Social Icons

.

Pages

30 Απριλίου 2011

10 απίστευτα σημαντικές στιγμές της ιστορίας

Δέκα μεγάλες στιγμές στην (καταγεγραμμένη) ιστορία του πολιτισμού. Δέκα περίοδοι της ιστορίας στις οποίες είδαν το φως οι μεγαλύτερες και σημαντικότερες ανακαλύψεις και δημιουργίες του ανθρώπινου είδους, φέρνοντας την επανάσταση σε διάφορους τομείς αλλά και διαμορφώνοντας τον τρόπο και την ποιότητα της ζωής μας. Το SociaLMagazinE σας παρουσιάζει όλα αυτά που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της κοινωνίας μας, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, αν και πολλά από αυτά προέρχονται από το πολύ μακρινό παρελθόν.

10) Αναγέννηση (1483-1513):

01_schoolofathens2_full

Η καλλιτεχνική Αναγέννηση άρχισε νωρίτερα, αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της εικοσαετούς περιόδου, ο Leonardo, ο Michelangelo, ο Raphael, ο Durer και ο Botticelli δημιούργησαν πολλά από τα πιο διάσημα έργα ζωγραφικής στον κόσμο: Ο Μυστικός Δείπνος, Μόνα Λίζα, Την Καπέλα Σιξτίνα, Τα Δωμάτια Ραφαήλ, Η Pieta, Την Sistine Madonna, Η Γέννηση της Αφροδίτης. Η Ευρωπαϊκή ανακάλυψη του Νέου Κόσμου ήταν επίσης μια εξαιρετικά μεγάλη υπόθεση.

9) Ρωμαϊκή Δημοκρατία και αυτοκρατορία (100 π.Χ.-100 μ.Χ.):

02_rempire

Αυτό που φημολογείται για τους Ρωμαίους είναι ότι έκλεψαν τον πολιτισμό τους από την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν είναι πραγματικά αλήθεια. Οι Ρωμαίοι δανείστηκαν ελεύθερα από τους Έλληνες αλλά και διακρίθηκαν σε διαφορετικούς τομείς, όπως την μηχανική, αρχιτεκτονική, σάτιρα και δεοντολογία (η Στωική παράδοση κορυφώθηκε στη Ρώμη, λίγο αργότερα, με τα γραπτά των Epictetus και Marcus Aurelius). Δεν υπάρχει άλλη κοινωνία εκτός από την Ελλάδα (και ίσως την Αγγλία ή την Κίνα) που να έχει προσφέρει μεγαλύτερη πολιτιστική κληρονομιά. Την ίδια περίπου περίοδο, η κινεζική κουλτούρα άγγιξε την μεγαλύτερη γεωγραφική της έκταση με την Αυτοκρατορία του Han.


8) Βιολογικές Επιστήμες (1855-1866):

03_mendel3

Η Θεωρία της φυσικής επιλογής του Δαρβίνου και η φύτρα θεωρία του Παστέρ έφτασαν στο ζενίθ της την εξέλιξη της βιολογίας και της ιατρικής. Ο Lister εισήγαγε την αποστείρωση σε νοσοκομεία, ενώ ο Mendel (εικονίζεται ανωτέρω) πραγματοποίησε τα πρώτα πειράματα σε θέματα κληρονομικότητας (αν και δεν ήταν ευρέως γνωστό αργότερα). Υπήρχαν επίσης ορόσημα σε πολλές άλλες επιστήμες: ο Maxwell περιέγραψε τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και την ακτινοβολία, και δημιουργήθηκαν, ο πρώτος κινητήρας εσωτερικής καύσης, θερμαντήρες φυσικού αερίου, εμπορικός χάλυβας, πλαστικά και επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

7) Εποχή των εφευρέσεων (1870-1890):

04_boltzmann-1

Σε αυτές τις δύο δεκαετίες έγιναν οι εφευρέσεις του ηλεκτρικού φωτός, του εναλλασσόμενου ρεύματος, του τηλεφώνου, του αυτοκινήτου, της τουρμπίνας ατμού, του αεριοστροβίλου, του θερμοσίφωνα, του μετασχηματιστή, της συγκόλλησης με τόξο, του φωνογράφου και του σεισμογράφου. Ακόμη έχουμε ανάπτυξη του εμβολιασμού και των χειρουργικών τεχνικών: η ανάπτυξη της θερμοδυναμικής και στατιστικής μηχανικής από τον Boltzmann, η παραγωγή των ραδιοκυμάτων , η γέννηση του περιβαλλοντικού κινήματος διατήρησης και έργα τέχνης από τους Rodin, Μονέ, Brahms, Ντοστογιέφσκι, Τολστόι, Eliot, Τσέχωφ και Twain.

6) Αστρονομία, Μηχανική, Λογοτεχνία (1580-1610):

05_cervantes_don_quixote_1605

Αυτή η περίοδος των 30 ετών σημείωσε επαναστατική αλλαγή σε όλα τα μέτωπα. Το τηλεσκόπιο του Γαλιλαίου και η πλανητική θεωρία του Κέπλερ ήταν η γέννηση της σύγχρονης αστρονομίας, το De motu του Γαλιλαίου ξεκίνησε την κλασική φυσική, η λογοτεχνία σημείωσε μεγάλη εξέλιξη με τον "Δον Κιχώτη" του Θερβάντες (ένα μυθιστόρημα που ακόμη διαβάζεται ευρέως) και τα "Δοκίμια" της Montaigne (η οποία δημιούργησε το συγκεκριμένο είδος), και ένας τύπος που ονομάζεται Σαίξπηρ πρόσφερε ένα μάτσο από σονέτα, συν Άμλετ, Βασιλιάς Ληρ, Μάκβεθ και τα υπόλοιπα. Η ισλαμική αρχιτεκτονική έφτασε σε προχωρημένο σημείο αιχμής στο Ισφαχάν και την Κωνσταντινούπολη.

5) Εποχή του Νεύτωνα(1660-1687):

06_godfreykneller-isaacnewton-1689

Σημαντικές ανακαλύψεις συνέβησαν κατά τη διάρκεια όλου του 17ου αιώνα, αλλά η μεγαλύτερη επιρροή στην επιστημονική πρόοδο προέρχεται από τη θεωρία του Νεύτωνα για την βαρύτητα. Ο Νεύτων ξεκίνησε την δημοσίευση της Principia το 1687, αλλά οι πιο σημαντικές του ιδέες υπήρξαν το 1660. Ο Νεύτων και ο Λάιμπνιτζ εφηύραν το λογισμό περίπου την ίδια στιγμή. Ο νόμος του Μπόιλ, ο οποίος οδήγησε στην ανάπτυξη της χημείας, ανακαλύφθηκε το 1662, ο Leeuwenhoek και άλλοι άρχισαν μικροσκοπικές παρατηρήσεις κατά την ίδια στιγμή. Ήταν μια γόνιμη περίοδος για την τέχνη (Rembrandt, Vermeer) και τη λογοτεχνία (Racine, Μολιέρος, Milton, Pascal) και, δυστυχώς,τη κακή φιλοσοφία (Hobbes, Locke).

4) Βιομηχανική Επανάσταση (1764-1790):

07_child-labor

Μετά τη βελτίωση της ατμομηχανής από τον James Watt το 1764, σχεδόν κάθε χρόνος στα τέλη του 18ου αιώνα έφερε μια νέα επανάσταση. Η επιστήμη της χημείας ιδρύθηκε από τον Λαβουαζιέ, ο Hutton εισήγαγε τις αρχές της γεωλογίας, "Ο πλούτος των Εθνών" του Άνταμ Σμιθ ίδρυσε την οικονομία, ο Μότσαρτ ανέπτυξε τις μορφές της κλασικής μουσικής, οι Burke και Hamilton / Madison ορίσανε την αγγλοαμερικανική πολιτική θεωρία, οι Μεταδόσεις της Blackstone έκαναν το ίδιο για το δίκαιο, και τέλος ανακαλύφθηκε η φωτοσύνθεση. Οι τεχνικές πρόοδοι περιλαμβάνουν την ηλεκτρόλυση, το χρονόμετρο γέφυρας των πλοίων καθώς και την χημική επεξεργασία.

3) Ανατολικές Αυτοκρατορίες (11ος – 12ος αιώνας μ.Χ.):

08_zhuxi

Ο κινέζικος πολιτισμός είχε αρκετές "ανακαλύψεις", αλλά ο όρος "Δυναστεία" ήταν ίσως η μεγαλύτερη: ο Zhu Xi (που απεικονίζεται ανωτέρω) εγκαθίδρυσε το νέο-κομφουκιανισμό. Αναπτύχθηκαν η εκτύπωση, η πυξίδα, οι "κλειδαριές" στο Μεγάλο κανάλι (στον ποταμό Γιανγκτσέ), κι επίσης η κινεζική ζωγραφική έφθασε στο ζενίθ της. Εν τω μεταξύ, οι πολιτισμοί του Ισλάμ, της Ινδίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας, δημιούργησαν με τη σειρά τους μεγάλα επιτεύγματα, από την περσική ποίηση και τα μαθηματικά μέχρι τους Angkor Wat και Jain ναούς. Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη άρχισε να εξέρχεται από τους "Σκοτεινούς Αιώνες" με την πρώιμη βιομηχανία και τα μνημεία, όπως οι μεγάλοι καθεδρικοί ναοί και τα μεσαιωνικά κάστρα.

2) Μεσόγειος Πολιτισμός (5ος-4ος αιώνας π.Χ):

09_section3-tv

Η πρώτοι μεγάλοι δραματουργοί (Αισχύλος, Σοφοκλής, Αριστοφάνης), οι μεγαλύτεροι γλύπτες στην ιστορία (Φειδίας), καθώς και ο Σωκράτης, όλοι έζησαν στην Αθήνα τον 5ο αιώνα π.Χ.. Δεν υπάρχει άλλη χώρα στην ιστορία που παρήγαγε περισσότερες μεγαλοφυΐες. Η ελληνική ανάπτυξη συνέχισε τον 4ο αιώνα με τον Πλάτωνα (ένας από τους πλέον σημαντικούς στοχαστές όλων των εποχών) και τον Αριστοτέλη (τον ιδρυτή της ηθικής, της πολιτικής θεωρίας, της φυσικής ιστορίας και της λογικής), και τους μαθηματικούς Εύδοξο και Ευκλείδη. Στο άλλο άκρο της Ευρασίας, οι Lao-Tzu, Chuang-tzu και οι οπαδοί του Κομφούκιου εκπόνησαν την κινεζική σκέψη. Ακόμη εφευρέθηκαν ο άβακας και υψικάμινος και ξεκίνησε το Μεγάλο κανάλι (στον ποταμό Γιανγκτσέ). Η Ινδία δημιούργησε επική λογοτεχνία.

1) Καθίδρυση των θρησκευτικών παραδόσεων (6ος αιώνας π.Χ.):

10_moses1-1

Οι Κομφούκιος, Βούδας, και Mahavira (ο προφήτης του Ζαϊνισμού) όλοι έζησαν τον 6ο αιώνα, αν και τα έργα τους συντάχθηκαν αργότερα (στην περίπτωση του Βούδα, πολύ αργότερα). Σημαντικά βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης γράφτηκαν ή συναρμολογήθηκαν την ίδια περίπου περίοδο. Ο Ελληνικός πολιτισμός "αναρριχόταν" προς την κορυφή, χάρη στους φυσικούς φιλοσόφους (Θαλής, Παρμενίδης), πρώιμους πολιτικούς ηγέτες (ο Σόλων), μηχανικούς (Χέρσιφρος), και ποιητές (Σαπφώ, Πίνδαρος). Κανένας αιώνας δεν είναι πιο σημαντικός τόσο για τις Δυτικές όσο και για τις Ανατολικές πνευματικές παραδόσεις.

by SociaLMagazinE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com