Ούτε μία ούτε δύο… αλλά 510 ήταν οι περιοχές στο DNA, η έλλειψη των οποίων στο πέρασμα του χρόνου, οδήγησε στη διαφοροποίηση του ανθρώπου από τους χιμπαντζήδες και οποιοδήποτε άλλο ζώο στον πλανήτη μας, όσον αφορά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, την τριχοφυΐα και τα σεξουαλικά του όργανα.
Αµερικανοί ειδικοί, κατόπιν έρευνας, που δηµοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature», συμπέραναν πως η εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους πυροδοτήθηκε από την απώλεια µερικών εκατοντάδων τµηµάτων στο DNA του.
Η απώλεια αυτών ακριβώς των γονιδίων στάθηκε η αιτία για την ανάπτυξη του πολύπλοκου εγκεφάλου του και όχι µόνο, αφού τα ίδια τμήματα του DNA ήταν που στέρησαν τον πρόγονο του ανθρώπου από την έντονη τριχοφυία στο πρόσωπο, διαχωρίζοντας τον από τον στενό συγγενή του, τον χιµπαντζή, και ήταν εκείνες επίσης που µόλις έπαψαν να λειτουργούν, διαφόρισαν οριστικά και τα σεξουαλικά του όργανα.
Αυτό πρακτικά σήµαινε, ότι πριν από λιγότερο από επτά εκατοµµύρια χρόνια, όταν ο άνθρωπος διαχωρίστηκε από τους πιθήκους, κάποια γονίδια που σίγασαν για πάντα, µετασχη µάτισαν το πέος των ανθρωπίδων.
Όταν οι ειδικοί συνέκριναν το DNA ανθρώπων, χιµπαντζήδων, µακάκων και ποντικιών, διαπίστωσαν ότι οι 510 γενετικές περιοχές που απουσίαζαν από τον άνθρωπο ήταν, αντιθέτως, παρούσες στον οργανισµό των υπόλοιπων ζώων.
Ηταν ένα «εξελικτικό παράδοξο», το αποτέλεσµα της έρευνας, γιατί πριν από σχεδόν µία δεκαετία, όταν ολοκληρώθηκε η προσπάθεια για την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώµατος, πολλοί επιστήµονες περίµεναν να βρουν στον ανθρώπινο οργανισµό περισσότερα γονίδια απ’ όσα σε άλλα θηλαστικά.
Οµως τώρα αποδεικνύεται ότι οι περιοχές του DNA που ο άνθρωπος... άφησε πίσω του, ήταν αυτές που τον έκαναν ξεχωριστό, αφού αυτά τα τμήματα είχαν την ιδιότητα του «διακόπτη», ενεργοποιώντας ή απενεργοποιώντας συγκεκριµένα γονίδια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου