Social Icons

.

Pages

7 Φεβρουαρίου 2011

Πώς και πότε δημιουργήθηκε το WWW και το διαδίκτυο «άνοιξε» για όλους !

image

Ο 34ΧΡΟΝΟΣ ΤΟ 1989 ΤΙΜ ΜΠΕΡΝΕΡΣ-ΛΙ ΠΑΛΕΨΕ ΕΠΙ ΕΝΑΜΙΣΗ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΞΗ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΙΔΕΑ ΤΟΥ
Ηταν 34 χρόνων όταν επικοινώνησε με τους προϊσταμένους του για να περιγράψει μια ιδέα που, όπως έλεγε, θα έλυνε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπιζαν ο ίδιος και εκατοντάδες συνάδελφοί του σε όλο τον κόσμο. enet13-3-09a.jpg«Μην κλείσετε αυτή τη μηχανή», γράφει στο αυτοκόλλητο, στην πρόσοψη του υπολογιστή που αποτέλεσε τον πρώτο web server στον κόσμο

Ευγενής ο σκοπός του, θα πείτε. Μόνο που σκόνταψε στη… γραφειοκρατία και χρειάστηκε γύρω στον 1,5 χρόνο για να κάνει την ιδέα του πράξη. Δεν συμβαίνουν, τελικά, μόνο στην Ελλάδα.
Πριν από είκοσι ακριβώς χρόνια ο Βρετανός Τιμ Μπέρνερς-Λι κατέθετε στους συνεργάτες του στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Σωματιδίων (το γνωστό μας CERN) ένα έγγραφο με τον τίτλο «Διαχείριση πληροφορίας: μια πρόταση». Το 1989 τα γραφικά περιβάλλοντα εργασίας στους υπολογιστές είχαν μεν κάνει την εμφάνισή τους και το Διαδίκτυο λειτουργούσε μια χαρά, αλλά οι επιστήμονες εντός και εκτός CERN είχαν ένα μεγάλο πρόβλημα. Δεν μπορούσαν να ανταλλάξουν πληροφορίες που ήταν σε μορφή διαφορετική από αυτή του απλού κειμένου, ενώ δεν υπήρχε και καμία εύκολη λειτουργία για τη διασύνδεσή τους. Το Internet χρησιμοποιούνταν σχεδόν αποκλειστικά για την αποστολή και λήψη πληροφοριών, αλλά δεν διέθετε κάποιο μηχανισμό ώστε ένας ερευνητής να εντοπίσει πληροφορίες που υπήρχαν σε έργα άλλου συναδέλφου του και να δημιουργήσει «γέφυρες» επικοινωνίας μεταξύ, για παράδειγμα, δύο ερευνών.
Η πρόταση του Λι ήταν αυτή που οδήγησε στη δημιουργία του World Wide Web (Παγκόσμιος Ιστός, WWW), που σε λίγα μόλις χρόνια έκανε το Διαδίκτυο υπόθεση όλων των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, πριν φτάσουμε στο σημείο να θεωρούμε πως Διαδίκτυο και WWW είναι το ίδιο και το αυτό πράγμα, ο Λι είχε να αντιμετωπίσει έναν προαιώνιο εχθρό της προόδου, τη γραφειοκρατία. Στις σελίδες του CERN θα διαβάσει κανείς πως ο Λι είχε μεν καταθέσει την πρότασή του στις 13 Μαρτίου 1989 (σαν σήμερα δηλαδή), αλλά χρειάστηκε να επανέλθει στο σχετικό του αίτημα τον Μάιο του 1990. Μάλλον χρειάστηκαν μερικά… παρακάλια και η πίεση συναδέλφων τους προς τους αρμοδίους, οι οποίοι μόλις τον Σεπτέμβριο του 1990 έδωσαν το πράσινο φως για την προμήθεια ενός υπολογιστή μάρκας NeXT. Λεπτομέρεια: Η NeXT ήταν εταιρεία που δημιούργησε ο Στιβ Τζομπς μετά την εκπαραθύρωσή του από την Apple.

Ο Λι άρχισε να εργάζεται για τη δημιουργία του WWW τον Οκτώβριο και ώς το τέλος του έτους η πρώτη διεύθυνση του Web στο Διαδίκτυο άρχισε να λειτουργεί. Θα τη βρείτε και σήμερα, πληκτρολογώντας http://info.cern.ch. Ολα αυτά συνέβησαν στα τέλη του 1990, ωστόσο άπαντες συμφωνούν πως το Web γεννήθηκε (έστω και στα… χαρτιά) στις 13 Μαρτίου 1989.

Η επιτυχία του πειράματος ήταν άμεση. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι υπολογιστές που υποστήριζαν το σύστημα του Λι πλήθαιναν σαν τα μανιτάρια μετά τη βροχή. Το WWW έφτασε στο σημείο να υπερφαλαγγίσει κάθε άλλη υπηρεσία του Διαδικτύου εκτός από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία όλων των νέων εφαρμογών που αναπτύχθηκαν έκτοτε. Σήμερα στη Γενεύη, όπου βρίσκεται η έδρα του CERN, έχουν οργανώσει ένα πάρτι στο οποίο θα παρευρίσκεται και ο 54χρονος (πια) Λι, που φέρει πια και τον τίτλο του σερ. Το πάρτι θα μεταδοθεί και online. Μέσω του Web φυσικά…

SociaLMagazinE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com