η συγκεκριμένη μελέτη είναι ενδιαφέρουσα καθώς δείχνει γιατί τα άτομα που πάσχουν με αυτισμό επιδεικνύουν συχνά έναν μοναδικό δυνατό δίαυλο εστίασης και προσοχής. Κάποιοι ενήλικες με αυτισμό αναπτύσσουν τους δικούς τους τρόπους ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτή την εμπειρία, άλλοι αναζητούν ένα ήρεμο και ήσυχο μέρος και άλλοι βρίσκουν δημιουργικές διεξόδους, όπως την τέχνη, ώστε να μπορέσουν να επεξεργαστούν τις πληροφορίες και να δώσουν στους γύρω τους να καταλάβουν το πώς βλέπουν οι ίδιοι τον κόσμο. Όσα περισσότερα γνωρίζουμε για το πώς ο αυτισμός επηρεάζει την αισθητική επεξεργασία, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσουν τα άτομα που πάσχουν με αυτισμό, οι οικογένειές τους και οι ειδικοί να αναπτύξουν στρατηγικές ώστε να κάνουν την καθημερινότητά τους ευκολότερη.»

by SociaLMagazinE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com