Social Icons

.

Pages

16 Μαρτίου 2011

Είμαστε πρόθυμοι να πουλήσουμε την ψυχή μας στο διάβολο για να έχουμε απεριόριστη δύναμη;

image Το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, δεύτερο σε σοβαρότητα μόνο μετά το Τσερνόμπιλ, έχει πολλά μαθήματα να διδάξει τις ΗΠΑ.

 

Τρεις τομείς χρειάζονται αναθεώρηση: η ανάλυση των πιθανοτήτων, ο σχεδιασμός των αντιδραστήρων και η πίστη μας στην καθαρή ενέργεια από τα πυρηνικά εργοστάσια.

Πρώτον, οι ιαπωνικοί αντιδραστήρες είναι από τους πιο ασφαλείς στον κόσμο. Αλλά ακόμη και οι Ιάπωνες αψηφούν καμιά φορά την πιθανότητα ενός γεγονότος που συμβαίνει μια φορά κάθε αιώνα, επειδή δεν πρόκειται να συμβεί στη διάρκεια της δικής τους ζωής. Το είδαμε αυτό με τον τυφώνα Κατρίνα. Τέτοια γεγονότα πράγματι συμβαίνουν μία φορά κάθε εκατό χρόνια, με τραγικές επιπτώσεις. Επομένως, πρέπει να αναθεωρήσουμε την ανάλυσή μας για τις πιθανότητες ενός πυρηνικού ατυχήματος και στις ΗΠΑ.

Δεύτερον, το σχέδιο GE Mark Ι των αντιδραστήρων στη Φουκουσίμα έχει δεχθεί επικρίσεις για την αδυναμία της δομής του κτιρίου. Είδαμε πόσο εύκολα καταστράφηκε από μια έκρηξη υδρογόνου/ ατμού. Έτσι θα πρέπει να αναθεωρήσουμε εκ βάθρων τις προδιαγραφές των αντιδραστήρων και των επιπτώσεων ενός ατυχήματος για το περιβάλλον.

Τρίτον, οι διαχειριστές των πυρηνικών εργοστασίων είναι υπερήφανοι για τα συστήματα ασφαλείας με τις πολλαπλές δικλείδες. Και όμως, είδαμε πόσο εύκολα τα εξουδετέρωσαν ένας σεισμός και ένα τσουνάμι.

Τέλος, πρέπει να αναθεωρήσουμε το τίμημα που καταβάλλουμε για την ενέργεια από την σχάση των πυρήνων. Ο Φάουστ, για παράδειγμα, ήταν το φανταστικό πρόσωπο που πούλησε την ψυχή του στον διάβολο για απεριόριστη δύναμη. Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε μια τέτοια συμφωνία;

SociaLMagazinE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com