Η προσπάθεια του ανθρώπου να γνωρίσει τα μυστικά της φύσης, τον έχει οδηγήσει από το απόλυτα μικρό ως το απόλυτα μεγάλο, από την εξερεύνηση του μικρόκοσμου και του κβαντικού κόσμου ως την απεραντοσύνη του σύμπαντος. Σε αυτή την μελέτη του αχανούς ουρανού, ποιος νομίζετε είναι ο κόσμος που έχουμε εξερευνήσει λιγότερο; Μήπως οι μακρινοί αστέρες και γαλαξίες; Μήπως οι πιο μακρινοί πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος; Όχι! Ο μεγάλη άγνωστη, η κυρία «X» του διαστήματος είναι ακριβώς δίπλα μας. Είναι η γειτονική μας ΣΕΛΗΝΗ !
Αν και η πεποίθηση ενός μέσου ανθρώπου είναι ότι ο δορυφόρος της Γης έχει μελετηθεί σε βάθος και γνωρίζουμε πολλά πράγματα για αυτόν, οι επιστήμονες δεν έχουν την ίδια άποψη. Λάβετε απλά υπό όψιν το γεγονός ότι από τότε που ο άνθρωπος πάτησε το πόδι του στη Σελήνη το 1969, έκτοτε ο άνθρωπος δεν ξαναπάτησε το πόδι του στη Σελήνη. Ακόμα και τα δεδομένα που συλλέχτηκαν από το άγονο έδαφός της δεν έχουν μελετηθεί με τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, αλλά κατά βάση με αυτά της δεκαετίας του 1970. Πώς λοιπόν να γνωρίζουμε σε βάθος τη γείτονά μας; Πώς οι επιστήμονες να μην έχουν δεκάδες αναπάντητες ερωτήσεις για τον δορυφόρό μας;
Όλα τα παραπάνω δεν είναι παρά οι διαπιστώσεις του 36ου Σεληνιακού και Πλανητικού Επιστημονικού Συνεδρίου (Lunar and Planetary Science Conference ή LPSC), που διοργανώθηκε από 14 μέχρι 18 Μαρτίου στη League City του Τέξας των Η.Π.Α.
Ενώ λοιπόν τόσο καιρό το ενδιαφέρον των επιστημόνων ήταν στραμμένο στα απώτερα βάθη του σύμπαντος και στην εξερεύνηση των πιο μακρινών πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, τώρα φαίνεται να γίνεται μια στροφή προς την κοντινή μας Σελήνη για να μελετηθεί σε βάθος και να μας αποκαλύψει τα μυστικά της. Μάλιστα τα δεδομένα δείχνουν ότι οι Η.Π.Α., από πρωτοπόρος των διαστημικών εξερευνήσεων κινδυνεύει να βρεθεί πίσω στη μελέτη της Σελήνης, καθώς η NASA προγραμματίζει την επόμενη αποστολή της στον φυσικό δορυφόρο μας το 2008, ενώ:
- Η Ιαπωνία ετοιμάζει την αποστολή Lunar-A το αργότερο ως το 2007, στέλνοντας δύο τεράστια τρυπάνια και σεισμογράφους για την εξερεύνηση του σεληνιακού υπεδάφους. Επίσης η Ιαπωνία πρόκειται να εκτοξεύσει τον πρώτο (τεχνητό) σεληνιακό δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη το αργότερο ως τα ο 2007.
- Η Κίνα θα θέσει σε τροχιά τον ChanE 1, τον πρώτο της σεληνιακό δορυφόρο μέσα στο 1007, ενώ και
- Η Ινδία έχει προγραμματίσει στο άμεσο μέλλον την πρώτη της σεληνιακή αποστολή με όνομα Chandrayaan-1.
Έτσι λοιπόν ο «πόλεμος» της κατάκτησης της Σελήνης καλά κρατεί. Όμως τι ψάχνουν οι γήινοι στη Σελήνη; Σε ποια αναπάντητα ερωτήματα προσπαθούν να βρουν απάντηση; Παρακάτω παρατίθενται μερικά φλέγοντα ζητήματα που προβληματίζουν τη διεθνή επιστημονική κοινότητα:
- Η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, την οποία δεν βλέπει ποτέ ο Ήλιος και στην οποία θα πρέπει να επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ανάλογες ίσως με αυτές των πιο μακρινών πλανητών του ηλιακού μας συστήματος.
- Το θέμα των σεληνιακών πάγων;
- Οι σεληνιακοί κρατήρες που αποτελούν ένα «ημερολόγιο» των συγκρούσεων της κομητών και αστεροειδών στην επιφάνεια της Σελήνης
- Η μελέτη του υπεδάφους που θα μπορούσε να φανερώσει πολλά μυστικά για τη δημιουργία της Σελήνης, της Γης αλλά και του ίδιου του ηλιακού μας συστήματος (ή τουλάχιστον των εσωτερικών πλανητών του). Το σίγουρο είναι ότι η Σελήνη έχει να μας πει ένα μεγάλο «παραμύθι» για τη δημιουργία, το οποίο δεν έχουμε ακόμα ακούσει.
- Η μελέτη των σεληνιακών πετρωμάτων θα δείξει στους γεωλόγους κάτι που δεν θα έχουν ξαναδεί: την πορεία ανάπτυξης πετρωμάτων χωρίς την επιρροή κλιματολογικών αλλαγών και βιολογικών παραγόντων. Για το λόγο αυτό μια αμερικανική επιστημονική ομάδα σε συνεργασία με μια ινδική επιστημονική αποστολή στη Σελήνη θα θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα Mineralogy Mapper ή M3, για τη γεωλογική μελέτη της Σελήνης. Μέχρι τώρα τα δεδομένα ήταν εξαιρετικά περιορισμένα καθώς προέρχονταν από συγκεκριμένες περιοχές του δορυφόρου μας τις οποίες είχε επισκεφθεί αμερικανικές και σοβιετικές αποστολές.
- Μένει επίσης αναπάντητο το θέμα της ύπαρξης μεγάλων ποσοτήτων σιδήρου σε σεληνιακά πετρώματα.
Όλος αυτός ο πυρετός επιστημονικής έρευνας κρίνεται πλέον απαραίτητος για να γνωρίσουμε καλύτερα τον δορυφόρο μας, σε μια εποχή που πληθαίνουν τα σενάρια για έναν - έστω σύντομο - αποικισμό της Σελήνης σε περίπτωση μιας μεγάλης έκτασης καταστροφής της Γης (γεγονός που θα μπορούσε να προκληθεί από πολλές αιτίες και που αποτελεί πανανθρώπινο φόβο).
Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, πρέπει πρώτα να εξερευνήσουμε τον κοντινό μας σύντροφο (ή συντρόφισσα) σαν νέοι Κολόμβοι και αυτός(-ή) να δεχθεί να μας αποκαλύψει τα μυστικά του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου