Social Icons

.

Pages

6 Μαρτίου 2011

Επιστήμονες «τύπωσαν» πραγματικό νεφρό.


Ειδικοί του Ινστιτούτου Αναγεννητικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ στη Βόρεια Καρολίνα επέτυχαν να «τυπώσουν» έναν πραγματικό ανθρώπινο νεφρό! Η εξέλιξη αυτή θεωρείται άκρως σημαντική δεδομένης της παγκόσμιας έλλειψης οργάνων για μεταμόσχευση.

Οπως ανέφερε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου δρ Αντονι Ατάλα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ΤΕD στο Λονγκς Μπιτς της Καλιφόρνιας η όλη διαδικασία μοιάζει με την προετοιμασία ενός …κέικ. «Εμείς όμως …ψήσαμε έναν φρέσκο νεφρό στο εργαστήριο».

Ο δρ Ατάλα εξήγησε στην ομιλία του ότι αρχικώς η ερευνητική του ομάδα χρησιμοποιεί εξελιγμένα απεικονιστικά μηχανήματα τα οποία λαμβάνουν τρισδιάστατες εικόνες του νεφρού του ασθενούς που χρειάζεται αντικατάσταση. Στη συνέχεια αφαιρείται τμήμα ιστού σε μέγεθος μικρότερο από εκείνο ενός γραμματοσήμου το οποίο και τοποθετείται μέσα στον ειδικό «εκτυπωτή» οργάνων.
Το συγκεκριμένο μηχάνημα «ψεκάζει» στη συνέχεια τους ιστούς σε στρώματα, έως ότου δημιουργηθεί το ολοκληρωμένο όργανο. Εκτύπωση ...νεφρού!

Ο δρ Άντονι Ατάλα στην ομιλία του στο συνέδριο TED ενώ κρατά στα χέρια του ένα όργανο -προϊόν εκτύπωσης Credit: James Duncan Davidson / TED

Ο 20χρονος σήμερα φοιτητής Λιουκ Μασέλα ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που έλαβαν νεφρό – προϊόν εκτύπωσης σε ηλικία 10 ετών στο πλαίσιο πειράματος. Γεννήθηκε με δισχιδή ράχη (συγγενής ανωμαλία που αφορά αδυναμία σύγκλισης των σπονδύλων και κατ’ επέκταση ολοκλήρωσης σχηματισμού του νευρικού σωλήνα) και το αποτέλεσμα ήταν ότι οι νεφροί του δεν λειτουργούσαν σωστά.

«Τώρα σπουδάζω και προσπαθώ να ζήσω όπως ένας φυσιολογικός άνθρωπος»
ανέφερε ο Μασέλα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου TED και προσέθεσε: «η πρωτοποριακή αυτή επέμβαση έσωσε τη ζωή μου και με έκανε τον άνθρωπο που είμαι σήμερα».

Σύμφωνα με όσα είπε ο δρ Ατάλα στο συνέδριο η μέθοδος έχει τελειοποιηθεί την τελευταία δεκαετία και υπόσχεται μια λύση για εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως τα οποία βρίσκονται στις λίστες αναμονής για μόσχευμα. Ο ειδικός εξήγησε ότι σήμερα εννέα στους δέκα ασθενείς που έχουν ανάγκη μοσχεύματος αναζητούν έναν νέο νεφρό, γεγονός το οποίο μεταφράζεται σε μεγάλη έλλειψη των συγκεκριμένων μοσχευμάτων. «Υπάρχει τεράστια κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας σε ό,τι αφορά την έλλειψη οργάνων για μεταμόσχευση» σημείωσε ο δρ Ατάλα και συμπλήρωσε: «Η πρόοδος της ιατρικής έχει οδηγήσει σε αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Αυτό όμως παράλληλα σημαίνει ότι όσο πιο πολύ ζούμε, τόσο τα όργανά μας γερνούν και κάποια στιγμή μας …εγκαταλείπουν».

Τα συνέδρια TED (Technology, Entertainment, Design conferences) αποτελούν ένα πολύ γνωστό θεσμό στις ΗΠΑ ο οποίος συγκεντρώνει πλήθος προσωπικοτήτων που ασχολούνται με την καινοτομία σε διαφορετικούς τομείς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com