Η "ερυθρά παλίρροια", ένα φαινόμενο που συναντάται από την εποχή των Φαραώ της Αιγύπτου σε ποτάμια και κλειστούς όρμους. Εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά στα νερά του Θερμαϊκού κόλπου, δημιουργώντας μια τεράστια κοκκινωπή κηλίδα.
Πρόκειται για φυσικό φαινόμενο που προκύπτει από τη ραγδαία ανάπτυξη μονοκύτταρων φωτοσυνθετικών οργανισμών που κατατάσσονται στο φυτοπλαγκτόν. Το φαινόμενο εμφανίζεται συνήθως την εαρινή και φθινοπωρινή περίοδο, ανάλογα με τις μετεωρολογικές συνθήκες, που χρονικά προηγούνται. Η ραγδαία ανάπτυξη των οργανισμών αυτών οφείλεται στην επάρκεια φωτός, λιπαντικών ουσιών (θρεπτικών αλάτων) και άλλων αυξητικών ουσιών, την ευνοϊκή θερμοκρασία και την κυκλοφορία των υδάτινων μαζών, καθώς και τη διοχέτευση λιπασμάτων, υγρών αποβλήτων στο θαλάσσιο χώρο.
Προσβάλλει ιχθυοκαλλιέργειες
Η ανάπτυξη του οργανισμού "Prorocentrum minimum", επισημαίνουν οι επιστήμονες μπορεί ενδεχομένως να εγκυμονεί κινδύνους, αφού σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία σε ορισμένες περιπτώσεις ο οργανισμός αυτός προκαλεί τοξικά φαινόμενα σε καλλιέργειες μυδιών, με αποτέλεσμα να τις καταστρέφει.
Επίσης επιβαρύνεται το νερό με αυτόχθον οργανικό υλικό, το οποίο όταν αποικοδομείται καταναλώνεται οξυγόνο το οποίο είναι απαραίτητο για τους ζωικούς οργανισμούς. Συχνά παρατηρούνται θάνατοι ψαριών ή άλλων ζωικών οργανισμών που οφείλονται στην έλλειψη οξυγόνου.
Τέλος, προκαλούνται οικονομικές επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα (αλιεύματα), στον τριτογενή (τουρισμός) και ανασφάλεια στην κοινή γνώμη.
Τέλος, σημειώνεται ότι, το φαινόμενο διαρκεί από δύο έως τέσσερις εβδομάδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου