Η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται σταδιακά τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά οι συνέπειες της υπερθέρμανσης δεν είναι ομοιόμορφες σε όλα τα μήκη και πλάτη της Υφηλίου.
Οι επιστήμονες επιχειρούν να κατανοήσουν την επίδραση της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε τοπικό επίπεδο, έχοντας την πεποίθηση ότι μια τέτοια προσέγγιση αφενός αφορά περισσότερο τις τοπικές κοινωνίες και αφετέρου συμβάλλει αποτελεσματικότερα στο σχεδιασμό στρατηγικών και την ανάληψη δράσεων για την ανάσχεση του φαινομένου.
Εμπόδιο στην ολοκλήρωση των απαραίτητων ερευνών στάθηκε το γεγονός ότι τα αποτελέσματα των παρατηρήσεων των ανέμων που πνέουν στις ωκεάνιες ζώνες ήταν εσφαλμένα.
Η κοινή πεποίθηση ήταν ότι οι άνεμοι των ωκεανών έχουν ενισχυθεί εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Οι Hiroki Tokinaga και Shang-Ping Xie από το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο του Ειρηνικού Ωκεανού, του Πανεπιστημίου της Χαβάης, απομόνωσαν το σφάλμα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνεμοι στην τροπική ζώνη του Ατλαντικού Ωκεανού εξασθένησαν τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα την ενίσχυση των βροχοπτώσεων στον Αμαζόνιο και την ακτή της Γουνέας και τη μείωση τους στην υποσαχάρια αφρικανική ζώνη.
Βασικότερο συμπέρασμα των επιστημόνων είναι ότι η εξασθένηση των ανέμων προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων στον δυτικό Ατλαντικό με αποτέλεσμα τη μείωση των απαραίτητων θρεπτικών ουσιών για τη διατήρηση της υποθαλάσσιας ζωής.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο τεύχος Φεβρουαρίου του επιστημονικού περιοδικού Nature Geoscience.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου