Social Icons

.

Pages

13 Μαΐου 2011

Άρης: Εντυπωσιακές εικόνες από τον Κόκκινο Πλανήτη

Ο πόλος του Άρη

Ο πόλος του Άρη (AP Photo)Αυτή η εικόνα δείχνει τον παγετώνα του πόλου του Άρη. Πρόσφατα ευρήματα έχουν ανακαλύψει πως ο φλοιός και ο ανώτερος χιτώνας του Άρη είναι σκληρότερος και πιο κρύος απ' ότι νόμιζαν πρόσφατα. Αυτό υποδεικνύει πως οποιοδήποτε ρευστό νερό που θα μπορούσε να υπάρχει κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη (και οποιοιδήποτε οργανισμοί που ζουν σ' αυτό το νερό) θα πρέπει να εντοπιστούν βαθύτερα απ' ότι είχαν υποψιαστεί οι επιστήμονες.

 

Αναγνωριστικός τηλεπικοινωνιακός τεχνητός δορυφόρος εδάφους του Άρη

Αναγνωριστικός τηλεπικοινωνιακός τεχνητός δορυφόρος εδάφους του Άρη (AP Photo)Το αποτύπωμα του καλλιτέχνη δείχνει τον αναγνωριστικό τηλεπικοινωνιακό τεχνητό δορυφόρο εδάφους του Άρη ενώ βρίσκεται σε τροχιά πάνω από τους πόλους του Άρη. Είναι ένα από τα τρία εξερευνητικά οχήματα της NASA που έχουν σταλεί για να κάνουν κύκλους γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη.

Αμμόλοφοι

Αμμόλοφοι (AP Photo)Το αμερικάνικό ερευνητικό διαστημόπλοιο Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) πέρασε τα τελευταία πέντε χρόνια σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη, έχοντας εκτοξευτεί από τη NASA το 2005. Αυτή την περίοδο, βοήθησε με το να προσφέρει στους επιστήμονες με ορισμένες από τις πιο εκπληκτικές εικόνες που τραβήχτηκαν ποτέ από τον πλανήτη και παρείχε κρίσιμες πληροφορίες για άγνωστα μέχρι στιγμής μέρη του Άρη.
Αυτές περιλαμβάνουν αυτούς τους καταπληκτικούς αμμόλοφους που η τοποθεσία τους είναι κοντά στο νότιο πόλο του πλανήτη. Οι κόκκοι της άμμου σ' αυτό το σημείο του Άρη είναι τόσο άφθονοι που έχουν σχεδόν σχηματίσει μία θάλασσα από άμμο, σχεδόν σαν την έρημο Σαχάρα στη Γη. Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε χρησιμοποιώντας την υψηλής ανάλυσης camera (HiRISE) του MRO, και δείχνει την άκρη των αμμόλοφων. Εδώ, η άμμος είναι σε λιγότερες ποσότητες και οι αμμόλοφοι, είναι μοιρασμένοι από περιοχές με πιο ανοιχτού χρώματος έδαφος.

 

Τρύπες αστεροειδούς σχήματος

τρύπες αστεροειδούς σχήματος (AP Photo)Αυτή η εικόνα, επίσης τραβηγμένη από HiRISE camera, δείχνει κοίλα κύματα στον Άρη που έχουν, εδώ και πολλούς αιώνες, δημιουργήσει έναν αστεροειδή καμβά.
Σε άλλες περιοχές αυτά τα κοίλα κύματα αποκαλούνται ως αράχνες, απλά λόγω του σχήματός τους. Λέγεται πως τα κοίλα κύματα έχουν δημιουργηθεί από αέρια που κυλούν κάτω από τον εποχιακό πάγο σε ανοίγματα όπου και διαφεύγει, κουβαλώντας σκόνη από την επιφάνεια προς τα κάτω. Η σκόνη πέφτει στην επιφάνεια του πάγου δημιουργώντας σχήματα βεντάλιας.

 

Ο κρατήρας Jezero

Ο κρατήρας Jezero (AP Photo)Αυτή η ενισχυμένων χρωμάτων εικόνα δείχνει ένα δέλτα στο κρατήρα Jezero, που πιστεύεται πως κάποτε αποτελούσε μία λίμνη. Δύο έρευνες της NASA έχουν αποκαλύψει πως ο Κόκκινος Πλανήτης κάποτε διατηρούσε τεράστιες λίμνες, τρεχούμενα ποτάμια και μία ποικιλία από άλλους υδροβιότοπους που είχαν την προοπτική να υποστηρίξουν μορφές ζωής.

 

Mawrth Vallis

Mawrth Vallis (AP Photo)Ακόμα μία εικόνα με ενισχυμένα χρώματα, αυτή τη φορά δείχνει το ποικίλο φάσμα των υλικών που είναι εμφανή στον Άρη. Αυτή η φωτογραφία αποτελείται από υπέρυθρες, κόκκινες και μπλε-πράσινες εικόνες, και έχει βελτιωθεί για να τονίσει τις διαφορές στο χρώμα. Το ανοιχτό υλικό μπορεί να είναι πλούσιο σε άργιλο και να χρονολογείται από πολύ παλιά όταν ο Άρης είχε ένα πιο υγρό περιβάλλον.

 

Κρατήρας Μawrth Vallis

Κρατήρας Μawrth Vallis (AP Photo)

Αυτός ο κρατήρας που δημιουργήθηκε από πρόσκρουση στην περιοχή Mawrth Vallis ίσως να μας προσφέρει μία σύντομη ματιά σε μία γεμάτη ενδιαφέρον περίοδο της ιστορίας του Άρη, όταν το ρευστό νερό θα μπορούσε να ήταν περισσότερο άφθονο ή πιο κοντά στην επιφάνεια του Άρη απ' ότι είναι σήμερα. Η πρόσκρουση αποκάλυψε αθέατα στρώματα από υλικό που νωρίτερα έμενε κρυμμένα κάτω από την επιφάνεια, κάτι που θα μπορούσε στο να βοηθήσει στην προσφορά πολύτιμων ενδείξεων για το παρελθόν του Κόκκινου Πλανήτη.

Nili Fossae

Nili Fossae (AP Photo)Εκτός από το να ανακαλύπτει ενδιαφέροντα στοιχεία για τον Κόκκινο Πλανήτη, το MRO χρησιμοποιείται επίσης για να ανακαλύπτει πιθανά σημεία προσγείωσης για μελλοντικές αποστολές. Αυτή η φωτογραφία της περιοχής Nili Fossae τραβήχτηκε όταν η NASA έψαχνε για μία θέση για να προσγειωθεί το Επιστημονικό Εργαστηριακό όχημα του Άρη.

by SociaLMagazinE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com