Βακτηρίδια και βραδύποδα, μαζί με άλλες μικροσκοπικές μορφές ζωής, θα σταλούν στο φεγγάρι του Άρη ,Φόβος για να εξεταστή η πιθανότητα εάν μπορούν να επιβιώσουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε κατάσταση βαθύ διαστήματος.
Η αποστολή, που ονομάζεται «Interplanetary Flight Experiment (LIFE), αρχικά θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά έχει καθυστερήσει λόγω προβλημάτων ασφάλειας και τεχνικών ζητημάτων.
Επί του παρόντος, οι επιστήμονες ελπίζουν να ξεκινήσουν τα δείγματα με το ρωσικό Phobos-Grunt διαστημικό σκάφος το 2011, όταν οι τροχιές της Γης και του Άρη θα προσφέρουν καλύτερο ένα "παράθυρο" εκτόξευσης.
Το LIFE είναι ενα πείραμα που αναπτύσσεται από την Planetary Society, υποστηριζόμενο από το US Δημόσιο και ιδρύθηκε ένα μέρος του απο τον Carl Sagan και έχει σήμερα 125 χώρες μέλη. Οι ερευνητές θα αποστείλουν 10 ομάδες μεμονωμένων οργανισμών (τρεις από κάθε μία, για συνολικά 30 δείγματα) και από τους τρεις τομείς της ζωής όπως βακτήρια, Eukaryota, που θα σταλούν στο μεγαλύτερο φεγγάρι του Άρη φόβο για μια περίοδο τριών χρόνων .
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το πείραμα θα δοκιμάσει μέρος της θεωρίας της πανσπερμίας και θα διερεύνηση την ικανότητα της ζωής αν αντέχει να μετακινηθεί μεταξύ των πλανητών.
Αν όλα πάνε καλά, οι μικροσκοπικές μορφές ζωής θα συσκευαστούν μέσα σε ένα δοχείο που ονομάζεται BioModule με συνολικό βάρος τα 100 γραμμάρια .Το δοχείο έχει σχεδιαστεί να μοιάζει σαν μετεωρίτης . Μετά το 10-μηνώ ταξίδι μέχρι το Φόβο, τα δείγματα θα υποβληθούν σε 4.000-g πτώση στην επιφάνεια του φεγγαριού και θα περάσουν μερικές εβδομάδες στο σφραγισμένο δοχείο τους, στη συνέχεια θα επιστρέψουν στη Γη με ένα ρομποτικό σκάφος με τελικό προορισμό την συντριβή στο Καζακστάν. Οι επιστήμονες θα ανοίξουν στη συνέχεια τα δοχεία και θα δούνε τι έχει επιζήσει από την διαδικασία.
"Εάν δεν έχουν επιβίωση τα μικρόβια , αυτό δεν αποκλείει κατ 'ανάγκη τη δυνατότητα της πανσπερμίας, αλλά σίγουρα τίθεται υπό αμφισβήτηση, "σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Planetary Society ."
Το πείραμα θα σηματοδότηση το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έχουν βιολογικά δείγματα παραμείνει στο βαθύ διάστημα? Τα Biostack 1 και 2 πετάξανε κατά τη διάρκεια του Apollo 16 και 17 στης αποστολές στο φεγγάρι, και παρέμειναν εκτός μαγνητόσφαιρας της Γης για περίπου δύο εβδομάδες.
Το πείραμα LIFE γίνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών και το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Προβλημάτων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών,το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, το American Type Culture Collection (ATCC), και το Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής Ιατρικής στη Γερμανία. Επίσης συμμετέχει η Lavochkin που θα ενσωματώσει το πείραμα στο διαστημικό σκάφος. Ο Phobos Grunt είναι της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, Roskosmos.
Οι ακριβής μικρό οργανισμοί που πρόκειται να περιληφθούν στο πείραμα βρίσκονται ακόμα υπό εξέταση, αλλά θα περιλαμβάνουν μικρόβια που έχουν χρησιμοποιηθεί στο εγγύς χώρο της Γης σχετικά με βραχυπρόθεσμες αποστολές, μικρόβια που έχουν μελετηθεί εκτενώς, μικρόβια που είναι ανθεκτικά σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ακτινοβολία, και μια "φυσική" έπη του εδάφους αποικία μικροβίων.
Όλα τα μικρόβια δεν είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Επίσης θα υπάρχου εκπρόσωποι και των τριών τομέων της ζωής: βακτήρια, Eukaryota, και Archaea.
Θα μπορούσαν αυτά τα μικρόβια να μεταλλαχθούν και να επιστρέψουν ως επικίνδυνα μικρόβια;
Μια επικίνδυνη μετάλλαξη είναι εξαιρετικά απίθανη επειδή στέλνονται μόνο αποξηραμένα, ανενεργά μικρόβια χωρίς πηγές διατροφής και ενέργειας, και δεν θα μπορούσαν να αναπαραχθούν. Για να δημιουργηθούν evolutionarily επιτυχημένες μεταλλάξεις, οι οργανισμοί πρέπει να αναπαραχθούν και η ανάπτυξη μεταλλάξεων, καλή ή κακή , απαιτεί συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη μικροβίων. Προκειμένου να δοθεί η μέγιστη πιθανότητα επιβίωσης για τα μικρόβια ορίζετε ότι τα μικρόβια θα ταξιδεύσουν σε ένα αποξηραμένο, ανενεργό, μη αναπαραγόμενη κατάσταση.
Όλοι οι οργανισμοί θα είναι μη παθογόνοι και για αλλαχτούν αυτοί οι καλοήθεις οργανισμοί και να δημιουργηθούν επικίνδυνοι βιώσιμοι οργανισμοί είναι εξαιρετικά απίθανο.
Αλλά ακόμη και με τις πολύ χαμηλές πιθανότητες, στο πείραμα θα ακολουθούν τυποποιημένα βιολογικά πρωτοκόλλα ασφάλειας .
Είναι πιθανό αυτό το πείραμα να μπορούσε να μολύνει τον Άρη με τη ζωή, και υπάρχει έτσι σύγχυση στης μελλοντικές αναζητήσεις για τη ζωή στον Άρη;
Μια σύντομη απάντηση είναι ότι είναι πολύ απίθανο, αλλά θα γίνει μια διεξοδική ανάλυση του θέματος. Το πείραμα θα συμμορφωθεί πλήρως με τις υποδείξεις του COSPAR (Επιτροπή Διαστημικών Ερευνών του Διεθνούς Συμβουλίου για την Επιστήμη) κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία των πλανητικών με στόχο την πρόληψη της μόλυνσης του Άρη με εισαγωγή επίγειας ζωής επάνω στην επιφάνεια του Άρη.
Έχοντας αρχίσει την ανάλυση των πιθανοτήτων μιας αποτυχίας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τυχαία εισαγωγή ζωής στον Άρη οι προκαταρκτικές ενδείξεις είναι ότι αυτές οι πιθανότητες θα είναι πολύ, πολύ μικρή και θα να είναι με βάση τις οδηγίες του COSPAR.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου