Αμερικανοί ερευνητές πιστεύουν ότι μπορούν να αναπτύξουν αιμοφόρα αγγεία έτοιμα για χρήση σε επεμβάσεις μπαι πας.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε μπαμπουίνους και σκύλους και δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Science Translational Medicine’ υποδεικνύει ότι αγγεία θα μπορούσαν να διατηρηθούν μέχρι ένα χρόνο και να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς.
Στην επέμβαση μπαι πας δεν είναι πάντα δυνατό να χρησιμοποιηθούν τα αγγεία του ίδιου του ασθενούς. Πολλές ερευνητικές ομάδες προσπαθούν να δημιουργήσουν τεχνητά αγγεία.
Οι ερευνητές, της εταιρείας βιοτεχνολογίας Humacyte, της ιατρικής σχολής Brody στο Πανεπιστήμιο τη Ανατολικής Καρολίνας και του Πανεπιστημίου Duke, ανέπτυξαν τεχνητή ‘σκαλωσιά’ σε σχήμα σωλήνα και πρόσθεσαν ανθρώπινα λεία μυϊκά κύτταρα.
Καθώς αναπτύχθηκαν τα κύτταρα έχτισαν τη δική τους ‘σκαλωσιά’ από κολλαγόνο και η αρχική δομή διασπάστηκε.
Στη συνέχεια οι ερευνητές καθάρισαν τη ‘σκαλωσιά’ για να εξουδετερώσουν τα εναπομείναντα κύτταρα ώστε να μεταμοσχευτεί ο σωλήνας κολλαγόνου χωρίς να προκαλέσει αντίδραση από το ανοσοποιητικό.
Οι σωλήνες μπορούν να διατηρηθούν για διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών και όταν χρησιμοποιήθηκαν σε μπαμπουίνους επέτρεψαν τη φυσιολογική ροή αίματος, μετά από δοκιμή 6 μηνών.
Ο συνδυασμός της δυνατότητας αποθήκευσης και της μεταμόσχευσης αγγείων σε οποιονδήποτε ασθενή έχει ενθουσιάσει τους ερευνητές. Δήλωσαν ότι δεν υπάρχει περίοδος αναμονής για τους ασθενείς όσον αφορά το μόσχευμα, καθώς τα αγγεία έχουν ήδη παραχθεί και αποθηκευτεί.
Ο Καθηγητής John Hunt, θεωρεί πως πρέπει να αντιμετωπιστούν θέματα ασφάλειας και δηλώνει ότι είναι μεγάλη η απόσταση από την παραγωγή ‘προϊόντων’ με βάση τα κύτταρα, για υγιή ζώα και μικρή διάρκεια έως την παραγωγή τους για ασθενείς ανθρώπους για όλη τους τη ζωή.
Οι ερευνητές ελπίζουν να ξεκινήσουν δοκιμές σε ανθρώπους το επόμενο έτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου