Social Icons

.

Pages

30 Απριλίου 2011

Τα διασημότερα κτίρια του πλανήτη


Οι μεγάλοι προβολείς στη θέση του World Trade Center, Νέα Υόρκη
Ο όρος «τουριστικό αξιοθέατο» χάνει σιγά-σιγά τη παλιά του έννοια και αρχίζει να συμπεριλαμβάνει και άλλου είδους πράγματα. Το greatbuildings.com, ένα από τα σπουδαιότερα αρχιτεκτονικά sites στον κόσμο ανακοινώνει τη λίστα των κτιρίων με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα κάθε εβδομάδα. Δείτε ποια κτίρια κατέλαβαν τις θέσεις από 30 έως 1.

30. Boomer Residence, Αριζόνα

photo: flickr.com

Ένα μικρό αγροτόσπιτο δια χειρός Φρανκ Λόιντ Ράιτ. Φτιαγμένο από πέτρα και ξύλο αλλά σε μοντέρνα αρχιτεκτονική γραμμή, το δημιούργημα επιτυγχάνει ένα άκρως ενδιαφέρον πάντρεμα.

29. Σπίτι Azuma, Οσάκα

Είναι ένα πολύ μικρό σπίτι με δωμάτια στο μπροστά και πίσω μέρος που συνδέονται με μία ανοιχτή γέφυρα που διασχίζει την αυλή του. Χτίστηκε το 1976 από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Ταντάο Άντο σε μοντέρνο στιλ.

28. Unite d’Habitation, Μασσαλία

Το αρχιτεκτονικό στιλ του κτιρίου αυτού θεωρείται πρωτοποριακό. Μπορεί με την πρώτη ματιά να μοιάζει σαν μία απλή πολυκατοικία, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι πως στηρίζεται σε σκαλιστά «πόδια». Χτιζόταν επί 6 χρόνια (1946-1952) και είναι το παιδί της συνεργασίας του Λε Κορμπυζιέ και του αρχιτέκτονα/ζωγράφου Ναδίρ Αφόνσο.

27. Πυραμίδα του Λούβρου, Παρίσι

Μία μοντέρνα πυραμίδα στο Παρίσι, φτιαγμένη από γυαλί, σιδερόβεργες και συρματόσχοινο. Βρίσκεται στην κεντρική αυλή (Cour Napoléon) του Louvre Palace και αποτελεί την είσοδο στο μουσείο του Λούβρου. Η βασική πυραμίδα καθώς και οι τρεις μικρότερες που την πλαισιώνουν ολοκληρώθηκαν το 1989 και είναι σήμα κατατεθέν της πόλης του Παρισιού.

26. Empire State Building, Νέα Υόρκη

Το Empire State Building είναι το Art Deco σήμα κατατεθέν της Νέας Υόρκης. Οι 102 όροφοι του (συνολικού ύψους 381 μέτρων) το κάνουν αυτή τη στιγμή (μετά την πτώση των διδύμων πύργων) το ψηλότερο κτίριο της Νέας Υόρκης. Χτίστηκε το 1931 και είναι ένα από τα 7 Θαύματα του μοντέρνου κόσμου.

25. Notre Dame du Haut, Ronchamp

Αυτό είναι ένα παρεκκλήσι στη Γαλλική επαρχία Ronchamp. Χτίστηκε το 1955 από τον Λε Κορμπυζιέ και αποτελεί κλασικό παράδειγμα εξπρεσιονιστικού μοντερνισμού. Ο αρχιτέκτονας έφτιαξε το κτίριο εφαρμόζοντας όλες τις ιδέες που περιγράφει στο βιβλίο του «Vers une architecture». Προσέξτε πως η οροφή του είναι επηρεασμένη από αεροδυναμικά σχήματα, όπως τα φτερά αεροπλάνου.

24. Το σπίτι του Φρανκ Γκέρι, Καλιφόρνια

photo: flickr.com

Η οικία του γνωστού αρχιτέκτονα Φρανκ Γκέρι, κατόχου βραβείου Pritzker, είναι το ίδιο ενδιαφέρουσα με τον αρχιτέκτονα και ιδιοκτήτη του. Χτισμένο το 1978 με υλικά όπως μέταλλο και αλυσίδα σε σκελετό μαλακού ξύλου, χαρακτηρίζεται αποδομητικά μεταμοντέρνοκαι είναι το έργο που απογείωσε την καριέρα του.

23. Μουσείο Guggenheim, Μπιλμπάο

Το ξαδελφάκι του Guggenheim στη Νέα Υόρκη φέρει την υπογραφή του Καναδο-Αμερικάνου αρχιτέκτονα Φρανκ Γκέρι. Δεν φιλοξενεί μόνο έργα τέχνης, αλλά θεωρείται και το ίδιο έργο τέχνης. Για την ακρίβεια, αν και χαρακτηρίζεται ως μοντέρνος εξπρεσιονισμός, το κτίριο αποτελεί πλέον κανόνα στην αρχιτεκτονική. Το μουσείο αναφέρεται πιο συχνά από οποιοδήποτε άλλο κτίριο ως το σημαντικότερο αρχιτεκτονικό εγχείρημα των δύο τελευταίων δεκαετιών.

22. 30 St Mary Axe, Λονδίνο


Ολοκληρώθηκε μόλις τον Δεκέμβριο του 2003 από τον αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ και έχει ήδη κερδίσει μια θέση στην ιστορία της αρχιτεκτονικής. Έχει 40 ορόφους και συνολικό ύψος 190 μέτρα. Το κτίριο ονομάζεται επίσης και Gherkin (αγγουράκι), λόγω του σχήματος του.

21. Κέντρο Pompidu, Παρίσι

Μιλάμε για ένα μουσείο μοντέρνας τέχνης, έτσι λοιπόν και το ίδιο, ακριβώς σαν το 30 St Mary Axe, χαρακτηρίζεται high-tech modern. Παίρνει το όνομα του από τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Τζορτζ Πομπιντού και έχει σχεδιαστεί από τους Ρότζερς και Πιάνο. Οι ντόπιοι το αποκαλούν Beaubourg και έχει υποδεχτεί 150 εκατομμύρια επισκέπτες από το 1977 που άνοιξε.

20. Όπερα του Σίδνεϊ

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η όπερα του Σίδνεϊ είναι το αριστούργημα του. Είναι ένα από τα σημαντικότερα κτίρια του 20ου αιώνα, ένα έργο απαράμιλλης ομορφιάς, γνωστό σε όλον τον κόσμο – ένα σύμβολο όχι μόνο μίας πόλης, αλλά και μίας χώρας και μίας ηπείρου.» Με αυτά τα λόγια απονεμήθηκε το βραβείο Pritzker (η ανώτερη διάκριση στην αρχιτεκτονική) στον Δανό Τζον Ούτζο, αρχιτέκτονα της όπερας. Η κατασκευή του κράτησε από το 1957 μέχρι το 1973 και το 2007 αυτό το έργο μοντέρνου εξπρεσιονισμού ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

19. Johnson Wax Building, Ουινσκόνσιν

Ο Φράνκ Λόιντ Ράιτ το σχεδίασε για τον Χέρμπερτ Τζόνσον, τον πρόεδρο της εταιρίας Johnson & Son, ως έδρα της εταιρίας παγκοσμίως. Κατεξοχήν μοντέρνο αρχιτεκτονικό στιλ που γοητεύει τους επισκέπτες του από το 1939 που ολοκληρώθηκε μέχρι και σήμερα.

18. Παρθενώνας, Αθήνα

Η ελληνική εκπροσώπηση στη λίστα δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Το δημιούργημα του Ικτίνου, του Καλλικράτη και του Φειδία., αρχαιοελληνικού Δωρικού ρυθμού, χτίστηκε το 438 πΧ, αν και οι διακοσμήσεις κράτησαν μέχρι το 432 π.Χ. Στην αρχαιότητα λειτούργησε ως ναός λατρείας της θεάς Αθηνάς.

17. Casa Mila, Βαρκελώνη


Είναι αδύνατο τελικά να μην αναγνωρίσει κάποιος τα δημιουργήματα του Άντονι Γκαουντί. Ευρέως γνωστό ως La Pedrera, που σημαίνει λατομείο στα καταλανικά, είναι πρακτικά μία πολυκατοικία. Ολοκληρώθηκε επίσημα το 1912 και αποτέλεσε την κατοικία του ζευγαριού Rosario Segimon και Pere Mila. Το ύφος του χαρακτηρίζεται Art Nouveu.

16. World Trade Center, Νέα Υόρκη

Αν και πλέον δεν υπάρχει, ο κόσμος δεν έχει σταματήσει να επισκέπτεται το χώρο που άλλοτε υψωνόταν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Οι Δίδυμοι Πύργοι, όπως ήταν ευρέως γνωστοί, ήταν δύο κτίρια μοντέρνας αισθητικής από γυαλί πάνω σε ατσαλένιο σκελετό. Κατασκευάστηκαν το 1977, έπεσαν το 2001 από τρομοκρατική επίθεση και δέκα χρόνια αργότερα το φάντασμά τους εξακολουθεί να διατηρεί μία θέση σε αυτή τη λίστα.

15. Pavillion, Βαρκελώνη

Ο εκθεσιακός χώρος χτισμένος από τον Ludwig Mies van der Rohe με μοντέρνα αισθητική είναι επίσης γνωστός και για τα ασυνήθιστα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του, όπως μάρμαρο και τραβερτίνης (είδος ασβεστόλιθου). Γκρεμίστηκε το 1930 και ξαναχτίστηκε το 1959 στην αρχική του μορφή.

14. Villa Tugendhat, Μπρνο

Άλλο ένα κτίριο του Ludwig Mies van der Rohe, αναγνωρισμένο ως ένα αριστούργημα του Γερμανού αρχιτέκτονα, προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες ετησίως στην πόλη Μπρνο της Τσεχίας. Οι επισκέπτες του θαυμάζουν από κοντά το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα functionalism αρχιτεκτονικής (μία σχολή που θεωρεί ότι ο σχεδιασμός ενός κτιρίου υποχρεούται να κινείται αποκλειστικά γύρω από το σκοπό του συγκεκριμένου κτιρίου). Ολοκληρώθηκε το 1930, ένα χρόνο μετά το Παβίλιον στη Βαρκελώνη, με το οποίο μοιράζεται πολλές ομοιότητες όπως οι λεπτές σιδερένιες κολώνες που στηρίζουν την οροφή.

13. Villa Savoye, Πουασί

Σχεδιάστηκε από τον Ελβετό Λε Κορμπιζιέ και βρίσκεται στην πόλη Πουασί της Γαλλίας. Αυτό το σπίτι έχει επηρεάσει την αρχιτεκτονική του περασμένου αιώνα και κάθε χρόνο ξεπερνάει σε επισκεψιμότητα ακόμα και τον πύργο του Άιφελ. Μετά την παρακμή που γνώρισε κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου, αγοράστηκε από τη Γαλλική κυβέρνηση το 1958 και ανακηρύχτηκε επίσημο Γαλλικό ιστορικό μνημείο το 1965. Αποτελεί το ιδανικότερο παράδειγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής.

12. Πύργος του Άιφελ, Παρίσι

Άλλο ένα άκρως αναγνωρίσιμο κτήριο. Με τρεις ορόφους, δύο εστιατόρια (στον 1ο και στον 2ο όροφο), το πραγματικό επίτευγμα του Γκούσταβ Άιφελ παραμένει το υψηλότερο κτίριο του Παρισιού (324 μέτρα) και ταυτόχρονα παγκόσμιο σύμβολο της πόλης και ολόκληρης της Γαλλίας. Ο πύργος του Άιφελ πρακτικά ξεκίνησε το κίνημα του βικτοριανού στρουκτουραλιστικού εξπρεσιονισμού.

11. Ταζ Μαχάλ, Άγκρα

Το πασίγνωστο αυτό μαυσωλείο χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Σαχ Τζαιάν στη μνήμη της γυναίκας του Μούμταζ Μαχάλ. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1632 και ολοκληρώθηκαν το 1653, ενώ το 1982 ανακηρύχτηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Θεωρείται ένα από τα ομορφότερα κτίρια στον κόσμο, φτιαγμένο με στοιχεία ισλαμικής, περσικής και ινδικής αρχιτεκτονικής. Συμβολίζει την αιώνια αγάπη.

10. Πυραμίδα της Γκίζας, Γκίζα

Γνωστή και ως πυραμίδα του Χέοπα είναι η μεγαλύτερη από τις 3 πυραμίδες της περιοχής. Αποτελεί προορισμό για εκατοντάδες ανθρώπους που σπεύδουν στη μέση της ερήμου για να θαυμάσουν από κοντά το παλαιότερο από τα 7 Θαύματα του αρχαίου κόσμου. Η κατασκευή του υπολογίζεται ότι κράτησε από 14 μέχρι 20 χρόνια, και το ύψος του αγγίζει τα 146.5 μέτρα.

9. Casa Batllo, Βαρκελώνη

Με την πρώτη κιόλας ματιά μπορεί κανείς να καταλάβει ότι είναι δημιούργημα του Άντονι Γκαουντί, ο οποίος ειδικά εδώ μοιάζει να ήθελε να αποφύγει εντελώς τις ευθείες γραμμές. Το κτίριο είναι κατά μία ευρεία έννοια Art Nouveu. Οι ντόπιοι το αποκαλούν "casa dels ossos", που σημαίνει " σπίτι των κοκάλων", για προφανείς λόγους.

8. Μουσείο Guggenheim, Νέα Υόρκη

Άλλο ένα έργο δια χειρός Φράνκ Λόιντ Ράιτ και ίσως το πιο ευρέως γνωστό του. Αποτελεί παράδειγμα μοντέρνου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και είναι μέσα στα 20 πιο σημαντικά αρχιτεκτονικά μνημεία του 20ου αιώνα. Το ολόκληρο όνομά του είναι Solomon R. Guggenheim και είναι το σπίτι μιας τεράστιας συλλογής ιμπρεσιονιστικής, μεταϊμπρεσιονιστικής, σύγχρονης και μοντέρνας τέχνης. Η μοναδική σπιράλ γκαλερί είναι αυτή που το κάνει να ξεχωρίζει.

7. Άγαλμα της Ελευθερίας, Νέα Υόρκη

Αν και άγαλμα, θεωρείται κτίριο αφού μπορείς να μπεις μέσα και να ανέβεις μέχρι τον πυρσό. Ήταν δώρο της Γαλλίας στις ΗΠΑ για την επέτειο των εκατό χρόνων από τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας τους. Το άγαλμα απεικονίζει τη Λιμπερτάς, τη Ρωμαϊκή θεά της ελευθερίας που κρατάει tabula ansata (πίνακας που καταδεικνύει το νόμο) με την ιστορική ημερομηνία 4 Ιουλίου 1776. Στο πόδι της έχει σπασμένες αλυσίδες και ο πυρσός της υποτίθεται ότι φωτίζει όλον τον κόσμο. Ολοκληρώθηκε το 1886 και φτάνει τα 50 περίπου μέτρα σε ύψος.

6. Πάνθεον, Ρώμη

Ο γνωστός ναός, αφιερωμένος σε όλες τις θεότητες της αρχαίας Ρώμης, συνεχίζει να προσελκύει επισκέπτες από όλες τις χώρες. Κτισμένος το 126 π.Χ. σε Κορινθιακό, Κλασσικό και Αρχαίο Ρωμαϊκό ρυθμό, εξακολουθεί να έχει το μεγαλύτερο θόλο του κόσμου που στέκεται χωρίς υποστήριξη.

5. Chrysler Building, Νέα Υόρκη

imageimage

Το πιο αναγνωρίσιμο Art Deco κτίριο, με αμέτρητες guest εμφανίσεις σε ταινίες και σειρές. Ολοκληρώθηκε το 1930 από τον αρχιτέκτονα Γουίλιαμ Βαν Άλεν και αγοράστηκε από τον ίδιο τον Γουόλτερ Κράισλερ για να μπορέσει να το αφήσει στα παιδιά του. Σήμερα είναι το τρίτο ψηλότερο κτίριο στη Νέα Υόρκη.

4. Αλάμπρα, Γρανάδα

Κτίστηκε τον 14ο αιώνα και ήταν το παλάτι του τελευταίου μουσουλμάνου εμίρη της περιοχής. Μετά από αιώνες εγκατάλειψης, ανακαλύφθηκε τυχαία από ταξιδιώτες τον 19ο αιώνα και ακολούθησε ανακαίνισή του. Σήμερα το παλάτι αποτελεί παράδειγμα της Ισλαμικής σχολής (που έχει επηρεάσει τα μέγιστα την Ισπανική αρχιτεκτονική) αναμεμειγμένης με κατασκευαστικές και landscaping καινοτομίες του 16ου αιώνα. Αποτελεί επίσης πηγή έμπνευσης για μια πλειάδα ιστοριών και τραγουδιών και ανακηρύχτηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

3. Sagrada Familia, Βαρκελώνη


Το καλύτερο και γνωστότερο παράδειγμα του εξπρεσιονισμού βρίσκεται στην Ισπανία. Το όνομα αυτής της εκκλησίας σημαίνει «το σπίτι της ιερής οικογένειας», αλλά πολλοί το αποκαλούν Άντονι Γκαουντί από το όνομα του πασίγνωστου αρχιτέκτονα. Μόνο από κοντά μπορεί κανείς να συνειδητοποιήσει το μεγαλείο αυτού του ανθρώπινου δημιουργήματος.

2. Fallingwater, Πενσιλβανία

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν, ένα από τα 28 μέρη που πρέπει να επισκεφτεί κανείς πριν πεθάνει. Ο διάσημος αμερικάνος αρχιτέκτονας Φράνκ Λόιντ Ράιτ, εμφανώς επηρεασμένος από την Ιαπωνική αρχιτεκτονική, σχεδίασε το 1936 (φέτος κλείνει τα 75) ένα κτίριο που σήμερα θεωρείται θαύμα του μοντέρνου εξπρεσιονισμού. Χτισμένο μέσα στην εξοχή και πάνω από καταρράκτη, αποτελεί για τον επισκέπτη εμπειρία ζωής.

1. Κολοσσαίο, Ρώμη

Το κλασικότερο στάδιο του κόσμου, αγνώστου αρχιτέκτονα, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Δεν αποτελεί καμία σοβαρή έκπληξη, αφού το 1500 χρόνων αρχιτεκτονικό υπερθήριο δεν είναι μονάχα ένα άψογο παράδειγμα Ιονικού, Κορινθιακού και Δωρικού ρυθμού αλλά και ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του πλανήτη.

by SociaLMagazinE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com