Social Icons

.

Pages

19 Απριλίου 2011

ΟΡΚΑ Η ΦΑΛΑΙΝΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ

image

Για την Όρκα (Orcinus Orca) πολλοί νομίζουν ότι είναι φάλαινα, η "φάλαινα δολοφόνος". Δεν είναι φάλαινα, αλλά ένα πελώριο δελφίνι, που λέγεται αλλιώς και σπαθοδέλφινο. Το οδοντοκήτος με τη χειρότερη φήμη, τρέφεται με ψάρια και καλαμάρια αλλά και θαλασσοπούλια, φώκιες, ενώ κάποια μεταναστευτικά κοπάδια μπορεί να σκοτώσουν και νεαρές φάλαινες. Η συμπεριφορά της αυτή έδωσε άλλωστε στην όρκα, ένα από τα πιο κοινωνικά οδοντοκήτη, το όνομα "δολοφόνος φαλαινών" που έδωσε τη θέση του στο χαρακτηρισμό "φάλαινα δολοφόνος". Ξεχωρίζει για το ασπρόμαυρο χρώμα της και το μεγάλο πτερύγιο στη ράχη. Έχει επίσης ένα μεγάλο οβάλ άσπρο "μπάλωμα" πάνω και πίσω από κάθε μάτι. Ζυγίζει έως και 5 τόνους και μπορεί να τινάζεται έως και 2 μέτρα έξω από το νερό.

Η φάλαινα δολοφόνος μπορεί να βρεθεί σε όλες τις θάλασσες του κόσμου από τους δύο τροπικούς μέχρι τον Αρκτικό και τονΑνταρκτικό Ωκεανό. Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη όρκας: αυτές που μένουν πάντα σε ένα μόνο μέρος, αυτές που μετακινούνται σε όλο τον κόσμο και οι όρκες του ανοιχτού πελάγους. Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας των φαλαινών δολοφόνων αυτά τα τρία είδη δεν έχουν πότε αναμειχθεί μεταξύ τους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρίσκονται στο δρόμο της εξέλιξης σε τρία διαφορετικά είδη ζώων. Οι όρκες ζουν σε ομάδες που συνήθως αποτελούνται από μέλη της ίδιας οικογένειας. Κάθε ομάδα έχει τη δική της διάλεκτο επικοινωνίας. Η αρσενική όρκα έχει μήκος περίπου 6.7 με 7.0 μέτρα και ζυγίζει περίπου 4.000 με 5.000 κιλά. Η θηλυκιά όρκα έχει μήκος περίπου 5.5 με 6.5 μέτρα και ζυγίζει περίπου 2,500 με 3,000 κιλά. Οι φάλαινες δολοφόνοι έχουν 10 με 12 ζευγάρια μεγάλων κωνικών δοντιών σε κάθε σιαγόνα τα οποία εφαρμόζουν ακριβώς το ένα με το άλλο όταν τα σαγόνια κλείνουν. Οι όρκες έχουν πολύ χαρακτηριστικό χρωματισμό: μαύρη ράχη και πλευρά και άσπρη κοιλιά που προχωράει πάνω απ' τα πτερύγια και γύρω στο λαιμό. Έχουν επίσης ένα μεγάλο οβάλ άσπρο "μπάλωμα" πάνω και πίσω από κάθε μάτι. Το σώμα τους έχει σχήμα τορπίλλης με ένα κωνικό κεφάλι και έχουν ένα ψηλό ραχιαίο πτερύγιο στη μέση της ράχης τους, το οποίο μπορεί να φτάσει σε ύψος 1.5 μέτρο στα ενήλικα θηλυκά και 2 μέτρα στα ενήλικα αρσενικά. Το σχήμα του ραχιαίου πτερυγίου, τα σημάδια και τα κοψίματα που έχει αυτό έχει και τα γκρίζα "μπαλώματα" που υπάρχουν πίσω του σε ορισμένες φάλαινες είναι μοναδικά για κάθε φάλαινα και επομένως βοηθούν τους επιστήμονες να τις ξεχωρίσουν.

Αυτή είναι η συγκλονιστική στιγμή που μια φάλαινα δολοφόνος πετάγεται από το νερό για να σκοτώσει ένα εξαντλημένο δελφίνι.

Η έξι τόνων Όρκα, κυνήγησε για αρκετά λεπτά το θηλυκό δελφίνι που ήταν μαζί με το μικρό του, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των τουριστών, που έτυχε να βρίσκονται στην περιοχή για μια ξενάγηση. Το περιστατικό συνέβη σε μια παραθαλάσσια τοποθεσία που ονομάζεται Black Rocks, στο Bay of Islands, στη Νέα Ζηλανδία.

Στην συνέχεια και αφού το δελφίνι εξαντλήθηκε, η Όρκα το πέταξε με ένα χτύπημα περίπου 10 μέτρα ψηλά, και του έσπασε την πλάτη, στην μύτη της. Αναφορές για παρόμοια περιστατικά είναι σχεδόν ανύπαρκτες, πόσο μάλλον να συλλαμβάνονται στο φιλμ.Το δελφίνι ήταν ένα είδος που είναι γνωστό ως False Killer ή ψευδό Orca, γιατί έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τις Όρκες.

by SociaLMagazinE

1 σχόλιο:

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com