"Επέστρεφε, αγαπημένη αίσθησις, όταν τα χείλη και το δέρμα ενθυμούνται" (Κ.Π. Καβάφης)
Kiss-in κατά της ομοφοβίας και του ΕΣΡ στο Σύνταγμα με τις ευλογίες του... Αγίου Βαλεντίνου
Το φιλί θεωρείται η ευγενέστερη, ρομαντικότερη και τρυφερότερη εκδήλωση αγάπης μεταξύ δύο ανθρώπων. Κι όμως, αυτή ακριβώς η πράξη, ειδικά στην γκέι εκδοχή της είναι που προκαλεί “ασύμμετρο” σοκ στους αυτόκλητους υπερασπιστές των χρηστών μας ηθών
Αρκετές δεκαετίες πριν, ένα περιπαθές φιλί στη μεγάλη οθόνη ήταν αρκετό για να “σκανδαλίσει”, ακόμα κι αν το αντάλλασσαν υπέρλαμπρα αστέρια του Χόλιγουντ - στο ινδικό του μάλιστα αντίστοιχο, το Μπόλιγουντ, μόλις τα τελευταία χρόνια οι πρωταγωνιστές άρχισαν να... φιλιούνται πραγματικά. Και πώς να μην “σκανδαλίζει” ένα φιλί όταν όχι σεξ αλλά ούτε γυμνό δέρμα καλά καλά δεν μπορείς να δείξεις; Οι εποχές βέβαια άλλαξαν – στην Ινδία, τώρα αλλάζουν - κι από τα 70's και δώθε τα έχουμε δει επί σκηνής όλα – στην κυριολεξία. Είτε μιλάμε για σινεμά, εμπορικό ή “underground”, είτε για τηλεόραση (ειδικά τη μεταμεσονύχτια “ζώνη”), είτε για Διαδίκτυο. Έχουμε δει έρωτες κι ερωτικές πράξεις σε κάθε δυνατή μορφή, από την “Αυτοκρατορία των Αισθήσεων” και τις “120 Μέρες στα Σόδομα” μέχρι τις 9 1/2 Βδομάδες και την Τσιτσιολίνα να το κάνει με άλογο. Βλέπουμε καθημερινά “σοφτ” πορνό ακόμα και στις διαφημίσεις. Βλέπουμε σε εμπορικά σίριαλ από σεξουαλική βία και βιασμούς μέχρι ανήλικα να πουλάνε ερωτισμό σε τηλεπαιχνίδια. Πράγματι, ένα φιλί είναι το τελευταίο πράγμα που θα έπρεπε να μας “σοκάρει” σήμερα...
Έλα μου όμως που υπάρχουν φιλιά και φιλιά. Μερικά φιλιά είναι λιγότερο ίσα από τα άλλα, ειδικά αν αφορούν άτομα του ίδιου φύλου. Αυτή η τόσο ζεστή, τόσο χαρακτηριστικά ανθρώπινη εκδήλωση αγάπης σοκάρει όσους ανάγουν την ομοφυλοφιλία και γενικότερα τη μη συμβατική σεξουαλικότητα στο επίπεδο του βίτσιου. Που σημαίνει, δεκτόν να οργιάζετε (λατρεύουμε να σας μισούμε γι' αυτό) αλλά όχι και να δείχνετε ότι μπορείτε επίσης να δείξετε τρυφερότητα, αγάπη, αφοσίωση. Κι ας ακούγεται παράταιρο αυτό για μια κοινωνία κι ένα σύστημα που έχουν πλέον αποφασίσει ν' αποδεχθούν, με κρύα έστω καρδιά, κάποιες θεσμοποιημένες τουλάχιστον μορφές ομοφυλόφιλων σχέσεων όπως το σύμφωνο συμβίωσης κι ο γάμος!
Τα βιντεοκλίπ των Pink και Katty Perry που προσφάτως λογόκριναν “προληπτικά” Mad και MTV Greece δεν είχαν μήτε σκηνές σόκιν μήτε άγριο, ακατάλληλο δι' ανηλίκους σεξ. Η “θολούρα” και στις δύο περιπτώσεις αφορούσε ένα αγαπησιάρικο φιλί μεταξύ αγοριών. Τα κανάλια δικαιολογήθηκαν ότι “έτσι παρέλαβαν” το υλικό ενώ επικαλέστηκαν και τον “φόβο” του ΕΣΡ, που ειδικά σε ό,τι αφορά τους γκέι δρέπει αυτοδίκαια δάφνες Ιεράς Εξέτασης (και θα πρέπει κάποια στιγμή να λογοδοτήσει για τη ρατσιστική αλλά και αντισυνταγματική του αυτή πρακτική (ήδη μάλιστα έχουν γίνει κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση). Τι να πρωτοθυμηθούμε, το κλείσιμο προ ετών LGBT ραδιοφωνικής εκπομπής στον 9.41 γιατί – θου, Κύριε! - “διαφήμιζε μπαρ για ομοφυλόφιλους και προφυλακτικά”, τον “συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό” του... Μπομπ τον Σφουγγαράκη που “βλάπτει την ηθική και πνευματική ανάπτυξη των ανηλίκων”(!), το περσινό πρόστιμο στο Mega για την προβολή της κωμωδίας “Straight Story”, το άλλο για το φιλί μεταξύ δύο κοριτσιών σε τηλεοπτική διαφήμιση τσιχλόφουσκας ή το παλιότερο (και πιο γνωστό, γιατί ειδικά με τα γκέι φιλιά το ΕΣΡ έχει θέμα) περιστατικό με το γκέι φιλί στο σίριαλ του Παπακαλιάτη “Κλείσε τα Μάτια” (2003); Βεβαίως, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε εντέλει το συγκεκριμένο πρόστιμο (2007), γνωμοδοτώντας ορθότατα ότι “το φιλί παρουσίαζε την υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα μιας ομάδας, οι ερωτικές επιλογές της οποίας όχι μόνο δεν αποδοκιμάζονται από τη συνταγματική τάξη της χώρας, αλλά τουναντίον επιβάλλεται να γίνονται απολύτως σεβαστές και μπορούν να εκφράζονται στα έργα τέχνης». Με παρόμοιο σκεπτικό, εξάλλου, ο Συνήγορος του Πολίτη καταδίκασε τη λογοκρισία ενός “γκέι” φιλιού στην παράσταση «Ρούσαλκα» της Λυρικής (2009), θεωρώντας την ομοφυλόφιλη ερωτική επιθυμία «κοινωνικό δεδομένο» που προστατεύεται από το Σύνταγμα, οπότε “μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα σε ένα καλλιτεχνικό έργο”. Ωστόσο το ΕΣΡ επιμένει, καλώντας τώρα σε απολογία το Mad για το πρόσφατο βιντεοκλίπ της Kylie Minogue “All the Lovers”, όπου στην αρχή δεκάδες, έπειτα εκατοντάδες και στο τέλος μυριάδες αγόρια και κορίτσια υψώνουν χορεύοντας έναν ουρανοξύστη από ημίγυμνα κορμιά (εν είδει επικής φωτογραφίας του Σπένσερ Τιούνικ) κι ανταλλάσσουν θωπείες και φιλιά σε κάθε δυνατό συνδυασμό, με απόλυτη φυσικότητα και δίχως ίχνος χυδαιότητας – να δεις που τελικά αυτό είναι που ενοχλεί περισσότερο.
Kiss off, άντε φιληθείτε! Αυτή η “ευχή” θα ταίριαζε γάντι στους Ιεροεξεταστές του ΕΣΡ και τους ομοϊδεάτες τους, που ως μεταμοντέρνοι... Γραμματείς και Φαρισαίοι και υποκριτές έχουν ανάγει σε υψηλή τέχνη το να διαλύουν κουνούπια (με... χειρουργική ακρίβεια) και να καταπίνουν καμήλες (αμάσητες). Σ' αυτούς αλλά και τα “συνένοχα” - και, τάχα μου, μες την αντισυμβατικότητα και την τρεντιά - νεανικά μουσικά κανάλια απευθύνεται το Kiss-in event ή, αλλιώς, η “διαδήλωση φιλιών” που πραγματοποιείται στο Σύνταγμα τη Δευτέρα 14/2, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου (εκκίνηση 8μμ, πεζόδρομος Ερμού & Νίκης, στο συντριβάνι). Η εκδήλωση έχει διεθνή χαρακτήρα εφόσον θα συμβεί ταυτόχρονα σε πολλές μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο. Συμμετέχουν Athens Pride (η οποία ήδη υιοθέτησε για κεντρικό σύνθημα στη φετινή παρέλαση-πορεία της 5ης Μαϊου το “Φίλα με Παντού”), Colour Youth, ΟΛΚΕ, 10% και άλλες συλλογικότητες. Kiss-in or... Kiss off λοιπόν στην Αθήνα, την Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο.
του Θοδωρή Αντωνόπουλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου