Ταξίδια στο «όνειρο», σε χώρες που υπάρχουν στα παραμύθια και θα θέλαμε να υπάρχουν και στην πραγματικότητα. Ανοίξτε τα… φτερά σας και φύγαμε!
Όλοι έχουμε διαβάσει ένα βιβλίο ή έχουμε δει μια ταινία που να μας «ταξιδεύει» σε μέρη «μαγικά», διαφορετικά, τα οποία θα θέλαμε να υπάρχουν και στην πραγματικότητα. Μερικά από αυτά τα… ταξίδια, είναι φανταστικά κι άλλα, όχι εντελώς. Κάποια είναι εμπνευσμένα από πραγματικά μέρη που εντυπωσίασαν τους δημιουργούς τους κι άλλα από όνειρα που θα θέλαμε να γίνουν αληθινά.
1. Η χώρα των θαυμάτων
Και ποιος δε θα ήθελε να ταξιδέψει μέσα από μια λαγότρυπα; Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά είναι σίγουρα πιο προκλητικό από ένα ταξίδι με αεροπλάνο και επιπλέον, υπόσχεται έναν ακόμη καλύτερο προορισμό. Το κλασικό παραμύθι του Lewis Carroll «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» μας εισήγαγε σε ένα γοητευτικό κόσμο με κουνέλια που έτρεχαν πιεσμένα από το χρόνο, αόρατους γάτους που έκαναν μαγικά, μπισκότα και μανιτάρια που άλλαζαν τις διαστάσεις του ανθρώπου και τραπουλόχαρτα που έκοβαν τα κεφάλια των υπηκόων τους. Οι σκανταλιές είναι το βασικό… άθλημα στη χώρα των θαυμάτων, όπου οι γρίφοι και οι φάρσες μας περιμένουν, αν είμαστε αρκετά περίεργοι (και ποιος δεν θα ήταν, όταν τα λουλούδια μιλούν και τα έπιπλα αλλάζουν μέγεθος;).
Ο Κάρολ εμπνεύστηκε το παραμύθι από πρόσωπα και εμπειρίες της ζωής του, ιδιαίτερα γύρω από την Οξφόρδη, όπου σπούδαζε. Επίσης ένα σημείο στο μαγευτικό ναό Ripon Cathedral, στο βόρειο Yorkshire, λέγεται ότι ενέπνευσε το ταξίδι στην λαγότρυπα.
2. Nάρνια
To 2005 κυκλοφόρησε το πρώτο μέρος της κινηματογραφικής σειράς φαντασίας του C. S. Lewis «Τα χρονικά της Νάρνια», μια κινηματογραφική μεταφορά της σειράς 7 βιβλίων φαντασίας του Lewis, ενός από τους σημαντικότερους Άγγλους λογοτέχνες.
Η Νάρνια είναι μία χώρα παγωμένη, ένας θεαματικός, μυθικός κόσμος, μία «στοιχειωμένη» γη που περιμένει κάποιον να της λύσει τα μάγια για να ξανάρθει η άνοιξη! Κάτοικοί της είναι θηρία με ανθρώπινη λαλιά, νάνοι, γίγαντες, κένταυροι και πλάσματα περίεργα. Το μαγικό ταξίδι αρχίζει όταν τέσσερα παιδιά ανοίγουν την πόρτα μίας ντουλάπας
Ο Lewis εμπνεύστηκε από τη γενέτειρά του, της Βόρεια Ιρλανδία του, για τα ταχυδακτυλουργικά αγριολούλουδα της Νάρνια, τα στοιχειωμένα κάστρα και τα επιβλητικά βουνά, αλλά οι δημιουργοί των ταινιών, αποφάσισαν ότι η Νέα Ζηλανδία ήταν πιο κοντά στη φαντασία του.
3. Κάμελοτ
Ο μελετητής του Αρθούρου Norris J. Lacy, είπε κάποτε ότι «το Κάμελοτ, που βρίσκεται πουθενά συγκεκριμένα, μπορεί να είναι οπουδήποτε». Αυτό δεν έχει εμποδίσει τους ιστορικούς και ειδικούς του τουρισμού να προσπαθήσουν να εντοπίσουν το πραγματικό σημείο όπου ο βασιλιάς Αρθούρος έβγαλε το σπαθί Εξκάλιμπερ από το βράχο και παντρεύτηκε τη Lady Guinevere και εκεί όπου βρέθηκαν οι ιππότες του της Στρογγυλής Τραπέζης.
Πολλά μέρη διεκδίκησαν τη φήμη του Αρθούρου, συμπεριλαμβανομένου του Winchester, της μικρής πόλης της Νότιας Ουαλίας Caerleon και του Somerset (όπου οι ντόπιοι επιμένουν ότι το κάστρο Cadbury Κάστρο ήταν του Αρθούρου). Πάντως, μια βόλτα στα γραφικά τοπία της Ουαλίας, της Σκωτίας και της Αγγλίας, θα αιχμαλωτίσει το θρυλικό πνεύμα του ρομαντισμού.
