Social Icons

.

Pages

2 Φεβρουαρίου 2011

CYBER WAR / ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΟΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Η άσκηση αυτή είναι η δεύτερη εθνική ά­σκηση κυβερνοπολέμου στην Τουρκία και διεξάγε­ται υπό τον συντονισμό του Κέ­ντρου Ασφάλειας Ηλεκτρονι­κών Υπολογιστών και Ηλε­κτρονικών της Τουρκίας, BDjGEM (Bilgisayar Guvenlik ve Elektronik Merkezi). Η συγκε­κριμένη άσκηση ήταν προ­γραμματισμένη να πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 15 Οκτωβρίου 2010, αλλά ανεβλήθη διότι ορισμένοι από τους 34 κρατικούς φορείς που θα συμμετείχαν δεν είχαν ακόμη ολοκληρώσει τις προετοιμα­σίες τους.

Σημειώνεται ότι στην προη­γούμενη άσκηση (ΒΟΜΕ 2008), η οποία είχε γίνει από 20 έως 21 Νοεμβρίου 2008, εί­χαν συμμετάσχει μόνο 8 κρα­τικοί φορείς, και συγκεκριμέ­νως η Προεδρία της Δημοκρα­τίας, η Πρωθυπουργία, το υπουργείο Δικαιοσύνης, το Ελε­γκτικό Συνέδριο, το θησαυρο­φυλάκιο, η Κεντρική Τράπεζα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Γενική Διεύθυνση Κτηματο­λογίου. Σκοπός της εν λόγω α­σκήσεως ήταν ο έλεγχος των θεσμικών διαδικασιών καθώς και των διαδικασιών, συνερ­γασίας των συμμετασχόντων φορέων.

Παιχνίδια Πολέμου.

Τα σενάρια της πρώτης ασκή­σεως ήταν τέσσερα. Το πρώτο αφορούσε την ασφάλεια επι­κοινωνιών και είχε σκοπό τη χρησιμοποίηση κρυπτογραφι­κών συστημάτων προς εξα­σφάλιση του απορρήτου των ε­πικοινωνιών. Το δεύτερο είχε να κάνει με τις εσωτερικές δια­δικασίες κάθε φορέα, και συ­γκεκριμένως τον έλεγχο της α­ντιδράσεως τους σε περίπτω­ση επιθέσεως, καθώς επίσης των δυνατοτήτων συντονισμού των διαφόρων τμημάτων του. Το τρίτο σενάριο είχε σκοπό τον έλεγχο των δυνατοτήτων συντονισμού του κέντρου δι­ευθύνσεως της ασκήσεως με ό­λους τους φορείς και το τέ­ταρτο αφορούσε την αντιμε­τώπιση επιθέσεων από το εξω­τερικό.

Τα συμπεράσματα από την πρώτη άσκηση, τα οποία επη­ρέασαν τα σενάρια της εφετι­νής ασκήσεως, ήταν τα εξής:

Ορισμένοι από τους φορείς δεν μπόρεσαν να αποστείλουν υπογεγραμμένα και κωδικόποιημένα σήματα – Αρκετά από τα υπογεγραμμένα και κω­δικοποιημένα σήματα που ε­στάλησαν δεν αναγνωρίσθη­καν από το σύστημα – Δεν υπήρξε ορθή τήρηση των κα­ταχωρήσεων των συστημάτων σε θέματα ασφαλείας, όπως αυτές καθορίζονται από τις υ­φιστάμενες διαδικασίες – Δια­πιστώθηκε ότι οι χειριστές των συστημάτων πρέπει να ελέγ­χουν περιοδικώς τους συγκε­κριμένους φακέλους καταχω­ρήσεων – Ορισμένοι από τους φορείς που εδέχθησαν επίθε­ση δεν ενημέρωσαν το κέντρο συντονισμού της ασκήσεως -

Μερικοί φορείς δεν υπέβαλαν τα έγγραφα που της ζητήθη­καν σύμφωνα με τις διαδικα­σίες χρόνου υπογραφών. Δια­πιστώθηκε ότι όταν πραγμα­τοποιήθηκαν επιθέσεις, δεν υ­πήρξε συντονισμός στο εσω­τερικό των φορέων, αλλά ού­τε και αλληλοενημέρωση των τμημάτων τους.

Ελλειψη συντονισμού.

Από τα συμπεράσματα της πρώτης ασκήσεως προέκυψε η ανάγκη όπως η επόμενη ά­σκηση πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2010 (που, όπως προανεφέρθη, α­ναβλήθηκε για τον Ιανουάριο του 2011), προκειμένου να υπάρξει χρόνος προς εξάλειψη των προβλημάτων συντονι­σμού μεταξύ των φορέων, αλ­λά και στο εσωτερικό τους. Σύμφωνα με τις προτάσεις που υπεβλήθησαν μετά τα παρα­πάνω συμπεράσματα και δια­πιστώσεις, στην επόμενη άσκηση, αυτή που έγινε μετα­ξύ 25-28 Ιανουαρίου 2011, ο α­ριθμός των συμμετεχόντων θα έπρεπε να αυξηθεί, εξου και προέκυψε ο εφετινός αριθμός των 34 φορέων, και να συμ­μετάσχουν και φορείς του ι­διωτικού τομέα με δραστηριό­τητα στους τομείς παραγωγής προϊόντων προστασίας υπο­λογιστών (anti-virus) και πα­ροχής υπηρεσιών Internet.

Σημειώνεται ότι έναν περί­που χρόνο μετά, κατά τη σύ­γκληση του Συμβουλίου Εθνι­κής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας της 20ης Αυγούστου 2009, ο πρόεδρος του TUBITAK καθηγητής Nuket Yens σε παρουσίαση του στο ΣΕΑ ανέλυσε την πολιτική που πρέπει να εφαρμοσθεί στον τομέα του κυβερνοπολέμου/κυβερνοάμυνας και ανέ­φερε ότι η προστασία των δι­κτύων της Προεδρίας της Δη­μοκρατίας, της Πρωθυπουρ­γίας, των υπουργείων και άλ­λων κρατικών φορέων είχε α­νατεθεί στο TUBITAK. Στην ί­δια συνεδρίαση αποφασίστη­κε η δημιουργία μίας ανεξάρ­τητης Διοικήσεως Κυβερνοπολέμου (α.α.: η οποία έδωσε την αφορμή στον «ΚτΕ» της 26ης Σεπτεμβρίου 2009 να αντιπαραθέσει τις δυνατότητες της δικής μας πλευράς, ΕΥΠ, ΔΙΚΥΒ κ,λπ.).

Η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι τον κυβερνοπόλεμο φαίνεται από το γεγονός ότι το θέμα αυτό α­πασχόλησε εκ νέου το Συμ­βούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας κατά τη συνεδρίαση του της 27ής Οκτωβρίου 2010. Το απόσπασμα της ανακοινώ­σεως που εξεδόθη μετά το πέ­ρας της συνεδριάσεως για την Πολιτική Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, η οποία διήρκεσε 5 ώρες και 15 λεπτά, είχε την ε­ξής ιδιαίτερη αναφορά για τον κυβερνοπόλεμο: «Πραγματοποιήθηκε εκτενής παρουσίαση της διαστάσεως των επιθέσεων κυβερνοηολέμου σε διεθνές επί­πεδο και οι επιπτώσεις της α­πειλής αυτής στην εθνική άμυ­να. Στο πλαίσιο αυτό, αξιολογήθηκαν οι εργασίες που προω­θούνται στο Γενικό Επιτελείο για την αντιμετώπιση της απειλής του κυβερνοπολέμου».

Σημ.: Περιττό να αναφερ­θεί εδώ ότι σε αντίθεση με την Τουρκία, όπου το θέμα του κυβερνοπολέμου αποτέλεσε το αντικείμενο τουλάχιστον δυο συ­νεδριάσεων του ΣΕΑ, στη μία των οποίων παρουσιάσθηκε και συγκεκριμένη πολιτική στον τομέα αυτό, στην Ελλάδα όχι μόνο δεν υπάρχει ακόμη συ­γκεκριμένη εθνική πολιτική για τον κυβερνοπόλεμο, αλλά το ΚΥΣΕΑ δεν έχει ούτε καν μία στοιχειώδη ενημέρωση για τη σοβαρή αυτή απειλή.

Ένα χαρακτηριστικό της ε­φετινής ασκήσεως ήταν το γε­γονός ότι όλοι οι ασκηθέντες φορείς (34 συνολικώς) συμμετείχαν από τις κανονικές τους θέσεις εργασίας (στα κτίρια τους) ωσάν να σημειώνονταν πραγματικές επιθέσεις σε συ­γκεκριμένους στόχους.

Σκοπός της ασκήσεως ήταν:

■  Η προετοιμασία προς αντι­μετώπιση απειλών κυβερνοηο­λέμου.

■  Η διαπίστωση των δυνατο­τήτων συντονισμού μεταξύ των διαφόρων φορέων.

■  Η αναβάθμιση του επιπέδου επικοινωνίας μεταξύ των φο­ρέων.

■  Η επαύξηση της τεχνικής συ­νειδήσεως σε σχέση με την α­σφάλεια του κυβερνοχώρου και

■  Η ανταλλαγή γνώσεων και ε­μπειριών μεταξύ των φορέων.

Εφημερίδα: ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ – ΣΕΛ. 31 (29.01.2011)

SociaLMagazinE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com