Η ανακάλυψη του λαμπτήρα πυρακτώσεων συνήθως αποδίδεται στον Τόμας Έντισον, ο οποίος έλαβε και το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις 27 Ιανουαρίου του 1880. Ωστόσο, οι προσπάθειες για την υλοποίηση αυτής της ιδέας είχαν ξεκινήσει πολλά χρόνια νωρίτερα και από διάφορους ερευνητές.
Τα πρώτα αξιόλογα πειράματα έγιναν στη δεκαετία του 1860 από τον άγγλο φυσικό και χημικό Τζόζεφ Σουάν, ο οποίος επεδίωξε να κατασκευάσει λάμπες με νήμα άνθρακα, αλλά η επιτυχία είχε μικτή διάρκεια, αφού έπειτα από μερικά λεπτά το νήμα καταστρεφόταν. Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα, αποφάσισε να επαναλάβει τα πειράματά του, αξιοποιώντας μία νέα εφεύρεση, την αντλία υψηλού κενού. Ο Σουάν παρουσίασε την ηλεκτρική του λάμπα το 1879, αλλά διαπίστωσε ότι είχε αργήσει λίγο…
Μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, ο Τόμας Έντισον είχε υποβάλει αίτηση ευρεσιτεχνίας για έναν όμοιο λαμπτήρα κενού. Την πρωτοχρονιά του 1879 παρουσίασε μια συστοιχία από 50 λαμπτήρες, οι οποίες έπαιρναν ρεύμα από μια γεννήτρια συνεχούς ρεύματος. Τρία χρόνια αργότερα άρχισε τη βιομηχανική παραγωγή τους στο ιδιόκτητο εργοστάσιο «Edison Lamp Company» στο Νιου Τζέρσεϊ, το οποίο είχε συγκροτήσει με ξένες χρηματοδοτήσεις. Στο μεταξύ, αντικατέστησε το νήμα άνθρακα από σκληρές ίνες γιαπωνέζικου μπαμπού.
Ο Σουάν είχε αρχίσει την κατασκευή λαμπτήρων στη Μ. Βρετανία από το 1880, επιλέγοντας ως νήμα πυρακτώσεως ίνες βαμβακιού, επεξεργασμένες με άνθρακα.
Η ζωή του Θωμά Έντισον
Ο Θωμάς Έντισον γεννήθηκε το 1847 στην πολιτεία του Οχάιϊο από Ολλανδό πατέρα και Σκοτσέζα μητέρα. Ήταν το έβδομο παιδί της οικογένειας. Οι γονείς του πέθαναν, όταν ο Θωμάς ήταν μόλις 10 χρόνων.
Από 12 χρόνων άρχισε να πουλά εφημερίδες στο σιδηροδρομικό σταθμό έξω από την Νέα Υόρκη. Παράλληλα διάβαζε με μανία διάφορα βιβλία. Ιδιαίτερα του άρεσε η χημεία, η φυσική και η μηχανική.
Στο σιδηροδρομικό σταθμό του παραχώρησαν ένα βαγόνι για να μείνει. Εκεί δημιούργησε το πρώτο του επιστημονικό εργαστήριο, όπου έκανε τα πρώτα πειράματα της φυσικής και της χημείας.
Το 1868 έλαβε το πρώτο του δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, όταν εφηύρε το μηχάνημα εγγραφής των ψήφων. Συνέχισε τα πειράματά του και αργότερα εφηύρε τον τηλέγραφο. Η εφεύρεσή του αυτή τον έκανε διάσημο σ’ όλο τον κόσμο. Το 1878 εφηύρε το μικροτηλέφωνο, που σιγά-σιγά εξελίχτηκε στο τηλεφωνικό σύστημα που απολαμβάνουμε σήμερα. Επίσης εφηύρε το φωνόγραφο (ομιλούσα μηχανή), που στα πρώτα του στάδια ήταν χειροκίνητος. Αργότερα τελειοποιήθηκε στο γραμμόφωνο με επίπεδους δίσκους. Το ανήσυχο πνεύμα του τον ωθούσε να συνεχίσει τις έρευνες, ώσπου το 1879 και αφού ξόδεψε περίπου 40.000 δολάρια, πέτυχε την εφεύρεση της ηλεκτρικής λυχνίας διαρκείας.
Ο πρώτος σταθμός παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος εγκαταστάθηκε στην Νέα Υόρκη με διευθυντή τον Θωμά Έντισον.
Ο Θωμάς πέτυχε, σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια “Ήλιος”, πάνω από 1.030 εφευρέσεις. Τιμήθηκε από πολλά κράτη και του απονεμήθηκαν πολλοί τιμητικοί τίτλοι και μεταλλεία. Πέθανε το 1931 σε ηλικία 84 χρόνων.
Η εκπαιδευτικός Θάλεια Κ. Γεωργούβελα θα μας διηγηθεί ένα συγκεκριμένο περιστατικό της ζωής του, που δείχνει καθαρά ότι από την ψυχική στάση και διάθεση του ανθρώπου καθορίζονται οι πράξεις και οι ενέργειές του. Αν και ο Θωμάς Έντισον ορφάνεψε μικρός, δεν απελπίστηκε, πάλεψε, προσπάθησε και πέτυχε.
Όταν ήταν 67 χρόνων, μια βραδιά το επιστημονικό του εργαστήριο, εξοπλισμένο με μηχανήματα αξίας 2.000.000 δολαρίων, και εργαστηριακά στοιχεία κόπου και μόχθου μιας ολόκληρης ζωής, τυλίχτηκε στις φλόγες. Ο γιος του, ο Τσαρλς, μόλις αντιλήφτηκε τη φωτιά, έτρεξε να βρει τον πατέρα του. Κάποια στιγμή τον διέκρινε ανάμεσα στις αναλαμπές της φλόγας. Το πρόσωπό του ήταν κατακόκκινο και τα λευκά μαλλιά του ανέμιζαν. Ο Τσαρλς πόνεσε τον πατέρα του, όταν τον είδε εκεί να στέκεται ανήμπορος και να βλέπει τη μανία της φωτιάς να κατακαίει τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής. Δεν ήταν πια νέος για ν’ αρχίσει από την αρχή πάλι. Ο πατέρας του τον είδε και φώναξε: “Πούυ είναι η μητέρα σου; Τρέξε να την φέρεις εδώ. Τέτοιο θέαμα δεν πρόκειται να ξαναδεί στη ζωή της”.
Το επόμενο πρωί, καθώς ο Θωμάς Έντισον περπατούσε ανάμεσα στις στάχτες όλων των ελπίδων και ονείρων του, τον άκουσε ο γιος του να λέει: “Υπάρχουν οφέλη ακόμα και στη συμφορά. Όλα μας τα λάθη κατακάηκαν. Δόξα τω Θεώ, μπορούμε ν’ αρχίσουμε από την αρχή πάλι”.SociaLMagazinE
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου