Το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική συνδέεται με τη μείωση του ρυθμού γεννήσεων των πολικών αρκούδων στον κόλπο Χάντσον, στον Καναδά.
Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Communications».
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν επιστημονικά δεδομένα από το 1990 και μετά. Όπως διαπίστωσαν, όσο αυξανόταν η θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να λιώνουν οι πάγοι, τόσο μειωνόταν ο ρυθμός γεννήσεων των πολικών αρκούδων.
Την άνοιξη και το καλοκαίρι, οι θηλυκές αρκούδες κυνηγούν φώκιες στους πάγους έτσι ώστε να εξασφαλίσουν αρκετή ενέργεια για τους επόμενους μήνες. Τον χειμώνα κρύβονται στη «φωλιά» τους για τουλάχιστον οχτώ μήνες, μέχρι να γεννήσουν, και δεν βγαίνουν ξανά για κυνήγι.
Αυτό σημαίνει ότι το λιώσιμο των πάγων την άνοιξη «συρρικνώνει» την κυνηγετική περίοδο και οι θηλυκές πολικές αρκούδες δεν αποθηκεύουν αρκετό λίπος έτσι ώστε να αντέξουν τους μήνες που κυοφορούν.
Χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα για να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις της μείωσης της κυνηγετικής περιόδου, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν οι πάγοι στον κόλπο Χάντσον λιώσουν ένα μήνα νωρίτερα συγκριτικά με το 1990, τότε το 40% με 73% των αρκούδων που κυοφορούν, δεν θα γεννήσει νεογέννητο το οποίο θα επιβιώσει.
Αν οι πάγοι λιώσουν δυο μήνες νωρίτερα, τότε το 55% με 100% των πολικών αρκούδων που κυοφορούν δεν θα φτάσει καν μέχρι τη γέννα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο κόλπος Χάντσον φιλοξενεί περίπου 900 πολικές αρκούδες, δηλαδή 300 λιγότερες συγκριτικά με την προηγούμενη δεκαετία.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν η κλιματική αλλαγή συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς, ο πληθυσμός των αρκούδων σε ολόκληρη την Αρκτική κινδυνεύει σοβαρά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου