Social Icons

.

Pages

21 Απριλίου 2011

Το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται κάτω από την Αφρικη!

Η Ευρώπη φαίνεται πως έχει αρχίσει να «κρύβεται» κάτω από την Αφρική, όπως υποστηρίζουν οι γεωλόγοι.

Οι δύο ήπειροι πλησιάζουν, και για πολλά εκατομμύρια χρόνια το βόρειο άκρο της Αφρικανικής τεκτονικής πλάκας έμπαινε κάτω από την Ευρώπη.
Αυτή, όμως, η διαδικασία έχει πλέον σταματήσει, και οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU) υποστηρίζουν πως δεν αποκλείεται η Ευρώπη να «αντεπιτεθεί».
Εάν οι υποψίες τους επιβεβαιωθούν, τότε αυτό θα σηματοδοτήσει την έναρξη μία νέας ζώνης υποβύθισης - ένα πολύ σπάνιο και ιδιαίτερα συναρπαστικό γεγονός.
Κάτω από τη Μεσόγειο Θάλασσα, ο ψυχρός και συμπαγής βράχος στο βόρειο άκρο της Αφρικανικής πλάκας έχει ουσιαστικά βυθιστεί κάτω από την Ευρασιατική πλάκα, πάνω στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη.
Η αφρικανική ήπειρος, όμως, είναι πολύ ελαφριά για να ακολουθήσει την πορεία της πλάκας και να βυθιστεί.
«Η Αφρική δεν θα βυθιστεί, αλλά οι δύο ήπειροι συνεχίζουν να κινούνται μαζί, επομένως που θα καταλήξει όλο αυτό;» αναρωτιέται ο Rinus Wortel από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.
«Φαίνεται ως πιθανό πως την κατάλληλη στιγμή, θα γίνουμε μάρτυρες της υποβύθισης της Ευρώπης κάτω από την Αφρική,» προσθέτει ο ίδιος.
Η γεωλογική δομή και ιστορία της Μεσογείου είναι αρκετά πολύπλοκες.
Σύμφωνα με την ανάλυση της ομάδας της Ουτρέχτης:

Η αργή σύγκλιση -μόλις λίγα εκατοστά το χρόνο- εμποδίστηκε μερικώς από τη σύγκρουση των δύο πλακών ανατολικά, στην Τουρκία, και στη συνέχεια από το γεγονός ότι η αφρικανική ήπειρος είναι ελαφρύτερη, επομένως δεν ήταν δυνατή η περαιτέρω υποβύθισή της.Ως αποτέλεσμα, κομμάτια της Αφρικανικής πλάκας, που υποβυθίστηκαν, έσπασαν και ανέβηκαν προς το μανδύα της Γης.
Για να καλυφθεί το κενό, κομμάτια της Ευρασιατικής πλάκας σπρώχτηκαν νότια στη Μεσόγειο, προς τις Βαλεαρίδες Νήσους, την Κορσική και τη Σαρδηνία. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με την Κρήτη.
Υπολογιστικά μοντέλα δείχνουν πως το τελικό προϊόν όλου αυτού θα μπορούσε να είναι η έναρξη μίας νέας υποβύθισης, αυτή τη φορά όμως σε αντίθετη κατεύθυνση από το παρελθόν.
Επιπλέον στοιχεία, όμως, προκύπτουν και από την παρατήρηση των σεισμών.
«Παρατηρούμε την κίνηση που προκαλείται από τους σεισμούς, και βλέπουμε ότι η επιφάνεια του ρήγματος βυθίζεται προς το Νότο,» αναφέρει ο καθηγητής Wortel.
Αν και η δύναμη των ζωνών υποβύθισης τέθηκε στο μικροσκόπιο για ακόμα μία φορά μετά το σεισμό στο Tohoku και το τσουνάμι ανοικτά των ιαπωνικών ακτών, η γεωλογία της Μεσογείου είναι εντελώς διαφορετική.
Παρόλα αυτά, υπάρχει η ανησυχία μεταξύ των επιστημόνων ότι οι ευρωπαϊκές χώρες επενδύουν ελάχιστα χρήματα για τη δημιουργία ενός συστήματος προειδοποίησης τσουνάμι στην περιοχή.
Ο Stefano Tinti από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, στην Ιταλία, αναφέρει πως η ΕΕ έχει επενδύσει μόλις 8 εκατομμύρια ευρώ στην έρευνα για τα τσουνάμι τα τελευταία πέντε χρόνια.
Στο ίδιο διάστημα, η Γερμανία μόνο χρηματοδότησε με 55 εκατομμύρια ευρώ το ινδονησιακό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης τσουνάμι.

«Υπήρξε ενδιαφέρον αμέσως μετά το ασιατικό τσουνάμι, το 2004, και στη συνέχεια το ενδιαφέρον αυτό εξανεμίστηκε,» πρόσθεσε ο καθηγητής Tinti, ο οποίος μέχρι προσφάτως ήταν πρόεδρος μίας διακυβερνητικής ομάδας συντονισμού για τα τσουνάμι στην Ευρώπη.«Είναι ένα θέμα πολύ “πολιτικό” και είναι πολύ δύσκολο να καταφέρεις τόσες χώρες-μέλη να συνεργαστούν και να επενδύσουν χρήματα.»
Αν και οι σεισμοί που προκαλούν τσουνάμι στη Μεσόγειο είναι πολύ μικρότεροι από τους μεγαλύτερους που σημειώνονται στην περιοχή του Ειρηνικού, εντούτοις έχουν καταγραφεί σεισμοί 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, όπως το 1303 στην Κρήτη, το τσουνάμι του οποίου κατέστρεψε ολοσχερώς το Ηράκλειο και την Αλεξάνδρεια.
Η επιβεβαίωση της υποβύθισης της Ευρώπης θα επιτρέψει στους επιστήμονες να φτιάξουν ένα καλύτερο σχέδιο της περιοχής, ώστε να είναι σε θέση να κάνουν καλύτερες εκτιμήσεις των σεισμών και των κινδύνων για τσουνάμι.
«Θα παρακολουθούμε τη σεισμική δραστηριότητα για να δούμε εάν θα εξακολουθήσει να υπάρχει αυτή η υποβύθιση του υπεδάφους της Μεσογείου κάτω από τη Βόρεια Αφρική,» πρόσθεσε ολοκληρώνοντας ο Rinus Wortel.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com