Social Icons

.

Pages

13 Φεβρουαρίου 2011

NEWS / Την αναστολή του Συντάγματος αποφάσισε ο στρατός της Αιγύπτου

image

Τη διάλυση του Κοινοβουλίου και την αναστολή του Συντάγματος αποφάσισε ο στρατός της Αιγύπτου ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο να ικανοποιήσει το βασικότερο αίτημα των διαδηλωτών.

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο έδωσε επίσης το μεσημέρι της Κυριακής, όπως ζητούσαν οι διαδηλωτές, χρονοδιάγραμμα της μεταβατικής περιόδου, λέγοντας πως θα παραμείνει στην εξουσία για έξι μήνες ή για λιγότερο, εάν προκηρυχθούν εκλογές. Την ίδια στιγμή, οι διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ παρά την προσπάθεια του στρατού να τους απομακρύνει.

Η στρατιωτική ηγεσία, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Αιγύπτου μετά την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ την Παρασκευή, θα προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Οι συνταγματικές αλλαγές θα κριθούν με δημοψήφισμα.

Παράλληλα, διαλύονται και τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα, από τη σύνθεση των οποίων πρακτικά είχε αποκλειστεί κάθε φωνή της αντιπολίτευσης.

Ως υπηρεσιακή μένει επίσης στη θέση της η κυβέρνηση που όρισε ο Χόσνι Μουμπάρακ μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων, με στόχο την αντικατάστασή της από κυβέρνηση που θα προκύψει έπειτα από εκλογές.

Ο ρόλος του αντιπροέδρου Ομάρ Σουλεϊμάν θα καθοριστεί από το στρατό, ανέφερε ο πρωθυπουργός μετά τη συνεδρίαση της κυβέρνησης την Κυριακή.

Ήταν μάλιστα η πρώτη συνεδρίαση κυβερνητικού σχήματος στην Αίγυπτο που δεν έγινε υπό το βλέμμα του πορτρέτου του Μουμπάρακ, καθώς οι εικόνες του επί τριακονταετίας ηγέτη απομακρύνονται διακριτικά από τα δημόσια κτίρια.

Το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο φρόντισε να επαναλάβει στην ανακοίνωσή του ότι η Αίγυπτος θα σεβαστεί όλες τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει, και κυρίως την ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ.

Διαβάστε και μια ανάλυση που έγινε λίγες ώρες πριν απο τις σημερινές εξελίξεις:

Η τακτική του αιγυπτιακού στρατού για τον έλεγχο της εξέγερσης

Το αιγυπτιακό Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων, που ανέλαβε τον έλεγχο της χώρας μετά από την παραίτηση Μουμπάρακ, εξέδωσε χθες το τέταρτο ανακοινωθέν του. Η γλώσσα που χρησιμοποιείται στην ανακοίνωση είναι αρκετά αόριστη και θα προκαλέσει αρκετές απορίες  στην αντιπολίτευση, όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις του στρατού.

Σύμφωνα με  αμερικανούς  αναλυτές , το ενδιαφέρον του στρατού να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς θα παραμερίσει τα αιτήματα της αντιπολίτευσης για την διάλυση του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, την αναθεώρηση του συντάγματος και την διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών σε εύθετο χρόνο.

Η ανακοίνωση ξεκινά με τα εξής: « Οι αναγκαιότητες στην παρούσα φάση απαιτούν την αναδιάταξη των προτεραιοτήτων του κράτους κατά τρόπο που θα επιτρέψουν την επίτευξη των νομίμων αιτημάτων του αιγυπτιακού λάου, ώστε να ξεπεράσουν μαζί με την πατρίδα τις σημερινές συνθήκες. Το κράτος δικαίου δεν είναι μόνο απαραίτητη εγγύηση για τις ατομικές ελευθερίες, αλλά την ίδια στιγμή είναι η μόνη βάση για την νομιμότητα της εξουσίας».

Με άλλα λόγια, ο στρατός­­- και μόνο ο στρατός- θα καθορίσει την ατζέντα του κράτους, που ενδέχεται να διαφέρει κατά πολύ από τις προτεραιότητες που έχει θέσει η αντιπολίτευση. Δηλαδή, το στρατιωτικό συμβούλιο αφήνει να αιωρούνται οι  δεσμεύσεις που είχε υποσχεθεί σε προηγούμενες ανακοινώσεις, που έκαναν λόγο για πρόταξη των συμφερόντων και αιτημάτων του λαού. Μέτα βεβαίως, διέταξε τον αιγυπτιακό λαό να επιστρέψει στις δουλειές του και έτσι καθάρισε και τους δρόμους.

Το τρίτο και τέταρτο σημείο του ανακοινωθέντος ενδέχεται να είναι και το πιο ανησυχητικό για την αντιπολίτευση.  Όπως αναφέρει, « η σημερινή κυβέρνηση και τα μέλη της θα πρέπει να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργιά της οικονομίας μέχρι να σχηματισθεί μία νέα κυβέρνηση. Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλιστεί η ειρηνική μετάβαση της εξουσίας σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο που θα επιτρέψει σε μία εκλεγμένη πολιτική δύναμη να κυβερνήσει τη χώρα και να χτίσει μία ελεύθερη  δημοκρατική χώρα».

Εδώ ο στρατός, δίνει ελπίδες για πλήρη αλλαγή του καθεστώτος, ξεκαθαρίζοντας ότι προς το παρόν το κυβερνών ΕΔΚ  θα παραμείνει ανέπαφο. Η Αίγυπτος μπορεί να δει αισθητές κυβερνητικές αλλαγές μέσα στις επόμενες μέρες. Για παράδειγμα, οι «πιστοί»  του Μουμπάρακ όπως ο υπουργός Πληροφοριών Annas El-Feki, φέρεται να είναι υπό κατ’ οίκον περιορισμό. Όμως ο στρατός πρέπει να διατηρήσει ένα πολιτικό όχημα, όπως το ΕΔΚ, για να ελέγχει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα, μέχρι να είναι έτοιμος για την διεξαγωγή εκλογών. Με το να επιλέγει να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς, ο στρατός   αποφεύγει την συνταγματική απαίτηση για διεξαγωγή εκλογών εντός 60 ημερών από την διάλυση της κυβέρνησης.

Το πέμπτο σημείο, περιέχει ευχάριστα νέα για το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, κάτι που ήταν αναμενόμενο.

Συγκεκριμένα: «To συμβούλιο δεσμεύεται πως η Αιγυπτιακή Αραβική Δημοκρατία θα τηρήσει όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις της καθώς και τις συνθήκες που έχει υπογράψει». Με την κίνηση του αυτή, ο στρατός καθιστά σαφές στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ , ότι η συνθήκη ειρήνης του 1978 θα παραμείνει ανέπαφη. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός  Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτησε αμέσως την δήλωση. Αναφερόμενος στην συνθήκη ειρήνης μεταξύ των δύο κρατών την χαρακτήρισε ως «τον ακρογωνιαίο λίθο της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή».

Στο τέλος της ανακοίνωσης, ο στρατός καλεί του αιγύπτιους πολίτες να συνεργαστούν με την αστυνομία. Οι δυνάμεις της αστυνομίας στην Αίγυπτο είχαν χρόνο να αναδιοργανωθούν και αυτή τη στιγμή ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους ανά τη χώρα, έχοντας λάβει εντολές από τον στρατό να καθαρίσουν τους δρόμους και να επαναφέρουν την τάξη. Το μήνυμα του στρατού στους πολίτες είναι να μην εμποδίζουν το έργο τους.

Ο στρατός δείχνει μία ασάφεια ως προς τις υποσχέσεις του στον λαό.  Όμως, ως προς τις απαιτήσεις του από αυτόν, είναι σαφέστατος. Κατά συνέπεια, οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης τις επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερης σημασίας. Εάν οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης αρχίσουν να κατηγορούν το στρατό για υπαναχωρήσεις σε σχέση με τις υποσχέσεις και επιχειρήσουν να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες, ο στρατός δεν θα δείξει την  επιείκεια που έδειξε στον Μουμπάρακ. Εάν η αντιπολίτευση αρνηθεί να καθαρίσει τους δρόμους, το στρατιωτικό καθεστώς  μπορεί να επικαλεστεί το δικαίωμα του στρατιωτικού νόμου. Για να διατηρήσει το καθεστώς, ο στρατός μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει και άλλες γνωστές τακτικές, όπως την επαναφορά της απειλής της ισλαμικής μαχητικότητας.

Μέχρι στιγμής, η Μουσουλμανική Αδελφότητα, δημοσίως  επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση, σεβόμενη τον στρατό. Ωστόσο, τουλάχιστον δύο ομάδες των διαδηλώνων, συμπεριλαμβανομένης και της ενωτικής ομάδας που αποκαλείται «Επαναστατική Ένωση Νεολαίας», έχει αρχίσει να εκδίδει αντι-ανακοινωθέντα προς το στρατιωτικό καθεστώς.

Μέσω αυτών, καλεί το καθεστώς να άρει τον νόμο έκτακτης ανάγκης, να διαλύσει το υπουργικό συμβούλιο και το κοινοβούλιο, να προκηρύξει εκλογές και να ορίσει ένα πενταμελές μεταβατικό κυβερνητικό συμβούλιο που θα αποτελείται από πέντε πολίτες και έναν εκπρόσωπο του στρατού.

Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο, ποιες είναι οι συγκεκριμένες ομάδες που διακινούν τα αντι-ανακοινωθέντα και πόσους ανθρώπους αντιπροσωπεύουν.  Εάν αποφασίσουν να παραμείνουν στους δρόμους, είναι σίγουρο πως ο στρατός θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να καταστείλει την αντίσταση.

ΠΖ- Stratfor

SociaLMagazinE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com