Social Icons

.

Pages

6 Απριλίου 2011

Η Ιστορία Της Απαγορευμένης Πόλης

image

Η Απαγορευμένη Πόλη βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Πεκίνου, δίπλα στην πλατεία Τιενανμέν.
Χρησιμοποιήθηκε ως παλάτι από τις πρώτες μέρες της δυναστείας των Ming τον 15ο αιώνα (1368-1644) έως την πτώση της δυναστείας των Qing (1644-1912).
Ονομάστηκε έτσι επειδή η είσοδός της ήταν απαγορευμένη στους απλούς πολίτες για πάνω από 600 χρόνια. 
Η Απαγορευμένη Πόλη (gugong στα κινέζικα) πλέον ονομάζεται Βασιλικό Μουσείο και είναι το μεγαλύτερο παλάτι του κόσμου με μήκος 960μ. και πλάτος 750μ.
Καταλαμβάνει 720.000 τ.μ. και έχει 9.999 χτίσματα.
Πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο και καλύτερα διατηρημένο σύνολο αρχαίων κτηρίων στην Κίνα. image

image
Το παλάτι χωρίζεται σε δύο μέρη: Το βορειότερο τμήμα ή εξωτερικό ανάκτορο, όπου οι αυτοκράτορες ασχολούνταν με την πολιτική και το κράτος, καθώς  επίσης, το νοτιότερο τμήμα ή εσωτερικό ανάκτορο, όπου οι αυτοκράτορες ζούσαν με την οικογένειά τους. Επιπλέον, η Απαγορευμένη Πόλη περιτριγυρίζεται από ένα τοίχος ύψους περίπου 8 μέτρων, το οποίο κατασκευάστηκε με τέτοιον τρόπο που ήταν αδύνατο να το υπερβεί κανείς.
Έως το 1924, χρονιά εκθρόνισης του τελευταίου αυτοκράτορα της Κίνας, συνολικά 14 αυτοκράτορες των Ming και 10 των Qing είχαν κατοικήσει στην Απαγορευμένη Πόλη.
Το παλάτι άρχισε να χτίζεται το 1407, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Yongle του 3ου, αυτοκράτορα της δυναστείας των Ming και ολοκληρώθηκε 14 χρόνια μετά, το 1421.
Περίπου 100.000 άνθρωποι ασχολήθηκαν με το χτίσιμο του παλατιού, ενώ οι λίθοι για την κατασκευή του μεταφέρθηκαν από το Fangshan (επαρχία του Πεκίνου).
Ήταν συνηθισμένο για τους αυτοκράτορες και τους υπηρέτες τους να μη βγαίνουν ποτέ έξω από τα υψηλά τείχη και τις φοβερές πύλες. Έτσι, πίστευαν ότι βρίσκονταν στο κοσμικό κέντρο του σύμπαντος, πράγμα που ένας επισκέπτης μπορεί σήμερα να εκτιμήσει.
Το κίτρινο είναι το σύμβολο της βασιλικής οικογένειας και κυριαρχεί στο παλάτι, τις σκεπές, τις διακοσμήσεις και τις ζωγραφιές. Η μόνη εξαίρεση είναι το Wenyuange, η βασιλική βιβλιοθήκη, που έχει μαύρη στέγη.
Ο λόγος είναι ότι πίστευαν ότι το μαύρο συμβολίζει το νερό το οποίο εξαλείφει τη φωτιά.
Στις μέρες μας το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου και η άφθονη επίπλωση των ανακτόρων έχουν χαθεί, ωστόσο το παλάτι παραμένει ένα απίθανο και μεγαλειώδες μνημείο.
Το 1987 το σύνολο της Απαγορευμένης Πόλης κηρύχθηκε από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και καταχωρήθηκε ως η μεγαλύτερη συλλογή διατηρημένων αρχαίων ξύλινων κατασκευών στον κόσμο. 

by SociaLMagazinE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com