Social Icons

.

Pages

19 Απριλίου 2011

TO ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΕΦΑΝΙ

Όπως παντού, έτσι και στον γάμο, η πρώτη φορά μόνο είναι δύσκολη. Την δεύτερη φορά που παντρεύεσαι, απλά χαλαρώνεις και το απολαμβάνεις.

Όλοι το λένε, ο δεύτερος γάμος είναι πολύ πιο εύκολος. Έχετε μια άλφα εμπειρία, έχετε πάρει το κολάι, ξέρετε τί μπορεί να πάει στραβά, ξέρετε να οργανώσετε καλύτερα το event και κυρίως, δεν έχετε το άγχος της πρωτάρας.

Μην χαίρεστε βέβαια ότι θα γλυτώσετε τίποτα στα γραφειοκρατικά και ότι θα σας λυπηθούν στις δημόσιες υπηρεσίες επειδή σας γνωρίζουν από τότε που μαζεύατε χαρτιά για τον πρώτο σας γάμο. Αντίθετα, τώρα θα πρέπει να συγκεντρώσετε περισσότερα χαρτιά. (Συγκεκριμένα: ένα σημαντικό χαρτί που ονομάζεται «διαζύγιο» κι άλλο ένα από την Αρχιεπισκοπή ή το δημαρχείο -εξαρτάται που έγινε ο προηγούμενος γάμος- το οποίο αναφέρει πάνω δεξιά «για δεύτερο γάμο»).

Κατά τ΄άλλα, ο δεύτερος γάμος είναι μια καλή ευκαιρία για να κάνετε πραγματικότητα τις ιδέες που είχατε στον πρώτο και δεν προλάβατε να τις υλοποιήσετε – αλλά ποτέ μην πείτε του καινούριου γαμπρού από πότε υπάρχει το πλάνο. Ο δεύτερος γάμος οφείλει να είναι πιο ευφάνταστος πρωτότυπος, και πραγματικά και μπορεί να κάνετε πραγματικά ότι σας κατέβει στο κεφάλι – έτσι κι αλλιώς κανείς από τους καλεσμένους δεν παίρνει πια τους γάμους σας στα σοβαρά.

Δεν χρειάζεται καν romantic νυφικό από δαντέλα με φουρό, και με ένα απλό σέξι κόκκινο φόρεμα την βγάζετε μια χαρά. Σπίτι έχετε φτιάξει- από τον πρώτο γάμο- οπότε λίστα δώρων μπορείτε να βάλετε σε ταξιδιωτικά γραφεία. Κρεβάτι μην κάνετε- ειδικά αν σας χώρισε ο πρώτος σας σύζυγος λόγω απιστίας.

Αν ο πρώτος σας γάμος ήταν κλειστός τύπου «εγώ, εσύ και ο Θεός σ’ ένα ξωκλήσι» τώρα κάψτε το πελεκούδι και καλέστε περισσότερους κι απ΄τη Μιμί Ντενίσι. Αν ο πρώτος σας γάμος ήταν σαν της Μιμής Ντενίση, τώρα αφερέστε τους άσχετους καλεσμένους ( την υποχρέωση την βγάλατε στον πρώτο γάμο). Στο «η δε γυνή να φοβάται τον άντρα» πατείστε το πόδι του γαμπρού και του παπά και ψάξτε στην εκκλησία που κάθεται ο πρώην άντρα σας να του ρίξετε κι αυτού μια ακόμη πατησιά. Γιατί το savoir vivre λέει ότι όλοι ότι στους γάμους μας καλούμε όπωσδήποτε τους πρώην συζύγους μας.

ΚΙ ΕΔΩ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

Για την ακρίβεια, ο πρώην σύζυγος πρέπει να είναι ο πρώτος που θα λάβει το προσκλητήριο του γάμου. Λόγω προτεραιότητας, εφόσον ήταν ο προηγούμενος σύντροφός σας, αλλά και για να έχει τον χρόνο να συνειδητοποιήσει το γεγονός ότι ξαναπαντρεύεστε. Υπολογίστε αυτό τον χρόνο σε συνεδρίες με τον ψυχαναλητή του.

Αν τον πρώτο σύζυγό σας τον πεθάνατε και μείνατε χήρα ή αν εξαφανίστηκε, το savoir vivre λέει ότι οφείλετε να καλέσετε την οικογένειά του. Κάντε τους βέβαια κατανοητό ότι ποτέ δεν θα τον ξεχάσετε κι ότι είναι αναντικατάστατος. Να είστε σίγουρες ότι όχι μόνο δεν θα στενοχωρηθούν αλλά θα χαρούν πολύ να σας ξαναδούν και πάλι νυφούλα. (Κυρίως για να κουτσομπολέψουν τον γάμο σας και να ανακουφιστούν διαπιστώνοντας ότι δεν ήταν μόνο ο δικός τους γιος βλάκας και σας παντρεύτηκε, υπάρχουν κι άλλοι).

Η μόνη περίπτωση που δεν καλούμε στον δεύτερο γάμο μας ούτε τον πρώην σύζυγό μας ούτε την οικογένειά του, είναι αν δεν μιλιόμαστε ούτε εμείς με εκείνον, ούτε η οικογένειά μας με τη δική του. Δεν τον καλούμε επίσης αν ο χωρισμός μας είναι φρέσκος. Ο μέσος όρος των ανθρώπων χρειάζεται ένα με δύο χρόνια να ανακάμψει από διαζύγιο. Κάποιοι βέβαια χρειάζονται και δεκαετία- ανάλογα πώς εγκαταλείφθηκαν. Αν πιστεύετε ότι δεν θα το αντέξει να σας δει ευτυχισμένη κι ερωτευμένη στο πλευρό ενός άλλου να του ψιθυρίζετε τα ίδια που άκουγε κι εκείνος («θέλω να γεράσουμε μαζί», άντε πάλι…) αν μπορεί να ζηλέψει, πληγωθεί, να τα κάνει όλα λίμπα στην εκκλησία και αν υπάρχει κίνδυνος να αρπάξει τον γαμπρό απ΄το λαιμό (και τώρα πού να βρίσκουμε τρίτο) παραβλέψτε το savoir vivre. Καλέστε τον πρώην σας σύζυγο μόνο όταν είστε σίγουρες ότι έχει ξεπεράσει εντελώς τα ψυχολογικά του απ΄τον χωρισμό και ζει επιτέλους με γαλήνη και ηρεμία μακριά σας. Καλό θα ήταν να τα έχετε ξεπεράσει κι εσείς αυτά τα ψυχολογικά – ελπίζω να μην παντρεύεστε για σπάσιμο στον πρώην.

ΑΛΛΑ ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΓΑΜΟ;

Φέρτε στιλό και απαντήστε δίπλα από τις παρακάτω ερωτήσεις με «ναι» ή «όχι». Το τεστ ονομάζεται «τσεκάροντας τί έμαθα απ΄τον πρώτο μου γάμο».

-Δε νιώθετε πια κανένα θυμό όταν σκέφτεστε τον πρώτο σας άντρα, ούτε στενοχώρια, μόνο ένα γλυκό συναίσθημα για τις καλές στιγμές που ζήσατε μαζί;

-Προσαρμοστήκατε στην εργένικη ζωή πριν μπείτε σε νέα σχέση;

-Είστε πλέον σε θέση, ψύχραιμα κι αντικειμενικά, να αναγνωρίσετε και να αρριθμίσετε τί δεν πήγε καλά στον πρώτο σας γάμο; Όλες τις λάθος συμπεριφορές που οδήγησαν στο διαζύγιο;

-Ξέρετε τους λόγους για τους οποίους επιθυμείτε να παντρευτείτε ξανά; (Γιατί τον δεύτερο σύζυγο τον αγαπάτε περισσότερο απ΄τον πρώτο; Δεν θέλετε να είστε άλλο μόνη; Έχετε παιδιά και θέλετε να τους ξαναδώσετε μια οικογένεια; Θέλετε κι άλλα παιδιά;)

-Έχετε ήδη συζήσει με τον τύπο που πάτε για γαμπρό; Τα καταφέρατε χωρίς να σπάσει ούτε ένα πιάτο στον τοίχο;

-Έχετε εμπεδώσει ότι το να είμαστε τρελά ερωτευμένες με κάποιον δε σημαίνει ότι θα κάνουμε ντε και καλά επιτυχημένο γάμο και σωστή οικογένεια μαζί του;

-Εφόσον ξέρετε τους λόγους που θέλετε να ξαναπαντρευτείτε, κι έχετε ήδη και εμπειρίες από σχέσεις, πιστεύετε ότι αυτός που παντρεύεστε τώρα είναι το κατάλληλο ταίρι για σας;

Αν απαντήσατε σε όλα όχι, ίσως να πρέπει να βγείτε τώρα από το site και να το ξανασκεφτείτε το θέμα. Μην ανησυχείτε, εμείς εδώ θα είμαστε και θα σας περιμένουμε να νιώσετε έτοιμες- που να πάμε;

ΝΕΟΝΥΜΦΗ ΜΕ ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ

Αν έχετε εσείς ένα τσούρμο παιδιά από τον πρώτο σας γάμο κι ένα τσούρμο παιδιά εκείνος από τον πρώτο του γάμο, σύμφωνα με το savoir vivre οφείλετε να τα κάνετε όλα παρανυφάκια. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους τώρα, τα προβλήματα του δεύτερου γάμου έρχονται ακριβώς απ΄τον πρώτο. Ειδικά αν τα παιδιά είναι μικρά, να είστε σίγουρες ότι θα καταστρώσουν σχέδιο για να εξοντώσουν το νέο σας σύζυγο και να τον βγάλουν κακό ή άχρηστο. Κατά βάθος θα ελπίζουν πάντα να τα ξαναβρείτε με τον μπαμπά τους. Δώστε τους να καταλάβουν ότι δεν είναι υποχρεωμένα να αγαπήσουν τον νέο σας σύζυγο, απλά, το να είστε μαζί του παντρεμένη, κάνει εσάς ευτυχισμένη.

Αν έχει κι εκείνος παιδιά, θα μπορέσει να καταλάβει πιο εύκολα τα δικά σας και να αποφύγει τις τρικλοποδιές τους. Όπως κι εσείς μπορείτε να κατανοήσετε τα δικά του. Ποτέ όμως μην προσπαθήσετε ποτέ να πάρετε το ρόλο της μητέρας τους, περιοριστείτε σε αυτόν που θα έχετε- της νέας συζύγου του μπαμπά τους.

Οι σύνθετες οικογένειες είναι περίπλοκες. Τα παιδιά σας, ο πατέρας τους και η μητέρα τους που έχουν χωρίσει, ο πατριός τους, η δική του οικογένεια, και μιλούνια παπούδες, γιαγιάδες, αδέλφια, θείοι, ξαδέλφια, που θα πρέπει να συστηθούν και να συνενοηθούν μετά τον γάμο. Χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Πάρτε πιξίδες, χάρτες και νέον παλτουδάκια για να φορέσετε στα παιδιά σας. Κάντε επίσης πολλές συζητήσεις, ακούστε τις ανάγκες τους, τί σκέφτονται για τον δεύτερό σας γάμο, εξηγήσετε ότι ο καινούριος πατέρας δεν πρόκειται ποτέ να αντικαταστήσει τον παλιό, κι ότι μια σωστή μητέρα είναι και συναισθηματικά καλυμένη. Καλό θα ήταν να συμβουλεύεστε κι έναν ειδικό ψυχολόγο, γιατί μόνες σας χλωμό να τα βγάλετε εύκολα πέρα.

Όσο μπερδεμένα πάντως κι αν είναι τα πράγματα, να είστε σίγουρες: ο δεύτερος γάμος, είναι πάντα καλύτερος απ΄τον πρώτο. Κι ο τρίτος πολύ καλύτερος κι απ΄τους δύο, αλλά αυτό είναι ένα άλλο άρθρο…

(δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο περιοδικό “Γάμος”)

by SociaLMagazinE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com