Social Icons

.

Pages

17 Φεβρουαρίου 2011

Health / Όλα όσα δεν ξέρετε για την λειτουργία των νεφρών

image

Από τα βασικότερα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού, οι νεφροί επιτελούν μια σειρά εργασιών για την ομαλή λειτουργία της υγείας μας. Δείτε, ποια είναι ακριβώς τα "καθήκοντά" τους και πού οφείλονται οι ασθένειες που τους απειλούν

Από τους νεφρούς περνούν καθημερινά περίπου 200 λίτρα αίματος και από αυτά ξεκαθαρίζουν και αποβάλλονται περίπου 2 λίτρα ούρων με όλες τις άχρηστες ουσίες που παρήγαγε ο οργανισμός και οι οποίες ως βλαπτικές θα έπρεπε να απομακρυνθούν.

Αρχικά στα σπειράματα διηθούνται (κοσκινίζονται με απλά λόγια τα 200 λίτρα αίματος), δηλαδή αφήνονται να περάσουν όλα όσα πρέπει και ότι περιέχει το αίμα (δεν φεύγουν τα κύτταρα του αίματος, τα λευκώματα και οτιδήποτε έχει μεγάλο μέγεθος) και στη συνέχεια στα σωληνάρια ξεκαθαρίζεται ποια θα φύγουν και ποιες ακόμη ουσίες θα προστεθούν (εκκριθούν) μέσα στα σωληνάρια για να απομακρυνθούν.

Εκτός από την αποβολή των άχρηστων ουσιών, οι νεφροί είναι υπεύθυνοι και για την παραγωγή σημαντικών ορμονών, οι οποίες είναι η ενεργός βιταμίνη D3 (υπεύθυνη για την κατασκευή των οστών και άλλων λειτουργιών που έχουν σχέση με το ασβέστιο), η ερυθροποιητίνη (υπεύθυνη για την παραγωγή αίματος) και η ρενίνη (υπεύθυνη για την ρύθμιση των υγρών του οργανισμού την αρτηριακή πίεση).

Τα ούρα μετά την παραγωγή τους στους νεφρούς, με τους ουρητήρες οδηγούνται στην κύστη όπου μπορούν να παραμείνουν από μία έως 8 ώρες.

Νεφρική ανεπάρκεια

Μιλάμε για νεφρική ανεπάρκεια όταν οι νεφροί έχουν χάσει μέρος ή το σύνολο της λειτουργίας τους. Είναι κατάσταση επικίνδυνη διότι το νερό που πίνουμε ή παίρνουμε με οποιοδήποτε τρόπο και οι άχρηστες ουσίες που παράγονται καθημερινά δεν μπορούν να απομακρυνθούν από το σώμα μας.

Οξεία νεφρική ανεπάρκεια είναι η κατάσταση κατά την οποία έχουμε νεφρική βλάβη, η οποία όμως συνήθως δεν είναι μόνιμη, αν και ορισμένες φορές έχουμε μόνιμη καταστροφή των νεφρών

Έχουμε τέσσερα στάδια χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας, την ελαφρά (κάθαρση κρεατινίνης >90 ml/min), την ήπια (κάθαρση κρεατινίνης=60-89 ml/min), την μέτρια (κάθαρση κρεατινίνης=30-9 ml/min), την σοβαρή (κάθαρση κρεατινίνης=15-29 ml/min) και αυτή που χρειάζεται υποκατάσταση της νεφρικής λειτουργίας με τεχνητό νεφρό ή περιτοναϊκή κάθαρση (κάθαρση κρεατινίνης<15 ml/min)

Η πρώτη αιτία χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου στις ΗΠΑ είναι ο διαβήτης (ευθύνεται για το 44% των νεοεισερχόμενων σε μέθοδο κάθαρσης) και δεύτερη συχνότερη αιτία είναι η υπέρταση (ευθύνεται για το 35% των νεοεισερχόμενων σε μέθοδο κάθαρσης).

Η υπερτροφία του προστάτη διαπιστώνεται στο 50% αυτών που έχουν ηλικία από 51-60 χρόνων και το 90% αυτών που είναι άνω των 80 χρόνων.

Οι υγιείς νεφροί λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα κάθε ημέρα της εβδομάδας για να είμαστε τελείως καλά. Όταν οι νεφροί παύουν να λειτουργούν (νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου) αρχίζει η κάθαρση με τεχνητό νεφρό. Επάρκεια της κάθαρσης σημαίνει απλά ότι μας παρέχει η μέθοδος με το φίλτρο τόση νεφρική λειτουργία, ώστε να μας βοηθά να ζούμε και να αισθανόμαστε καλά.

Δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε ότι το φίλτρο υποκαθιστά κάποιες από τις λειτουργίες του νεφρού (και αυτό μερικώς) και όχι όλες (λχ. δεν διορθώνει την έλλειψη της ευθροποιητίνης, της βιταμίνης D3).

Στις ΗΠΑ περίπου 50.000 ασθενείς είναι στη λίστα αναμονής για νεφρικό μόσχευμα και από αυτούς κάθε χρόνο παίρνουν νεφρό οι 14.000 ασθενείς. Σε ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκειας μία καλή δίαιτα σε λεύκωμα (πολλές πρωτεΐνες) οδηγεί σε μεταβολική οξέωση, η οποία μπορεί να διορθωθεί μόνο με μείωση της δίαιτας σε λευκώματα. Η οξέωση λοιπόν αυτή προκαλεί απώλεια μυϊκής μάζας και απώλεια των μετάλλων των οστών (ασβεστίου και φωσφόρου) και συμβάλει στην εμφάνιση αντίστασης στην ινσουλίνη.

Οι τροφές που περιέχουν λευκώματα είναι πλούσιες και σε νάτριο (αλάτι), οξέα, φώσφορο και πρόδρομες ουσίες ουραιμικών τοξινών (ινδόλες, φαινόλες, μέσου μοριακού βάρους ουσίες). Συνεπώς, η υπερβολική κατανάλωση των πλούσιων σε λευκώματα συμβάλλει στην εμφάνιση επιπλοκών, όπως υπέρτασης (πολύ αλάτι), υπερπαραθυρεοειδισμός (πολύ φώσφορος), ουραιμικά συμπτώματα (πολλές πρόδρομες τοξίνες). Να θυμάστε ότι πολλά από τα προβλήματα που έχετε εξ αιτίας της νεφρικής ανεπάρκειας μπορούν να διορθωθούν με κατάλληλη τροποποίηση της δίαιτας.

Του Κώστα Μαυροματίδη, Νεφρολόγου, Διευθυντή Νεφρολογικού Τμήματος Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής και επιστημονικού συνεργάτη του www.iator.gr .

SociaLMagazinE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com