Μείωση των μεγάλων ψαριών θηρευτών στους ωκεανούς εξαιτίας της υπεραλίευσης διαπιστώνουν Καναδοί επιστήμονες, κάτι που όπως λένε έχει επιτρέψει στους πληθυσμούς μικρών ψαριών να διπλασιαστούν τα τελευταία εκατό χρόνια.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, οι πληθυσμοί τόνου, μπακαλιάρου και άλλων μεγάλων ψαριών έχουν συρρικνωθεί κατά περίπου 65%, ενώ -εν τη απουσία τους- μικρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, οι ρέγγες και οι γαύροι... αυξάνονται και πληθύνονται.
Τον τελευταίο αιώνα ωστόσο πληθαίνουν και οι ενδείξεις ότι οι ωκεανοί έχουν φθάσει στα όριά τους όσον αφορά τη δυνατότητα να τρέφουν τους ανθρώπους, οι οποίοι πιάνουν τις ίδιες ή μικρότερες ποσότητες ψαριών, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της μελέτης. Η παροιμία «όταν λείπει η γάτα χορεύουν τα ποντίκια» συνοψίζει ιδανικά τις επιπτώσεις της υπεραλίευσης στους ωκεανούς μας, λέει ο καθηγητής Βίλι Κρίστενσεν, ο οποίος παρουσίασε τα συμπεράσματα. «Όταν τα μεγάλα ψάρια θηρευτές απομακρύνονται από τον ωκεανό, τα μικρά ψάρια ευημερούν».
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η μεγαλύτερη μείωση των πληθυσμών έχει συντελεστεί τα τελευταία 40 χρόνια.
Για την έρευνά τους δεν βασίστηκαν σε επίσημα στοιχεία κυβερνήσεων και φορέων, αλλά μελέτησαν 200 και πλέον μοντέλα θαλάσσιων οικοσυστημάτων από ολόκληρο τον κόσμο και προχώρησαν σε υπολογισμούς της βιομάζας των ψαριών από το 1880 έως το 2007. «Η βιομάζα των ψαριών είναι κάτι σαν το "τραπεζικό μας κεφάλαιο"», εξηγεί ο Κρίστενσεν. «Κάθε χρόνο υπάρχει ένας τόκος. Αυτό σημαίνει "βιώσιμη αλιεία". Εμείς όμως κατατρώμε το κεφάλαιο αυτό συνεχώς και πλέον τα αποθέματά μας είναι τόσο περιορισμένα που οι ποσότητες ψαριών, οι οποίες αλιεύονται, είναι μικρότερες απ' ό,τι το 1980».
Οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν στην έκθεσή τους ότι, παρά την αύξηση των μικρών ψαριών, ο συνολικός αριθμός τους παραμένει στάσιμος αντί να αυξάνεται ώστε να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση, ενώ οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί. «Η έκθεσή μας καταδεικνύει ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει επιπτώσεις και εδώ», λέει ο Κρίστενσεν. «Οι υψηλότερες θερμοκρασίες των υδάτων θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση των ψαριών».
Πηγή:www.naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου