Social Icons

.

Pages

25 Μαΐου 2011

Bιταμίνη Α: ένας πορτοκαλί...δυναμίτης για την υγεία μας

Τα οφέλη της βιταμίνης Α στην υγεία μας, οι συνέπειες της έλλειψής της και οι διατροφικές πηγές που την περιέχουν.

Τα οφέλη των βιταμινών στην υγεία μας είναι γνωστά. Τι προσφέρει όμως η καθεμιά από αυτές και σε ποια τρόφιμα συναντάται; Ας δούμε τα οφέλη και τα χαρακτηριστικά της βιταμίνης Α που ονομάζεται και ρετινόλη λόγω της συμμετοχής της στις λειτουργίες του αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που συμβάλλει στην υγεία των βλεννογόνων του ματιού και όχι μόνο…

Η βιταμίνη Α είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της υγείας των βλεννογόνων και των επιθηλιακών ιστών (ιστοί που περιβάλλουν τις εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες του σώματος όπως το δέρμα, τους βλεννογόνους, τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και τον κερατοειδή χιτώνα) του σώματος. Βοηθά επίσης στην ανάπτυξη των δοντιών και των οστών και συμμετέχει στο σχηματισμό της ροδοψίνης (οπτικής πορφύρας), μιας χρωστικής των οφθαλμών που εμπλέκεται στη νυχτερινή όραση.

Η βιταμίνη Α βοηθά στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, επιτείνοντας τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, αυξάνοντας την ανταπόκριση των αντισωμάτων στα αντιγόνα και παίζοντας αντιικό ρόλο. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων ή άλλες ασθένειες στο σώμα.

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων και επίσης βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος. Λειτουργεί προστατευτικά για τους ιστούς του εντέρου, του στομάχου, του στόματος, το αναπνευστικό και την ουρογεννητική οδό.

Πιστεύεται επίσης ότι η αντιοξειδωτική ιδιότητα της βιταμίνης Α έχει αντιγηραντική επίδραση και ότι το ρετινοϊκό οξύ, παράγωγο της βιταμίνης Α και τα ισομερή του, έχουν ορμονική δράση που επηρεάζει διάφορες φυσιολογικές διεργασίες.

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητο στοιχείο της διατροφής μας και η ανεπάρκειά της μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα. Δεδομένου ότι πρόκειται για λιποδιαλυτή βιταμίνη, η έλλειψή της μπορεί να προκληθεί, όχι μόνο από ανεπαρκή πρόσληψη των τροφών που την περιέχουν, αλλά και από μια διατροφή που είναι εξαιρετικά χαμηλή σε λιπαρά. Ορισμένες ιατρικές παθήσεις όπως η νόσος του Crohn, η ανεπάρκεια παγκρεατικών ενζύμων, η νόσος της χοληδόχου κύστης και η ηπατική νόσος, που προκαλούν μείωση της ικανότητας πρόσληψης διαιτητικού λίπους, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε έλλειψη αυτής της βιταμίνης. Επίσης, η έλλειψή της προκαλεί ξηροδερμία και σκληράδα στο δέρμα και προβλήματα στην όραση.

Πηγές της βιταμίνης Α

Η σημασία της βιταμίνης Α στον οργανισμό μας και τα συμπτώματα από την έλλειψή της, αποτελούν σημαντικούς λόγους για να προσέχουμε ώστε να προσλαμβάνουμε τις απαραίτητες ποσότητες. Δείτε λοιπόν που περιέχεται:

Ζωικές πηγές: Η βιταμίνη Α που προέρχεται από ζωικές πηγές, μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ρετινόλη και μερικές φορές αναφέρεται ως «προσχηματισμένη βιταμίνη Α» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας από το σώμα. Καλές πηγές τροφίμων ρετινόλης είναι το συκώτι, το γάλα, ο κρόκος του αυγού και το τυρί.

Φυτικές πηγές: Μερικά φρούτα και λαχανικά περιέχουν ενώσεις, που ονομάζονται καροτενοειδή (χρωστικές ουσίες, υπεύθυνες για το κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα των φρούτων και λαχανικών), που μπορούν να μετατραπούν σε βιταμίνη Α από το σώμα. Αυτά τα καροτενοειδή (β-καροτένιο, α-καροτένιο και γ-καροτένιο) μερικές φορές αναφέρονται ως «προβιταμίνη Α». Καλές πηγές τροφίμων προβιταμίνης Α είναι τα καρότα, τα βερίκοκα, το σπανάκι, η παπάγια, οι γλυκοπατάτες, το πεπόνι, η κολοκύθα και το ροζ γκρέιπφρουτ.

Πλέον λοιπόν γνωρίζετε τα οφέλη, αλλά και τις συνέπειες από την έλλειψη βιταμίνης Α. Η πρόσληψή της θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια καλή υγεία, ενώ από την άλλη πλευρά η έλλειψή της μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα για τον οργανισμό σας. Η τελική επιλογή είναι δική σας...

by SociaLMagazinE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com