Η κατανάλωση οινοπνευματωδών και η σύνδεσή της με την υγεία αποτελούν ένα από τα πιο «δημοφιλή» θέματα της ιατρικής έρευνας. Ένα απλό σερφάρισμα σε μια μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο δίνει δεκάδες εκατομμύρια αποτελέσματα για αυτή τη συσχέτιση. Στον πίνακα που ακολουθεί σας παραθέτουμε ένα μόνο απάνθισμα από τον τεράστιο όγκο των (αντικρουόμενων πολλές φορές) ερευνητικών στοιχείων σχετικά με τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους από την κατανάλωση αλκοόλ.
Οφέλη
ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ προστατεύει την καρδιά- τόσο την ανδρική όσο και τη γυναικεία- από τη στεφανιαία νόσο, που αποτελεί κύρια αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιστημονικά στοιχεία έχουν δείξει επίσης οφέλη από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ακόμη και σε άτομα που εμφανίζουν ήδη παράγοντες κινδύνου για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση. Περισσότερες από 100 μεγάλες μελέτες μαρτυρούν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου, ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, περιφερικής αγγειοπάθειας, αιφνιδίου καρδιακού θανάτου και θανάτου απ΄ όλα τα καρδιαγγειακά αίτια (η μείωση των κινδύνων αυτών κυμαίνεται από 25% ως 70% ανάλογα με τη μελέτη). Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί αν τα οφέλη για την καρδιά αφορούν μόνο το κρασί λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών τις οποίες περιέχει ή την ίδια την αιθανόλη που περιέχεται σε όλα τα αλκοολούχα ποτά.
ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ
Μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο επιστημονικό έντυπο «Νeurology» έδειξε ότι τα άτομα που καταναλώνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ εμφανίζουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης ανοιών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ, σε σύγκριση με όσα δεν καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ. Δεδομένου ότι το αλκοόλ και δη το κρασί προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα, πιστεύεται ότι δρα θετικά και στα αγγεία του εγκεφάλου. Ωστόσο όλα αυτά ισχύουν μόνο αν τηρείται το μέτρο στην κατανάλωση. Και αυτό διότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί αντιθέτως να μειώσει τον όγκο του εγκεφάλου, και μάλιστα τα μεγαλύτερα «θύματα» είναι οι γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες.
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ
Μελέτη ειδικών του Κέντρου Έρευνας Fred Ηutchinson για τον Καρκίνο έδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Πώς συμβαίνει αυτό; Το αλκοόλ φαίνεται ότι επιδρά στην παραγωγή και στον μεταβολισμό της τεστοστερόνης, μειώνοντας τις κυκλοφορούσες ορμόνες που επηρεάζουν τον προστάτη. Δύο ποτηράκια αλκοόλ την ημέρα φάνηκε να μειώνουν τον κίνδυνο υπερπλασίας του προστάτη κατά 38%.
ΠΕΤΡΑ ΣΤΗ ΧΟΛΗ
Στις μεγάλες αμερικανικές μελέτες Νurse΄s Ηealth Study και Ηealth Ρrofessionals Follow-up Study, που θεωρούνται ορόσημα στον τομέα της μακροπρόθεσμης παρακολούθησης της υγείας ανδρών και γυναικών, φάνηκε ότι τα άτομα που έκαναν μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στη χολή (κατά 50%) αλλά και διαβήτη τύπου 2. Το μέτρο στην κατανάλωση φαίνεται να αποτελεί πάντως το «κλειδί» για θετική επίδραση στον οργανισμό, καθώς μεταανάλυση 15 διαφορετικών μελετών δεν έδειξε κανένα όφελος σε άτομα που κατανάλωναν περισσότερα από τέσσερα ποτά ημερησίως.
ΗΠΑΡ
Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να κάνει καλό στο ήπαρ, επιταχύνοντας την ανάρρωση κατεστραμμένων ηπατικών κυττάρων.
4ΣΤΥΣΗ
Μελέτη που διεξήχθη σε 1.500 άνδρες στην Αυστραλία έδειξε ότι σε όσους έκαναν μέτρια κατανάλωση αλκοόλ εμφανίστηκαν 30% χαμηλότερα ποσοστά στυτικής δυσλειτουργίας σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου. Πιστεύεται ότι το αλκοόλ με μέτρο βοηθά στην καλύτερη αιμάτωση των αγγείων του πέους. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ ωστόσο είχε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
Κίνδυνοι
ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ από νεαρές γυναίκες μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες για το αναπαραγωγικό σύστημα, όπως διαταραχές του εμμηνορροϊκού κύκλου, σεξουαλική δυσλειτουργία και πιθανές αποβολές κατά την κύηση, σύμφωνα με μελέτη ειδικών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και του Πανεπιστημίου της Βόρειας Ντακότας. Άλλες μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι το αλκοόλ στην εγκυμοσύνη συνδέεται με σοβαρά προβλήματα γενετικών ανωμαλιών, αλλά και προβλημάτων σωματικής και νοητικής ανάπτυξης στο παιδί που θα έλθει στον κόσμο.
ΡΙΝΙΤΙΔΑ
Μελέτη δανών ειδικών που περιελάμβανε 5.870 γυναίκες έδειξε ότι όσες εξ αυτών κατανάλωναν περισσότερα από δύο ποτήρια αλκοόλ ημερησίως εμφάνιζαν αυξημένο κατά 78% κίνδυνο για χρόνια αλλεργική ρινίτιδα σε σύγκριση με όσες κατανάλωναν λιγότερο από ένα ποτό την εβδομάδα. Αν και ο ακριβής μηχανισμός που κρύβεται πίσω από αυτή τη σύνδεση δεν είναι ακόμη γνωστός, οι ερευνητές σημειώνουν ότι το αλκοόλ προκαλεί έντονη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία πιθανώς οδηγεί στην αλλεργική ρινίτιδα.
ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ - ΚΙΡΡΩΣΗ
Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με φλεγμονή του ήπατος (αλκοολική ηπατίτιδα) αλλά και με κίρρωση (εμφάνιση ουλώδους ιστού στο ήπαρ, η οποία είναι εν δυνάμει θανατηφόρος κατάσταση).
ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Ως σήμερα η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ είχε συνδεθεί με πρόκληση διαφορετικών μορφών καρκίνου, όπως του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του μαστού, του παχέος εντέρου και του ορθού, αλλά και του ήπατος. Τώρα τα νέα στοιχεία δείχνουν επίσης σύνδεση με κάποιες μορφές καρκίνου ακόμη και με πιο ήπια κατανάλωση, κάτι που πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω. 8 ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
Ακόμη όμως και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει επιπτώσεις, όπως πρόκληση διαταραχών του ύπνου, μείωση των αντανακλαστικών, αλλά και επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις με φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά, ορισμένα παυσίπονα και ηρεμιστικά.
ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ
Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ έχει φανεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων, καθώς συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες οστεοπόρωσης. Το τοπίο παραμένει θολό σχετικά με την επίδραση της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ στην οστεοπόρωση.
ΤΡΟΧΑΙΑ
Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται μια από τις κύριες αιτίες θανάτων που θα μπορούσαν να προληφθούν. Σε πολλές χώρες όπως οι ΗΠΑ το πολύ αλκοόλ κρύβεται πίσω από περίπου τα μισά αυτοκινητικά δυστυχήματα.
ΣΧΕΣΕΙΣ
Το πολύ αλκοόλ μπορεί να συμβάλλει στην κατάθλιψη και στη βία, καταστρέφοντας σχέσεις και οικογένειες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου