Καλοφάγωτα παιδιά. Μπράβο. Να δούμε ποιος θα πληρώσει την νύφη αν εξελιχθεί η κούρσα του χρηματιστηρίου σε νέο 1999 όταν έτρεχαν όλοι να παίξουν τις οικονομίες τους στο ΧΑΑ γιατί άκουγαν ή διάβαζαν πως η οικονομία σκίζει. Κάπως έτσι διέρρευσε ότι τους πήραμε τα σώβρακα στην Σύνοδο της ευρωζώνης και το ταμπλό έδειξε χθες +9%. Ράλι, ειδικά στις τραπεζικές μετοχές. Σίγουρα, λόγω των συνθηκών, η κερδοσκοπία θα κρατήσει αυτή τη φορά μόνο μερικές μέρες και όχι μήνες. Γιατί τα γεγονότα θα βγάλουν την αλήθεια στην επιφάνεια. Μέχρι τότε οι συνήθεις ύποπτοι θα κερδίσουν αυτά που θέλουν.
Γιατί τις πρώτες ώρες μετά την Σύνοδο, η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο ΓΑΠ δεν το πανηγύρισε. Μάλλον προσπάθησε να κρατήσει μικρό καλάθι γιατί ήξερε τι αναγκάστηκε να υπογράψει και τι συνέπειες θα έχει για την χώρα - και τον ίδιο - τα επόμενα χρόνια. Όμως διάφοροι χρηματο-οικονομικοί παράγοντες (για να το πούμε κομψά) καλλιέργησαν συνειδητά το κλίμα ευφορίας που συμπαρέσυρε και πολλά στελέχη της κυβέρνησης τις τελευταίες ώρες.
Οι τράπεζες έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν. Μέσα στα διάφορα βέτο που έδιναν και έπαιρναν για άλλα θέματα, οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης αποφάσισαν με συνοπτικές διαδικασίες και σε χρόνο ρεκόρ ότι οι κυβερνήσεις δεσμεύονται να (εξακολουθούν) να καλύπτουν με εγγυήσεις όσες τράπεζες παρουσιάζουν προβλήματα στα στρες τεστ που θα διεξάγονται. Τσάμπα τα λόμπι; Και οι κυβερνήσεις από πού θα παίρνουν τα λεφτά ρε παιδιά; Από τους φούφουτους; Μέχρι τώρα η δική μας κυβέρνηση έχει δώσει τρία πακετάκια εγγυήσεων. Θα υπάρξουν κι άλλα; Μάλλον ναι αν κρίνουμε από την χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Ανάμεσα στα συνήθη «πάρτε κι άλλα μέτρα γιατί οι αριθμοί δεν βγαίνουν», κάνουν λόγο για ανάγκη να δοθεί χρόνος στις τράπεζες ώστε «να αυτοεξυγιανθούν με ομαλό τρόπο» (!!!). Όπως ακριβώς έγινε και με την κοινωνία και τα επαχθή μέτρα που ελήφθησαν μέχρι τώρα αλλά και για αυτά που θα ακολουθήσουν. Δόθηκε άπλετος χρόνος. Μέχρι και ο παππούς μου τα κατανόησε. Το ΔΝΤ προσθέτει δε ότι για όσες (κακόμοιρες) τράπεζες αισθανθούν ότι έχουν ανάγκη στήριξης, να σπεύσουν να πάρουν ρευστότητα από Ελληνικό Ταμείο Στήριξης (FSF), που βεβαίως προικοδότησε ο φορολογούμενος πολίτης.
Οι τράπεζες έχουν άλλο ένα λόγο να χαίρονται. Η λεγόμενη «πρόταση» - που τόσο «προωθεί» η πρωθυπουργάρα μας- για επιβολή φόρου στα τραπεζικά ιδρύματα, δεν πέρασε. Ωιμέ.
Πάμε όμως στα καθαρά δικά μας. Ο (mind the) GAP, όπως μας ενημέρωσαν οι συνεργάτες του και τα πλείστα τηλεπαράθυρα, πέτυχε τα εξής:
1. Με την μείωση του επιτοκίου αλλάζει ο χάρτης του μνημονίου και θα δίνουμε λιγότερα ανά μήνα συνεπώς θα μπορέσει να ασκήσει κοινωνική πολιτική και θα αποκαταστήσει τις αδικίες προς τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους
2. Με την επιμήκυνση θα μπορέσουμε να ξεπληρώσουμε τα χρωστούμενα - γιατί όσο ανέβηκε, ανέβηκε το χρέος, από εδώ και πέρα αρχίζει η αποκλιμάκωση- μέχρι το 2023 και όχι μέχρι το 2016. Τους γελάσαμε. Και την τρόικα θα την σουτάρουμε το 2013.
3. Τις αποκρατικοποιήσεις και την εκποίηση της περιουσίας ύψους 50 δισεκ. (γιατί όχι και περισσότερα άρχισαν να λένε τώρα στην κυβέρνηση) τους τα δώσαμε αυτοβούλως γιατί λυπηθήκαμε τους δανειστές μας που έχασαν πανηγυρικά από την σκληρή διαπραγμάτευση του ΓΑΠ.
Ας σοβαρευτούμε. Γιατί την περασμένη Παρασκευή χάσαμε πολύ περισσότερα από τα 50 δισ. που τώρα φαντάζουν ως τα αυτονόητα. Και που μάλιστα τα δώσαμε για θέματα (επιμήκυνση, επιτόκιο) που θεωρούνταν "διαδικαστικά" μέχρι προχθές! Και για τα οποία - θα το επαναλαμβάνουμε διαρκώς- δεν έπρεπε να γίνεται καν λόγος εαν κάναμε την σωστή πρόσθεση όταν υπογράφαμε το μνημόνιο τον Μάιο του 2010.
Την Παρασκευή λοιπόν, απεμπολήσαμε, συνειδητά και με υπογραφή, το δικαίωμα εξάσκησης της οικονομικής πολιτικής μέχρι το χρέος να υποχωρήσει στο 60% του ΑΕΠ. Πάρτε χαρτί και μολύβι και κάντε τους υπολογισμούς για πόσα χρόνια μιλάμε. Η Γερμανία πήρε πανηγυρικά αυτό που ήθελε και έχει χρηστεί επισήμως πλέον ως ο τροχονόμος της ευρωζώνης. Το πώς και το γιατί στο Ποντίκι της Πέμπτης. Και με αποδείξεις.
Περαστικά και προσοχή στον δρόμο.
topontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου