Social Icons

.

Pages

8 Μαΐου 2011

5 απόρθητα φρούρια στην ανθρώπινη ιστορία

image

Η ιστορία μας έχει δείξει και μας έχει διδάξει πως δεν υπάρχει τέλος για τα ανθρώπινα κατορθώματα και πως κάθε τι ακατόρθωτο μπορεί να γίνει δυνατό εάν υπάρχει το θάρρος και το σθένος για να τα καταφέρουμε.

Η ιστορία είναι γεμάτη με πολέμους και μάχες, που άλλαξαν το ρου της και τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Εάν ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο, συναντάμε σχεδόν την ίδια ανθρώπινη ιδεολογία που υπάρχει και σήμερα, με τους ηγέτες να φτιάχνουν κατασκευές για την άμυνα του βασιλείου τους, προκειμένου να νικήσουν τη δύναμη του εχθρού τους.

Κάστρα και φρούρια έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην άμυνα των βασιλείων και των κρατών, και πολλοί από τους πιο ξακουστούς πολεμιστές και ηγέτες πόρθησαν ή έφτιαξαν μεγαλειώδεις κατασκευές, που θα επέτρεπαν στο στρατό τους να παρακολουθεί τον εχθρό από απόσταση.

Εντούτοις, υπάρχουν πολλά οχυρά και φρούρια που καταλήφθηκαν ή καταστράφηκαν από τα αντίπαλα στρατεύματα, αλλά και πολλά που όχι μόνο ήταν δύσκολο να καταληφθούν λόγω της μοναδικής τους τοποθεσίας, αλλά θεωρούνταν σχεδόν απόρθητα.

Παρακάτω, παρατίθενται μερικά από τα πιο διάσημα φρούρια, που παραμένουν μέχρι και σήμερα απόρθητα και κατάφεραν να σταθούν όρθια με το πέρασμα των χρόνων.

1. Masada - Ισραήλ

Από τι στιγμή που μιλάμε για κάποια από τα πιο φημισμένα απόρθητα κάστρα και φρούρια στον κόσμο, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε την εκπληκτική αυτή κατασκευή, που πραγματικά πέρασε με επιτυχία το τεστ του χρόνου.

Masada είναι το όνομα της τοποθεσίας, που μπορεί κανείς να βρει πολλά οχυρά και παλάτια. Είναι χτισμένη στην επίπεδη κορυφή ενός απομονωμένου βράχου στο Ισραήλ και βρίσκεται πολύ κοντά στη Νεκρά Θάλασσα. Η Masada βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του βράχου, που έχει ύψος σχεδόν 400 μέτρα και θεωρείται ένα από τα πιο δύσκολα φρούρια για να κυριέψεις.

Για την ακρίβεια, ελάχιστα άτομα κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή του βράχου, λόγω της απότομης κλίσης που έχει, και καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αναρρίχησή του. Στο υψίπεδο υπάρχουν αρκετοί ακόμα πύργοι και αποθήκες, που χρησιμοποιούνται ως καταλύματα για τους επισκέπτες. Στη Masada υπάρχει ακόμα μία τοποθεσία, όπου φυλάσσονται τα όπλα, ενώ στο ίδιο σημείο βρίσκονται και οι δεξαμενές, που γεμίζουν με βρόχινο νερό. Για την ιστορία, η Masada χρησιμοποιήθηκε από τους Εβραίους αντάρτες, που πολεμούσαν τους Ρωμαίους.

2. Alamut - Ιράν

Άλλο ένα φρούριο που παρέμεινε απόρθητο καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας του είναι το Alamut, που σημαίνει «φωλιά των αετών».

Το φρούριο χτίστηκε σε ένα ψηλό βουνό, στο οποίο είναι σχεδόν αδύνατο να αναρριχηθείς, ενώ ακόμα και αν κάποιος ήταν τόσο τολμηρός ώστε να το επιχειρήσει, θα χρειαζόταν τόσο πολύ χρόνο μέχρι να φτάσει στην κορυφή του που οι στρατιώτες θα είχαν αρκετό χρόνο για να κλειδώσουν και να σκοτώσουν τους στόχους τους.

Το Alamut βρίσκεται στα Όρη Alborz, λίγα εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την Τεχεράνη. Το φρούριο χτίστηκε από τον Hamdollah Mostowfi, σε ύψος 2.100 μέτρων και υπήρχε μόνο ένας δρόμος που οδηγούσε στο φρούριο, ο οποίος φυλασσόταν από στρατιώτες και πολεμιστές, καθιστώντας αδύνατη τη διέλευση. Οι άλλες πλευρές του Alamut προστατεύονταν με φυσικό τρόπο, καθώς έχει απότομες πλαγιές με αμμοχάλικο, πράγμα που σημαίνει ότι οι στρατιώτες που θα επέλεγαν αυτή την οδό, θα έπεφταν στην κοιλάδα εάν στραβοπατούσαν.

Το φρούριο ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και είχε ένα εκπληκτικό δίκτυο παροχής νερού και αποθήκευσης τροφίμων για ολόκληρο το στρατό. Το 1090, το φρούριο κυριεύτηκε από τους Ασσασίνους, που κατάφεραν να νικήσουν πολλές ακόμα ιστορικές μάχες χάρη στο Alamut.

3. Janjira - Ινδία

Η Ινδία είναι η χώρα των Βασιλέων και των Αυτοκρατόρων και συνεπώς συναντά κανείς πολυάριθμα παλάτια, φρούρια και οχυρά.

Υπάρχουν πολλά τέτοια οχυρά στην Ινδία, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου βασιλείου ή ενός κρατιδίου, αλλά το Murud-Janjira παραμένει στην κορυφή της λίστας σε ό,τι αφορά στα απόρθητα φρούρια της Ινδίας.

Εκ πρώτης όψεως, μοιάζει με ένα πολύ κοινό φρούριο, που μπορεί να κυριευθεί εύκολα, κάτι όμως που δεν ισχύει χάρη στη μοναδική του τοποθεσία. Το φρούριο είναι σαν ένα νησί, περικυκλωμένο με νερό από όλες τις πλευρές, επομένως ο στρατός που ήταν μέσα είχε ξεκάθαρη εικόνα των εισβολέων που έρχονταν από τη θάλασσα.

Το φρούριο χτίστηκε αρχικά από τους Βασιλιάδες των Ψαράδων του Κόνκαν, για να πολεμήσουν του μουσουλμάνους ηγεμόνες το 1490. Εντούτοις, η λέξη Janjira προέρχεται από την αραβική λέξη Jazeera, που σημαίνει «νησί». Το οχυρό στη συνέχεια κυριεύθηκε από τους Shivaji και έγινε ένα από τα αρχηγεία της Αυτοκρατορίας των Maratha.

4. Κάστρο Malbork - Πολωνία

Το Κάστρο του Τευτονικού Τάγματος στο Malbork είναι το επόμενο στη λίστα με τα απόρθητα φρούρια στην ανθρώπινη ιστορία.

Το κάστρο σήμερα είναι περισσότερο γνωστό ως Κάστρο Malbork, λόγω της τοποθεσίας του. Εντούτοις, χτίστηκε από το Τευτονικό Τάγμα, ένα τάγμα ιπποτών που βοηθούσε τους αρρώστους και τραυματισμένους Καθολικούς στην Πολωνία.

Το κάστρο παραμένει ως ένα από τα κλασσικά παραδείγματα μεσαιωνικών κάστρων και σήμερα αποτελεί ένα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στην Πολωνία. Επίσης, κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ ως το μεγαλύτερο γοτθικό κάστρο, φτιαγμένο από τούβλα. Χτίστηκε το 1274 και ονομάστηκε Marienburg από την Παρθένο Μαρία. Παραμένει απόρθητο μέχρι και σήμερα χάρη στη μοναδική του τοποθεσία. Η περιοχή γύρω από το κάστρο είναι εξαιρετικά επίπεδη και έτσι ο εχθρός δεν μπορούσε να κρυφτεί, επομένως οι πολεμιστές είχαν αρκετό χρόνο να προετοιμαστούν για επίθεση πριν να πλησιάσει ο εχθρός.

5. Κάστρο Palanok - Ουκρανία

Το Κάστρο Palanok είναι επίσης γνωστό και ως Κάστρο Mukachevo, ενώ στέκει περήφανο μέχρι και σήμερα ως ένα από τα ανίκητα και απόρθητα φρούρια.

Το κάστρο έχει σχεδιαστεί με πολύ έξυπνο τρόπο και βρίσκεται στην κορυφή ενός ηφαιστειακού λόφου. Το πλεονέκτημα της τοποθεσίας του προστατεύει το φρούριο από τους εχθρούς και τους εισβολείς.

Χτίστηκε από Γάλλους μηχανικούς και υπήρξε η κατοικία της βασιλικής οικογένειας. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε και ως πολιτική φυλακή.

Είναι χωρισμένο σε τρία τμήματα, στο κάτω κάστρο, το μεσαίο και το πάνω κάστρο, το οποίο είναι πλουσιοπάροχα διακοσμημένο για τη βασιλική οικογένεια.

Σήμερα, το απόρθητο αυτό κάστρο έχει μετατραπεί σε μουσείο.

by SociaLMagazinE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com