Social Icons

.

Pages

1 Απριλίου 2011

Σε δυο χρόνια από σήμερα θα εκτελεί πτήσεις το Virgin Galactic (video)

image

Με 200 χιλιαρικάκια βλέπεις τη γη απ' τη σελήνη που μας μάθαινε και ο Κώστας Χατζής...

 

Σε δυο χρόνια από σήμερα θα εκτελεί πτήσεις το Virgin Galactic

Στην έρημο Mojave, εκατό μίλια βόρεια του Λος Άντζελες, οι μηχανικοί δουλεύουν πυρετωδώς για την κατασκευή του  Virgin Galactic, του διαστημόπλοιου που θα φέρει το ταξίδι στο διάστημα λίγο πιο κοντά στο κοινό. Ο Richard Scott του BBC, ο πρώτος δημοσιογράφος που του επετράπη η είσοδος στις εγκαταστάσεις κατασκευής καταθέτει την εμπειρία του: «Επισκέφθηκα το χώρο κατασκευής τους διαστημόπλοιου για να δω την εξέλιξη του έργου και να είμαι ο πρώτος δημοσιογράφος που μπορεί να κάνει ζωντανό ρεπορτάζ. Αφότου μπήκα μέσα από μια μικρή οπή κάτω από το διαστημόπλοιο, είδα ότι οι εργασίες ακόμη συνεχίζονται. Τα τοιχώματα είναι ακόμη χωρίς καλύμματα και δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί τα καθίσματα. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η καμπίνα είναι χωρητικότητας έξι ατόμων. Στην καμπίνα υπάρχουν παράθυρα, κάποια είναι στα πλάγια και άλλα είναι στην οροφή. Τα παράθυρα θα επιτρέπουν στους επιβάτες να βλέπουν τον μπλε ουρανό της γης και το σκοτάδι του διαστήματος. Ο ήχος της μηχανής δεν θα ακούγεται, από τη στιγμή που το διαστημόπλοιο θα βγει εκτός ατμόσφαιρας. Καθώς ο ήχος δε θα ακούγεται, οι επιβάτες θα συνειδητοποιήσουν ότι βρίσκονται στο διάστημα. Θα μπορούν να δουν την καμπυλότητα της γης και την λεπτή ζώνη της ατμόσφαιρας. Οι επιβάτες θα μπορούν μέσα σε πέντε λεπτά να αισθανθούν την έλλειψη βαρύτητας και να αιωρηθούν μέσα στην καμπίνα και ενδεχομένως να προσκρούσουν μεταξύ τους, αφού η καμπίνα έχει διάμετρο ίση με 7,5 πόδια.»