4. Eλ Ντοράντο
Η μυθική χαμένη πόλη του χρυσού, αντιπροσωπεύει τα ανέφικτα και πολυτελή πράγματα στη ζωή. Εμπνευσμένη από τις ιστορίες του «χρυσού» ανθρώπου Ελ Ντοράντο, λέγεται ότι ήταν γεμάτη από ασύλληπτους θησαυρούς.
Το μυστήριο μέρος, απασχόλησε εξερευνητές εδώ και αιώνες, αλλά παραμένει άγνωστο. Πολλοί Ισπανοί κονκισταδόρες και αργότερα εξερευνητές από όλον τον κόσμο προσπάθησαν να βρουν το Ελ Ντοράντο, που πίστευαν πως κρύβει αμέτρητους θησαυρούς των αυτοκρατοριών των Ίνκας και των Αζτέκων, αλλά κανένας δεν τα κατάφερε. Αν θέλετε να το ανακαλύψετε εσείς, οι ζούγκλες και τα ερείπια της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, αποτελούν το… χρυσό σας εισιτήριο.
Σε αναζήτηση του θρύλου, οι Francisco Orellana και Gonzalo Pizarro έφυγαν από το Κίτο της Χιλής το 1541, κατευθυνόμενοι προς της κοιλάδα του Αμαζονίου. Έτσι, ο Orellana έγινε το πρώτο άτομο που εξερεύνησε τον Αμαζόνιο σε όλη τη διαδρομή του, έως τις εκβολές του.
5. Aτλαντίδα
Πρώτος για το θέμα αυτό έγραψε ο Πλάτωνας, το 360 π.Χ., ότι δηλαδή η Ατλαντίδα βυθίστηκε στη θάλασσα ένα βράδυ γύρω στο 9.000 π.Χ., αφού οι κάτοικοί της (που καταγόταν από τον θεό Ποσειδώνα), εξόργισαν τους θεούς.
Σύμφωνα με το μύθο, η Ατλαντίδα ήταν ένα μεγάλο νησί, με αναπτυγμένο πολιτισμό, που αποτελούσε το συνδετικό κρίκο όλων των πρώιμων πολιτισμών της ιστορίας και θύμιζε την αρχαία Ελλάδα. Ο θρύλος της εξακολουθεί μέχρι σήμερα να εμπνέει το λαϊκό πολιτισμό και κάθε φορά κάποιος ισχυρίζεται ότι τη βρήκε. Αν και οι μελετητές δέχονται στην πλειοψηφία τους ότι πρόκειται για μύθο, ορισμένοι θεωρούν ότι ο Πλάτωνας αναφερόταν στην αρχαία Ιρλανδία ή την αρχαία Θήρα.
6. Η χώρα του ποτέ (Neverland)
Σύμφωνα με… φήμες, μόνο τα παιδιά μπορούν να επισκεφτούν τη «χώρα του ποτέ» και το περίφημο σπίτι των Peter Pan, Captain Hook και Lost Boys. Πολλοί ήλιοι και φεγγάρια αποτελούν τον τρελό καιρό στη «χώρα του ποτέ», όπου ζουν φλαμίνγκο, κροκόδειλοι, νεράιδες, αλλά και γοργόνες και πειρατές. Αν και δεν είναι όλοι οι κάτοικοι της Neverland παιδιά, συχνά χρησιμοποιείται ως μεταφορά για την αιώνια παιδική ηλικία, την παιδικότητα, την αθανασία και την «απόδραση». Ο J.M. Barrie μπορεί να έδωσε το όνομα «στη χώρα του ποτέ (Neverland)» από την αυστραλιανή έκφραση, Never Never Land, αλλά κάποιοι ισχυρίζονται ότι η χώρα αυτή μοιάζει με την Μαδαγασκάρη.
7. Η χώρα του Οζ
Περιτριγυρισμένη από έρημο από όλες τις πλευρές της, η χώρα του Οζ του Frank Baum, χωρίζεται σε τέσσερις περιοχές (συμπεριλαμβανομένης της γης Munchkin) με πρωτεύουσά της την Emerald City στο κέντρο και έναν κίτρινο δρόμο από τούβλα. Η χώρα του Οζ τα έχει όλα: ιπτάμενους πιθήκους και λιβάδια από παπαρούνες, Οζ τα έχει όλα: ρομπότ, μάγισσες, παπούτσια που σκοτώνουν, λιοντάρια που μιλάνε, σκιάχτρα και διεφθαρμένους μάγους. Πιστεύεται ότι η χώρα αυτή απεικονίζει διάφορες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά άλλοι λένε ότι ο Οζ βρίσκεται πραγματικά στην Κίνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου