Ένα κυνήγι μαγισσών, εντυπώσεων και πολιτικών αντιπαραθέσεων παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό με αφορμή ένα κινδυνολογικό e-mail που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο και περίπου όριζε την 25η Μαρτίου ως την… τελική ημερομηνία για τη Δευτέρα Παρουσία.
Εισαγγελείς πραγματοποιούν έρευνες, η υπηρεσίας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος το ίδιο, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ άφησε να εννοηθεί ότι πίσω από την «διασπορά ψευδών ειδήσεων» κρύβεται η Νέα Δημοκρατία.
Θα γινόταν το ίδιο αν μια ανάλογη φήμη κυκλοφορούσε από στόμα σε στόμα – όπως και συμβαίνει συνεχώς τους τελευταίους μήνες; Όχι, βέβαια.
Έγινε καμιά έρευνα και απαγγέλθηκε καμιά κατηγορία για όλους τους επίσημους κινδυνολόγους που χρησιμοποίησαν ανάλογα – έστω και κεκαλυμμένα – μέσα προκειμένου να κερδίσουν τις περιφερειακές εκλογές; Όχι, βέβαια.
Ασκήθηκε καμιά δίωξη κατά των διαφόρων «αξιολογητών» που κάθε τόσο μας στέλνουν στα σκουπίδια, προκαλώντας ανεπανόρθωτες βλάβες και στέλνοντας το spread στα ύψη; Και πάλι όχι.
Τιμωρήθηκε κανείς από όσους επέμεναν πως «λεφτά υπάρχουν»; Ήταν ή δεν ήταν αυτό διασπορά ψευδούς είδησης;
Πήρε κανένας εισαγγελέας μια-μια τις προεκλογικές συνεντεύξεις για να ερευνήσει ποιοι είπαν ψέματα υποσχόμενοι λαγούς με πετραχήλια; Ούτε κι’ αυτό.
Εδώ δεν πρόκειται για συκοφαντική δυσφήμηση ή για απειλή κατά της ζωής – οπότε δικαίως κινητοποιούνται όσοι θεσμικά έχουν την υποχρέωση.
Εδώ πρόκειται για ένα κείμενο που γράφτηκε από κάποιον που – σωστά ή λάθος, σκόπιμα ή αφελώς – υποστήριξε πως η χώρα θα πτωχεύσει, θα πάμε στη δραχμή, θα χαθούν οι τραπεζικές καταθέσεις. Τα ανέλυσε μια χαρά ο «ντετέκτιβ» Καρχιμάκης, λέγοντας πως το κείμενο ήταν καλογραμμένο, στοιχειοθετημένο και από άνθρωπο που σκαμπάζει από πολιτική και από οικονομία.
Προφανώς ένα τέτοιο κείμενο μπορεί να σπείρει τον πανικό και να στείλει τον κόσμο να αποσύρει τα χρήματά του από τις τράπεζες. Είναι επίσης πολύ πιθανό να υπήρχε κάποια σκοπιμότητα ή υστεροβουλία. Μπορεί να αποτελεί και μια (εκούσια ή ακούσια) διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Αλλά για να υπάρξει διασπορά ψευδών ειδήσεων, πρέπει να αποδειχθεί πως οι ειδήσεις ήταν ψευδείς. Εκ των προτέρων – αν δηλαδή δεν βεβαιωθούμε ότι ξεπεράσαμε τον κίνδυνο – και ο πρωθυπουργός λέει ότι δεν τον ξεπεράσαμε – πόθεν η διασπορά ψευδών ειδήσεων;
Η αλήθεια είναι πως το Διαδίκτυο δεν αποτελεί την επιτομή της αξιοπιστίας. Έχει προβλήματα με την ανωνυμία και την μη τήρηση των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Αλλά αυτό είναι το Διαδίκτυο. Ακόμη και εγκυκλοπαίδεια γράφεται εκ των ενόντων, με άλλους να προσθέτουν και άλλους να αφαιρούν λήμματα.
Και γιατί πρέπει οπωσδήποτε να προστατευτούν οι ευκολόπιστοι από ένα κείμενο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, αλλά πρέπει να μένουν απροστάτευτοι όταν πιστεύουν στα προεκλογικά ψέματα ή όταν υποκύπτουν σε εκλογικούς εκβιασμούς;
Γιατί θεωρήθηκε φυσιολογικό – και δεν κατηγορήθηκε κανείς γι’ αυτό – να υποστηρίξουν κάποιοι πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός μπλόφαρε όταν, κατά την προεκλογική των περιφερειακών εκλογών αναμέτρηση, δήλωσε πως αν οι Έλληνες δεν ψηφίσουν σωστά θα… ξαναψηφίσουν (αυτή τη φορά σε γενικές εκλογές);
Θυμάστε; Τότε ο ίδιος ο πρωθυπουργός βγήκε με συνεντεύξεις του και είπε: «Δεν μπλοφάρω»! Κάποιοι τον είχαν κατηγορήσει για διασπορά ψευδούς είδησης και εκείνος απάντησε. Δεν πήγε στον εισαγγελέα! Ούτε ο εισαγγελέας θεώρησε ότι έπρεπε να ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθεί κατά πόσον μπλόφαρε (διέσπειρε ψευδείς ειδήσεις) ο πρωθυπουργός. Παρά το γεγονός ότι εκείνος ο εκβιασμός έστειλε το spread στον Θεό και έκτοτε ανοίγουμε σαμπάνιες έτσι και πέσει δέκα μονάδες.
Κατηγορήθηκε κανείς τότε για εθνική προδοσία; Μόνο στην πολιτική επιτρέπονται οι μπλόφες, οι εκβιασμοί και η διασπορά ψευδών ειδήσεων;
Κινήθηκε κανείς κατά του Τζορτζ Σόρος όταν, παραμονές του Eurogroup, δήλωνε πως πρέπει να αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος;
Κινήθηκε κανείς κατά του διάσημου Αμερικανού οικονομολόγου Μπάρι Άιχενγκριν του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, όταν τον Φεβρουάριο διακήρυξε ότι «δεν υπάρχουν φθηνές λύσεις» και ότι πρέπει άμεσα να αποφασιστεί «κούρεμα» του ελληνικού χρέους;
Κινήθηκε κανείς κατά της ΕΛΣΤΑΤ που τον περασμένο Οκτώβριο έδωσε στοιχεία στην Eurostat εντάσσοντας στο χρέος και τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ (κάτι στο οποίο δεν υποχρεώνονται οι άλλες χώρες), εκτινάσσοντας το έλλειμμα στο 15,5%;
Κινήθηκε κανείς κατά της κυβέρνησης που διερρήγνυε τα ιμάτιά της πως δεν γνώριζε τίποτε, διότι η Αρχή είναι πλέον «ανεξάρτητη»; Και επομένως μπορεί να στέλνει το έλλειμμα όπου θέλει και λογαριασμό να μην δίνει;
Κινήθηκε κανείς κατά της γερμανικής εφημερίδας «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» (22 Φεβρουαρίου 2011) που κυκλοφόρησε με τίτλο – ακριβώς – «Δώστε στους Έλληνες πίσω την δραχμή τους»; Μα αν οι Γερμανοί λένε πως πρέπει να πάρουμε πίσω την δραχμή μας (χωρίς αντίδραση), τότε γιατί κάποιος να μην βγάλει το συμπέρασμα πως θα την πάρουμε πίσω την δραχμή μας;
Όταν οι αναλυτές του Citi, με τους οποίους βρίσκονται συνεχώς σε επαφή οι δικοί μας μεγαλοπιασμένοι. Ανακοινώνουν (8 Φεβρουαρίου) πως θεωρούν πολύ υψηλή την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας (στην οποία μάλιστα περιλάμβαναν και την επιμήκυνση για την οποία τώρα πανηγυρίζουν, αλλά αυτοί την θεωρούν πτώχευση), κάνουν κι’ αυτοί διασπορά ψευδών ειδήσεων;
Όπως είχαν πει, «το πιθανότερο σενάριο είναι η παράταση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων» - αλήθεια; Το ήξεραν; Δεν είναι νίκη της Αθήνας, όπως παρουσιάστηκε; Αλλά πρόσθεταν πως αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα της αφερεγγυότητας.
Διασπορά ψευδών ειδήσεων έκανε (με έκθεσή της, στις 3 Φεβρουαρίου) η ελβετική επενδυτική τράπεζα UBS, δίνοντας μάλιστα και συγκεκριμένα βήματα που πρόκειται να ακολουθηθούν προς αυτήν την (οδυνηρή) κατεύθυνση;
Ιδού η διαδικασία – που φαίνεται ότι ακολουθείται κατά γράμμα: Θα ξεκινήσει με επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων και θα εξελιχθεί σε ψαλίδισμα του χρέους.
Τότε έγραψε και ο Economist την απειλητική φράση: «Τίποτα δεν μπορεί να εξουδετερώσει εντελώς την απειλή της χρεοκοπίας». Διασπορά ψευδών ειδήσεων ήταν αυτό;
Για να μην μιλήσουμε για τον νομπελίστα οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί, που όλοι καταγγέλλουν ως κινδυνολόγο (δηλαδή για διασπορά ψευδών ειδήσεων), αλλά αυτός πήρε το Νόμπελ επειδή επιβεβαιώθηκε στις προβλέψεις του για την παγκόσμια κρίση.
Δεν χάνει ευκαιρία να… διασπείρει ψευδείς ειδήσεις ο Ρουμπινί και μάλλον πρέπει να κληθεί σε απολογία από τους Έλληνες εισαγγελείς. Τα είπε όταν επισκέφθηκε την Αθήνα και το Μαξίμου (αν και δεν μας ανακοινώθηκε τι είπε), τα είπε και στις αρχές Ιανουαρίου στο «Ντερ Σπήγκελ»:
«Πάρτε το παράδειγμα της Ελλάδας. Στην καλύτερη περίπτωση, δηλαδή σύμφωνα με το τρέχον πρόγραμμα λιτότητας, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα είναι στο 160% του ΑΕΠ σε δύο χρόνια. Ποιος θα δανείσει νέο χρήμα στη χώρα αν γνωρίζει ότι θα έχει σίγουρα απώλειες αν η χώρα χρεοκοπήσει; Η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της σε κάθε περίπτωση».
Νωρίτερα, τον Νοέμβριο του 2010, είχε πει το περίφημο: «Αν δεν θέλετε να την πείτε πτώχευση, μην την λέτε πτώχευση. Πείτε την αναδιάρθρωση υπό πίεση, αλλά είναι βέβαιο ότι θα συμβεί Η πτώχευση είπε είναι αναπόφευκτη, διότι είναι αδύνατον να επιζήσει η Ελλάδα με ένα χρέος που φθάνει στο 150% του ΑΕΠ ».
Να συλληφθεί! Και να συλληφθεί επίσης και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Κέννεθ Ρογκόφ, που στις 5 Ιανουαρίου, βλέποντας το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων να φθάνει στο επίπεδο – ρεκόρ των 990 μονάδων βάσης, δήλωνε πως η Ελλάδα είναι πιθανόν να χρεοκοπήσει παρά την βοήθεια που πήρε από το ΔΝΤ και την ΕΕ.
«Η Ελλάδα έχει ιστορικό χρεοκοπιών» είπε στη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο, στο Όσλο. Και πρόσθεσε: «Αυτό είναι κάτι που μπορεί να δούμε στο μέλλον».
Και στα τέλη Δεκεμβρίου 2010, ο διάσημος Γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ δήλωσε ότι τα αυστηρά μέτρα θα μειώσουν τα χρέη, αλλά το χρέος σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης θα διογκωθεί, με αποτέλεσμα σε ένα-δυο χρόνια να διερωτηθούν οι Έλληνες αν άξιζε τον κόπο η θυσία.
Να συλληφθεί κι’ αυτός. Διασπείρει ψευδείς ειδήσεις και κυρίως ρίχνει στους Έλληνες τον σπόρο της αμφιβολίας σχετικά με τον αν αξίζουν οι θυσίες του, υπονομεύοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης που, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι οι κόποι του λαού πιάνουν τόπο.
Και κυρίως να συλληφθεί ο Άντριου Μπόσομγουορθ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Pimco, της εταιρίας που είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής ομολόγων στον κόσμο, ο οποίος στις 3 Ιανουαρίου δήλωσε πως για την Ελλάδα η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναπόφευκτη και πως θεωρεί βέβαιη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, υπενθυμίζοντας ότι η Pimco, δεν επενδύει πλέον σε ομόλογα Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας, ενώ έχει περιορίσει τις επενδύσεις της σε Ισπανία και Ιταλία.
Και μήπως θυμούνται οι εισαγγελείς τι είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον Νοέμβριο του 2010, ξεκινώντας την σταυροφορία του κατά της Γερμανίας; Μα ότι «η στάση του Βερολίνου θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στη χρεοκοπία». Μίλησε μάλιστα για ένα είδος «αυτοεκπληρούμενης προφητείας»! Θα μπορούσε, λοιπόν, να συμβεί! Εκτός κι’ αν πάλι μπλόφαρε ο πρωθυπουργός, οπότε ας ασχοληθούν και μ’ αυτό οι εισαγγελείς.
Επίσης, πρέπει να γίνει έρευνα και για τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ (στις 10 Νοεμβρίου 2010), μεταφέροντας τα στοιχεία για τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) και με την επισήμανση ότι η Αργεντινή έχει περισσότερες πιθανότητες να γλιτώσει την πτώχευση σε σχέση με την Ελλάδα!
«Η Αργεντινή έχει ορισμένα θετικά στοιχεία υπέρ της, αλλά η Ελλάδα δεν πρόκειται να τα καταφέρει», δήλωσε ο Τζίμ Κρέιγκ, ο οποίος συμμετέχει στη διαχείριση κεφαλαίων ύψους ύψους 19 δις δολαρίων σε αναδυόμενες αγορές για λογαριασμό της Stone Harbor Investment Partners, στη Νέα Υόρκη. «Η Ελλάδα θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της. Το ερώτημα είναι πότε; Εξαρτώνται απόλυτα από τη στήριξη της ΕΕ».
Μα ακόμη και ο μακαρίτης ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Τομμάζο Παντόα Σκιόππα είχε τον περασμένο Σεπτέμβριο πει ότι τελικά θα χρειαστεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και παράταση της παραμονής της τρόικας στην χώρα μας. Υποχρεώθηκε να «τα μαζέψει» ένα μήνα αργότερα, αλλά αυτός δεν μπορεί να κληθεί για εξηγήσεις, καθώς έχει συναντήσει τον Δημιουργό του.
Άλλωστε, τον Αύγουστο του 2010 οι μισοί από τους 60 οικονομολόγους που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Ρόιτερ’ς έδωσαν πιθανότητες άνω του 50% για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας.
Αλλά μέχρι να αρχίσει η προπαγάνδα περί επιμήκυνσης, ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός (στην γνωστή συνομιλία του με δημοσιογράφους, στη διάρκεια της οποίας μίλησε για εξεταστική που θα ερευνήσει και τις συναλλαγές με την Γκόλντμαν Ζακς), υποστήριζε ότι δεν μπαίνει σε συζήτηση επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων!
Με δεδομένο ότι τελικά και σε συζήτηση μπήκε και η επιμήκυνση έγινε και ως επιτυχία παρουσιάστηκε, μήπως ήταν κι’ αυτό διασπορά ψευδών ειδήσεων;
Ας αφήσουν, λοιπόν, όλοι κατά μέρος ότι ένα mail αποτελεί «εθνική προδοσία»! Εθνική προδοσία είναι το θηριώδες χρέος των 350 δις ευρώ. Και δεν αποτελεί καν διασπορά ψευδών ειδήσεων! Είναι η πραγματικότητα της εθνικής ντροπής.
«Bλέπω κάθε χρόνο το Home Alone, είναι αριστούργημα» αποκαλύπτει ο Ρόμπερτ
Έγκερς
-
Η ταινία βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων κάθε Χριστούγεννα Το
θρυλικό «Home Alone», με την εξαιρετική ερμηνεία του Μακόλεϊ Κάλκιν
(Macaulay Culkin...
Πριν από 2 ώρες
eimaste pou eimaste as tou poume k bravo tou maggakou pou panikovale oloi thn ellada .aaa re den pianomaste pouthena .gia auto k pote den tha doume aspri mera .se ola kati tha vroume na poume .lysei sta provlimata omos ?????? exei kaneis ?? oxi mono logia tetoia kserw k egw ,pollaaaa pra pollaaa, as thn pei na ton psifisw aurio to prwi..buru buru ,buru buru k tpt allo ,
ΑπάντησηΔιαγραφή