image
Η μεγαλύτερη πρόκληση για τους πιλότους
«Βρισκόμαστε μπροστά στην μεγαλύτερη πρόκληση. Αυτή την περίοδο εκτελούμε δοκιμαστικές πτήσεις. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι δεν είναι το ίδιο με την κανονική πτήση του σκάφους. Κάνουμε όλους ελέγχους και για εμάς είναι προβλέψιμο τι μπορεί να πάει στραβά» δήλωσε ο Pete Siebold, ένας από τους πιλότους που εκτελούν δοκιμαστικές πτήσεις. «Βλέποντας ένα νέο σκάφος το οποίο κάποια στιγμή θα είναι επιβατηγό και θα μεταφέρει κόσμο στο διάστημα, αυτό από μόνο του είναι εξαιρετικά συναρπαστικό για εμάς» τόνισε.
Στο Νέο Μεξικό ο σταθμός εκτόξευσης για το διαστημόπλοιο
Μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, θα ξεκινήσουν τα ταξίδια των αστροναυτών από το Νέο Μεξικό, όπου εκεί κατασκευάζεται ο πρώτος σταθμός εκτόξευσης για το διαστημόπλοιο. Ο τερματικός σταθμός που σχεδιάστηκε από τον Norman Foster στο διαστημικό σταθμό America βρίσκεται σε απόσταση 10.000 ποδιών από τον αεροδιάδρομο. Είναι καμουφλαρισμένος ώστε να φαίνεται ως μέρος του τοπίου και η σκεπή του είναι καλυμμένη με οργανικά υλικά και χώμα. Οι αστροναύτες θα κάνουν τριήμερη εκπαίδευση στον τερματικό σταθμό για να ελέγξουν την πνευματική και την φυσική κατάστασή τους. Η Virgin επιδιώκει όλο και περισσότεροι άνθρωποι να μπορούν να κάνουν αυτόν τον έλεγχο και να τον περάσουν με επιτυχία.
Στην μέση της ερήμου βρίσκεται η βάση εκτόξευσης
Η περιοχή 5.000 τετραγωνικών μιλίων στην μέση της ερήμου έχει μοναδικά πλεονεκτήματα. «Η τοποθεσία είναι πολύ καλή επειδή είναι απομακρυσμένη και βρίσκεται ένα μίλι μακριά από την θάλασσα» εξήγησε ο Dave Wilson του σταθμού America. Σημειωτέον ότι το υψόμετρο είναι ικανοποιητικό για την εκτόξευση. «Έχουμε περιορισμένο εναέριο χώρο, που τον μοιραζόμαστε με τις εγκαταστάσεις ελέγχου του πυραύλου White Sands. Ωστόσο, έχουμε καλές και σταθερές καιρικές συνθήκες. Έχουμε δηλαδή καθαρό ουρανό 340 μέρες το χρόνο. Είναι πολύ ευνοϊκό μέρος για να εκτελέσουμε αυτή τη δραστηριότητα» τόνισε. «Όμως, το να έχεις «γείτονες» την αμερικάνικη στρατιωτική βάση σημαίνει ότι όχι μόνο δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον εναέριο χώρο για εμπορικούς σκοπούς, αλλά και ότι οι γείτονες χρησιμοποιούν ισχυρά συστήματα ελέγχου. Παρόλα τα πλεονεκτήματα, που παρέχει η περιοχή, αυτό που είναι αναγκαίο είναι να κατορθώσει το διαστημόπλοιο να απογειωθεί και να ξεπεράσει το ύψος των 50.000 ποδιών» εξήγησε ο Dave Wilson.
Πως από τα 50.000 πόδια το Virgin Galactic θα φτάσει στα 360.000 πόδια
Αυτό το ύψος είναι πολύ μεγαλύτερο από τις πτήσεις που εκτελεί ένα συμβατικό αεροσκάφος, αλλά τώρα ο στόχος του Virgin Galactic είναι να φθάσει τα 360.000 πόδια. Στα 50.000 πόδια το αεροσκάφος θα είναι εκτός της μεσόσφαιρας. Τότε θα θέσει σε λειτουργία τους πυραυλοκινητήρες και θα έχει επιτάχυνση στα 2.500mph το λεπτό και θα βγει από την ατμόσφαιρα. Σημειωτέον ότι το διαστημόπλοιο δεν έχει βγει ακόμη εκτός ατμόσφαιρας, καθώς βρίσκεται σε φάση ελέγχου. Αλλά, σταδιακά κάνει ελέγχους σε όλο και μεγαλύτερα ύψη. Η Virgin υποστηρίζει ότι τα ταξίδια στο διάστημα θα έχουν χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά επιβάτη σε σχέση με μια υπερατλαντική πτήση. Ωστόσο, για ένα τόσο μικρό ταξίδι αναλογικά είναι μεγάλη η χρήση ενέργειας.
Περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν κάνει κράτηση θέσης
«Ο πρωταρχικός στόχος μας είναι να μεταφέρουμε ανθρώπους πολλές φορές» δήλωσε ο Matt Stinemetze της εταιρείας Scaled Composites, η οποία κατασκευάζει το διαστημόπλοιο. «Τα προηγούμενα 50 χρόνια περί τα 400 με 500 άτομα βρέθηκαν στο διάστημα» είπε. «Πιστεύω ότι μέσα στα επόμενα δυο χρόνια, ο στόχος είναι το να μεταφερθούν χιλιάδες άνθρωποι στο διάστημα. Αυτό αποτελεί πρόκληση. Καθένας πλέον μπορεί να πιστέψει ότι μπορεί να ταξιδέψει στο διάστημα τα επόμενα 20 χρόνια» πρόσθεσε.
Μετά από ένα ταξίδι στο διάστημα, το διαστημόπλοιο έχει ένα κόλπο για την επιστροφή του στην γη. Ανοίγει τα φτερά του για να καθυστερήσει την κάθοδό του και για να είναι πολύ πιο σταθερό στις ατμοσφαιρικές συνθήκες. Με δεδομένο το χαμηλό βάρος του, το διαστημόπλοιο μπορεί να αποφύγει την χρήση θερμικών ασπίδων στην είσοδο στην ατμόσφαιρα, πράγμα που είναι πιο οικονομικό στην κατασκευή και στην κατανάλωση καυσίμου. Στη συνέχεια, το διαστημόπλοιο θα μπορεί να επανατοποθετήσει στην κανονική θέση τα φτερά και να προσγειωθεί στη γη.
Προς στιγμήν δεν υπάρχουν ανταγωνιστές στον ορίζοντα. Εάν αυτή η προσπάθεια στεφθεί με επιτυχία, οι επενδυτές θα επενδύσουν κεφάλαια σε ανταγωνιστικά προγράμματα. Γιατί; Επειδή αν και οι πτήσεις τα επόμενα δυο χρόνια θα κοστίζουν 200.000 δολάρια, περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν κάνει κράτηση.

 

 

ΠΗΓΗ

 

SociaLMagazinE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com